reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Kwiecień 2013

mm83- nie denerwuj się i nie wmawiaj sobie... o krwiakach możesz poczytać tutaj Krwiak w ciąży |
parenting.pl

właśnie dziewczyny znalazła fajny artykuł o bólach brzucha:

Kobiety, które są w ciąży po raz pierwszy, mają tendencję do wsłuchiwania się w swój organizm. Często nie wiedzą, czy ból brzucha jest normalny, czy też może zwiastować jakieś problemy z ciążą. Zdaniem specjalistów, aż 90% kobiet odczuwa bóle brzucha w pierwszym trymestrze ciąży. W większości przypadków jest to ból podobny do tego, który występuje przy miesiączkowaniu. Na pobolewania brzucha w drugim trymestrze kobiety skarżą się rzadko, natomiast im bliżej terminu porodu, tym skurcze macicy i bóle brzucha znowu stają się coraz częstsze.

Najczęstszą przyczyną skurczów i bólów brzucha jest prawidłowo rozrastająca się macica. Na początku ciąży często pojawiają się bóle podobne do bólów menstruacyjnych. Może pojawić się kłucie w podbrzuszu i uczucie jakby „rozrywania” w kroku. Tego typu bóle brzucha wynikają z przekrwienia tkanek spowodowanego działaniem podwyższonego poziomu progesteronu we krwi. Ponadto, powiększająca się macica pociąga więzadła maciczne. Ból może się pojawiać w pachwinach, raz z jednej, raz z drugiej strony lub obustronnie, z różnym nasileniem. Gdy bóle są bardzo mocne i występują po prawej stronie, mogą zwiastować zapalenie wyrostka robaczkowego.

W pierwszym trymestrze ciąży bóle brzucha wiążą się z niebezpieczeństwem poronienia. Nie wolno lekceważyć nawet niezbyt dokuczliwych skurczów w dole brzucha. Jeśli bóle są regularne, a do tego pojawia się plamienie, brudzenie, nie mówiąc już o krwawieniu, trzeba natychmiast skontaktować się z lekarzem, a najlepiej zgłosić się do szpitala. Bóle kłujące, występujące w pierwszym okresie ciąży i zdiagnozowane przez ginekologa jako normalne, mogą pojawiać się do połowy trwania ciąży.

Ostatnia edycja:
reklama
przeczytałam wszystko:-) U mnie nic nowego. Nadal nie mam apetytu, ale byłam dziś na wizycie u lekarza i kazał się tym nie przejmować. Jeść to co chcę i wtedy kiedy chcę i się nie zmuszać. Pocieszył mnie:-)

zonqa mocno przytulam. Będzie dobrze

witam też nowe dziewczyny

jej dziewczyny od rana kręgosłup mnie tak boli że nie mogę się ruszać, aż płakać mi się chciało jak musiałam wstac do wc. Teraz leże i odpoczywam a w niedziele wycieczka do Warszawy, mam nadzieję że mi przejdzie i damy radę pojechać. :)
Kurcze akurat dzisiaj mnie musi boleć kiedy na dworze taka ładna pogoda... :(

mm83 u mnie na usg w 7tc nie było żadnego krwiaczka a dziś (11tc) okazało się że jest a objawem jego było/jest brązowe plamienie.

Z tego co dziś się dowiedziałam o krwiaki mogą powstawać na każdym etapie ciąży

zonqa- najlepszą metodą na krwiaka często okazuje się leżenie. Brak wysiłku i wzmożonej aktywności fizycznej, unikanie stresu oraz pozycja leżąca ułatwiają wchłanianie się krwiaka i pomagają ograniczyć krwawienia. Takie leżenie powinno trwać do czasu, gdy krwiak całkiem zniknie

no właśnie dlatego obawiam się że i u mnie może on być... skoro od czasu do czasu mam minimalne brązowe plamienie i te brązowe niteczki....

jeśli to nie minie to może w przyszłym tygodniu pójdę na usg.... co prawda mialam czekać do 12 tygodnia ale to jeszcze 3 tygodnie....

reklama
jej dziewczyny od rana kręgosłup mnie tak boli że nie mogę się ruszać, aż płakać mi się chciało jak musiałam wstac do wc. Teraz leże i odpoczywam a w niedziele wycieczka do Warszawy, mam nadzieję że mi przejdzie i damy radę pojechać. :)
Kurcze akurat dzisiaj mnie musi boleć kiedy na dworze taka ładna pogoda... :(

Ja mam dokladnie to samo...najgorzej ze prace mam siedzaca to boli podwojnie...:(

Do góry