reklama

Lipcowe Mamy 2007 :))

a ja znow hurtem.. sorka, ale wczesniej musialam "paść" koty i psy.. jak sa same w domu to robia troche balaganu,a komputer mam na pietrze..

Zebrra przykro mi, ze gorki srednio sluzyly ciazy, ale fajowo ze jestes zadowolona! Milo jest czasem uciec od codziennosci i gdzies sie wyrwac.
Maz i ja bardzo oszczedzamy, co by nasz domek szybko rosl, ale po slubie pozwolilismy sobie na male szalenstwo i pojechalismy w podroz do Grecji.
Oboje bylismy przeszczesliwi:) odpoczynek i rozpusta (gotowkowa i nie tylko;)) jest kazdemu w zyciu potrzebna! :)

marika fajnie ze powiekszylas zdjecie :))) urok Twojej ksiezniczki jest powalajacy :) pewnie juz musisz niesfornych adoratorow odganiac;) a co bedzie za kilka latek? ;)))

bazylia jesli chodzi o tego gronkowca to nie wiem.. niby prezerwatywa ZMNIEJSZA ryzyko infekcji, ale czy je calkowicie likwiduje...?
Czytalam kiedys gdzies, ze pod wplywem rozciagania w prezerwatywie robia sie otworki jakiejs mikroskopijnej wielkosci (latex i inne badziewia to nie materialy doskonale i maja pory).. i w zaleznosci od jakosci gumki,
moze sie zdarzyc, ze plemnik przeniknie.. Plemnik jest wielkosci 50-60 mikrometrow, a bakterie nawet 0,1-10 mikrometra.
Wiec jak plemnik moze przeniknac, to bakterie tym bardziej...

a jesli chodzi o status cywilny to babka faktycznie powinna uszanowac Wasza decyzje.. osobiscie pobieranie sie tylko ze wzledu na ciaze, uwazam za blad.
Nie to powinno byc bodzicem do pojscia do oltarza. Poza tym nie wszyscy ludzie chca legalizowac zwiazki w ogole. Tez maja do tego prawo.
A czy dzidzius bedzie mial Twoje nazwisko czy chlopaka? (nie wiem jak to jest)

a jesli chodzi o ruchy to ja czuje jakies "dzgniecia" dopiero od 2 tyg, wiec porownujac wiek naszych ciaz - jest wszystko w porzadku:) Niedlugo nadejdzie TEN dzien.

JulciaS to super ze wszystko ok:))) sorki za poploch.. po prostu ostatnio nie mialam czasu na nasza ciazowa literature, a tak mi w glowie utkwilo, ze koniec 4 miesiaca to jakies 15 cm.. Niewazne.
Ja mam cale 158 cm wzrostu, wiec moj dzidzius pewnie tez bedzie malenki ;)

marika znow :) ja sobie biore Feminatal N po sniadaniu ;) wiem ze w ulotce jest przy obiedzie, ale rano mi latwiej pamietac ;)
prawda jest taka ze jest to kompleks witamin, a one i tak sie roznie wchlaniaja o roznych porach i w zaleznosci od warunkow (srodowisko kwasne/zasadowe - na co wplywa pokarm jaki jemy).
Ale jak nie robi Ci roznicy czy sniadanko czy obiad - bierz przy obiedzie:))) moze producent nawet to zbadal? ;)

Anna ja sie madrzylam, co by jednoczesnie nie brac i Feminatalu i Foliku... bo w jednym masz kwas foliowy 800 mikrogram, a w drugim dodatkowo 400mikrogram.. razem 1200, a w ciazy optimum to 600, wiec polowa z tego co zjadasz!
Dodatkowo zielone warzywa, soczki, owoce, zolto jaja tez go zawieraja.. taka duza dawka jest niepotrzebna.

zebrra znow :) kurcze, wlasnie marzylam o takiej szafce z wanienka i przewijakiem i polka.. sa takie na allegro, ale zawsze to milo dostac prezent:)
chyba tez sie skusze.. bo wolalabym kapac maluszka "nie na ziemi" tylko miec wyzej troche, bo plecy moje watle sa strasznie:(((
straaaaasznie mnie boli kregoslup.. czasem nie moge sie w nocy przekrecic, a z bolu normalnie pojekuje..
macie jakies swoje domowe sposoby na ta dolegliwosc?

