reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Laktacja/karmienie piersia; butelką, problemy bóle itp

Renia, jak najbardziej możesz zlewać. Ja tak robię i ściagam po każdym karmieniu to co zostało a jest tego niewiele i nie byloby żadnego sensu zamkrażać taka ciupkę ;-)

reklama
Kasiu dzięki za podpowiedź
właśnie tak będę robić i to co uda się zebrać z całego dnia będę zamrażała coby było na "weekendy bez mamy"

A pamiętacie jak długo zamrożone mleko mozna przechowywać? I czy mogę wyjąć do rozmrożenia i potem jeszcze 48 h w lodówce trzymać, tak jak świeżo ściągnięte? Skoro laktacja wróciła, to i ja zaczęłam ściągać i mrozić, jak uzbieram z pół litra, to będę mogła w końcu całego reddsa wypić:-D

surv ja nie wiem jak z tym mlekiem w jedej gazecie czytałam ze możan jeszcze 2 dni w innej zeby zuzyc do 24godzin:baffled:ja zazwyczaj zuzywam wciagu doby:tak:

W zamrażarce może być rok. W lodówce przy tylnej ściance - 2 dni, a w temperaturze pokojowej jeden dzień. Po wyciągnięciu z zamrażalnika musi się powoli rozmrażać. Można podgrzać w mikrofalówce, ale wtedy traci wszystkie swoje wartości odżywcze. Najlepiej podgrzać pod strumieniem ciepłej wody.

znalazłam to gdzieś na jakiejś mądrej stronie.
Acha i jeszcze jedno, ponieaż mleko matki zmienia się jeśli chodzi o skład w czasie, nie powinno się dawać mleka starszego niż 2 miesiące. Mleko jest po prostu dostosowane do wieku dziecka :)

Przechowywanie pokarmu
lodówka 4 stopnie 2-5dni
zamrażalnik -10 stopni 2 tygodnie
lodówko-zamrażarka -14 stopni 3 miesiące
Zamrazalnik -18 stopni6 miesięcy

dokładnie tak jak pisze ptaszyna mowila mi moja pediatra, z tym, że jej zdaniem max przechowywać 3 miesiące a nie 6
no i w każdym poradniku odradzają podgrzewanie w mikrofali tylko wsadzić butle do cieplej wody
no a ja jeszcze się nie zabrałam za robienie zapasów a czas najwyższy - choćby nawet po to aby za przykładem surviv napić się pifka;-)

No ja dzisiaj zostawiłam małą z butlą mojego mleka mieszanego pół na pół z NAN, bo za mało odciągnęłam, i odpukać, wymiotowanie się nie powtórzyło, aczkolwiek Młoda nadal ostro protestuje przeciw butli i ciocia się musiała nieźle nagimnastykować, żeby ją przekonać do smoka:/

reklama
ja mam zamrożone 150ml na tzw. czarną godzinę;-), a dziś zostawiłam nakarmione Dziecko siostrze, na prędce odciągnęłam tylko 30 ml (ręcznie) i Mały wytrzymał 4 godziny plus jeszcze oszukańczo wypił herbatkę:-D jutro mam w końcu wizytę u fryzjera i na razie odciągnęłam 30 ml, myślę że jeszcze dołożę i kolejne wyjście odbędzie się bez wyrzutów sumienia:tak: dziś rozmawiałam z pielęgniarką na temat Antosiowej akcji ze sztucznym mlekiem i powiedziała, że to była normalna reakcja na sztuczny pokarm i niektóre dzieci tak mają:dry: za tydz w czwartek szczepienie to wszystkiego dowiem sie dokładnie:sorry2:

Do góry