bazylia jesli chodzi o usg polowkowe, moja gin okreslila to miedzy 20-22 tyg.. takze nie wiem jeszcze kiedy ide, ale 21 tydz wyglada na jak najbardziej w porzadku:)

reklama
Oliwka29 mam nadzieję ze temu mojemu małemu terroryście też to minie bo chyba się psychicznie wykończę :-)
Fakt niezbyt tanie te badania ale jak trzeba to trzeba.

Jeśli chodzi o twoje pytanie to ja rodziłam w czerwcu i miałam polarkowy szlafrok (choć zakładałam go rzadko) i kacpie też takie cieplejsze z zakrytymi palcami futrzaki i nie było mi wcale gorąco :tak: .Ale najśmieszniejsze jest to ze już na izbie przyjęć zalałam je krwią :tak: :-) a były nowiutkie:-D

Dziewczyny, mam jeszcze szybkie pytanko: w którym tygodniu lekarze każą Wam przyjść na usg połówkowe, dokładnie w 20-tym? Mój prowadzący bedzie w marcu tylko jeden dzień w pracy (jest na urlopie), więc szybciutko umowiłam się tego dnia na usg, to będzie 21 tydzień, nie za pozno? Jak myslicie?

Ostatnie usg miałam robione w 13. tc i wtedy lekarz kazał mi przyjść na kolejne w 22. tc, ale ponieważ on idzie na urlop, to wyjdzie na to, że będzie to mój 21. tc. Wizytę u gina mam w 22. tc i też chciał, żebym przyszła już z aktualnym zapisem usg.
Zatem raczej nie powinnaś się martwić, że za późno :)

Oliwka29 nie byłoo tak tragicznie :-D bo z izby przyjęć trafiłam prosto na porodówkę a potem do sali więc wtedy moja mamuśka mi je troszkę powycierała:-) :tak: więc naszczęście niemusiałam biegać w takich po oddziale :-D

Magdalenka, a powiedz czy nadmiar kwasu foliowego może jakoś poważnie zaszkodzić? Bo ja nadal biorę Feminatal i lekarz cały czas wypisuje mi recepty na Acidum folicum 5mg, więc w sumie chyba wychodzi dosyć sporo...

A co do bolących pleców - w ciąży może lepiej nie eksperymentować, ale z pewnością przed kolejnymi i po ciąży polecam ćwiczenia Pilatesa. Oprócz tego, że doskonale działają na mięśnie głębokie, to bardzo wzmacniają kręgosłup. Są to dosyć proste i spokojne ćwiczenia. Oprócz tego myślę, że warto wydać trochę pieniędzy na piłkę rehabilitacyjną. Kupiłam sobie taką 2 lata temu do ćwiczeń bodyball i teraz mam jak znalazł na czas ciąży :-)

karinka to nie było źle;-)
ankami ja tez brałam kwas z witaminami :tak:jeżeli lekarze przepisują to nie szkodzi.A kwas to przez 3 pierwsze miechy brałam.

Oliwka, no ale pytanie brzmi czy bierzesz nadal w takim połączeniu?
Ja ogólnie mam wstręt do chemii, ale skoro lekarz kazał od początku ciąży, to grzecznie biorę. I póki co nic nie mówił, żeby przestać.
A tu już niejednokrotnie czytałam, że dziewczynom zalecali od 13. tc albo dopiero w drugim trymestrze.
Po prostu nie chciałabym bez potrzeby faszerować się tabletkami.

Magdalenka zgadzam się, warto kupić taki mebel (wada to, to, że często wanienki są w nich bardzo małe), ale jak sobie przypomnę, jak nalewałam wody do wanienki i nie miałam siły jej przenieść z wanny na coś wyższego, to myslę, że nawet jak ma mi to starczyć na pół roku, to też dobrze :)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry