U okulisty byłam w prywatnej klinice sponsorowanej przez pracodawce, do gina chodzę prywatnie, poza tamtą kliniką. Okulistka powiedziała, ze sama miała cesarkę i NIGDY nie poszłaby na poród naturalny z wadą wzroku, ale zaświadczenia wystawic nie chciała, twierdząc ze obecnie w medycynie uwaza się, ze wada wzroku nie jest ostatecznym wskazaniem do cesarskiego cięcia. Super co?
reklama
hmmm ja to samo dziś usłyszałam, ze wada wzroku, a mam dużą nie daje uprawnień do cesarki, chyba że sobie ją prywtanie zapłacę. Choć dziś sie dowiedziałam, że dzidzius jest duży i ze może być wskazanie do cesarki, jesli dalej się będzie tak rozwijał.
przesadziłam z pracą fizyczną i to powód bólów brzucha, dostałam leki na podtrzymanie i rozkurczowe, ale zwolnienia nie chciałam, zawsze mogę po nie pójść, ale ciąża to nie choroba i chcę chodzić do pracy.
dziecko ma 72 milimetry, waży 79 gramy, badanie fałdu bardzo dobre i.....znam płeć ;-) badanie usg trwało 30 minut, dostałam kocyk i herbatkę z cytrynką i miodem.....
wyniki badań mam dobre...
dziecko w czasie badania się kręciło, wsadzało palec do buzi, kręciło, prostowało nózkę - wzruszyło mnie....
wiem, że z nim ok....
przesadziłam z pracą fizyczną i to powód bólów brzucha, dostałam leki na podtrzymanie i rozkurczowe, ale zwolnienia nie chciałam, zawsze mogę po nie pójść, ale ciąża to nie choroba i chcę chodzić do pracy.
dziecko ma 72 milimetry, waży 79 gramy, badanie fałdu bardzo dobre i.....znam płeć ;-) badanie usg trwało 30 minut, dostałam kocyk i herbatkę z cytrynką i miodem.....
wyniki badań mam dobre...
dziecko w czasie badania się kręciło, wsadzało palec do buzi, kręciło, prostowało nózkę - wzruszyło mnie....
wiem, że z nim ok....
hej dziewczyny przeleżałam sywestra w szpitalu w szpitalu :-(i mnie dopadło krwawienie
teraz jestem na podtrzymaniu biore duphaston a dostawałam jeszcze kaprgest .Strasznie sie boje oby wszystko było dobrze ,dzis byłam u swojej ginki i nie pocieszyła mnie tylko powiedziała mi ze ma nadzieje ze bedzie dobrze naprawde ,nigdzie sie nie mozna dowiedziec prawdy .A tak to te krwawienie było spowodowane odwarstwieniem od trofoblastu a dzis gin powiedziała mi ze to krwiaczek ja juz głupia jestem z tego .Moze wy słyszeliście o czymś takim ?
teraz jestem na podtrzymaniu biore duphaston a dostawałam jeszcze kaprgest .Strasznie sie boje oby wszystko było dobrze ,dzis byłam u swojej ginki i nie pocieszyła mnie tylko powiedziała mi ze ma nadzieje ze bedzie dobrze naprawde ,nigdzie sie nie mozna dowiedziec prawdy .A tak to te krwawienie było spowodowane odwarstwieniem od trofoblastu a dzis gin powiedziała mi ze to krwiaczek ja juz głupia jestem z tego .Moze wy słyszeliście o czymś takim ?ZEBRRA - wybacz ale fakt, ze juz masz jedno dziecko nie czyni cie ekspetem i jak poczytasz sobie troche to sie dowiesz, ze ruchy plodu mozna juz wyczuc od 14 tygodnia, zwlaszcza gdy kobieta jest szczupla i niezbyt wysoka. Moje kolezanki przy pierwszej ciazy ruchy czuly pozniej, a w drugiej czuly juz od 14 tego. Ja mam pierwsza ciaze i jestem bardzo czula i wydaje mi sie ze jednak to nie sa jelita ale dziecko. Zwlaszcza, ze na kazdym USG dziecko wierci sie niesamowicie i az sie cale wygina. Sama jestem tez ruchliwa i aktywna, moze to ma jakis wplyw.Natomiast nawiazujac do MARCHEWY, ze w 14 tym tygodniu lekarz podal jej plec dziecka (o ile dobrze zrozumialam), juz 3 lekarzy (w tym 2 bardzo powazanych w wojewodztwie, jeden od badan genetycznych) mi powiedzialo, ze w 14tym tygodniu jest to bardzo niewiarygodne i w tym wlasnie okresie bardzo latwo sie pomylic. Ja chcialam tez sie dowiedziec ale powiedzieli ze najwczesniej za miesiac.
marika
Fanka BB :)
Marchewa no nie trzymaj tego w tajemnicy! pisz co będzie?
;-) synek? córcia? ciekawość mnie pożera, cieszę się że wszystko było ok.
Zebrra przeczytałam twój post, kurczę ale przeżycia, strach ,jaki to ból gdy się słyszy że coś niedobrego jest z dzidziusiem-dobrze że córcia jest zdrowiutka bo to najważniejsze-
;-)
Oliwka29- jedna najważniejsza rzecz: myśl pozytywnie! Dziewczyny ja się nie dołuje postami bo to samo życie, co ma być to będzie-może to podłe ale tak jest, nie wolno się nakręcać, jest mi smutno i przykro jak komuś się coś dzieje niedobrego:sick: sama byłam zagrożona ale nie dopuszczałam myśli że" już po wszystkim."...lub "że coś nie tak" myślę :"przejdzie samo" "dziecko jest silne "i koniec!!!!
miałam doła na początku jedynie z tego powodu że bałam się że sobie nie poradzę z nowymi obowiązkami-takie głupie rozchwianie emocjonalne-jak przyszło tak przeszło
;-)
A jeśli chodzi o dzisiejszy dzień też dobry
kupiliśmy duże, nowe i porządne, rodzinne auto
(ale chwalipięta ze mnie....
)
;-) synek? córcia? ciekawość mnie pożera, cieszę się że wszystko było ok.Zebrra przeczytałam twój post, kurczę ale przeżycia, strach ,jaki to ból gdy się słyszy że coś niedobrego jest z dzidziusiem-dobrze że córcia jest zdrowiutka bo to najważniejsze-
;-)Oliwka29- jedna najważniejsza rzecz: myśl pozytywnie! Dziewczyny ja się nie dołuje postami bo to samo życie, co ma być to będzie-może to podłe ale tak jest, nie wolno się nakręcać, jest mi smutno i przykro jak komuś się coś dzieje niedobrego:sick: sama byłam zagrożona ale nie dopuszczałam myśli że" już po wszystkim."...lub "że coś nie tak" myślę :"przejdzie samo" "dziecko jest silne "i koniec!!!!
miałam doła na początku jedynie z tego powodu że bałam się że sobie nie poradzę z nowymi obowiązkami-takie głupie rozchwianie emocjonalne-jak przyszło tak przeszło
A jeśli chodzi o dzisiejszy dzień też dobry

kupiliśmy duże, nowe i porządne, rodzinne auto
(ale chwalipięta ze mnie....
)BAZYLIA - co do cesarki to na pewno znajdziesz jakiegos okuliste ktory ci da skierowanie na cesarke. Moim zdaniem wada o ktorej pisalas sie kwalifikuje. W najgorszym przypadku jesli tak bardzo Ci zalezy to wydasz troche wiecej (z 1000 kosztuje cesarka?). Ja na szczescie mieszka blisko Niemiec gdzie bez problemu zrobi mi za friko. Jesli ktos jest zainteresowany to moge podac Wam informacje o klinice, w ktorej pracuja polscy lekarze. Bylam ostatnio w szpitalu (nienajlepszym) i siedzialam przy sali porodowo-operacyjnej, pod ktora stala zaplakana matka i powiedziala ze jej corka wlasnie rodzi blizniaki i jedno poszlo naturalnie a drugie przez cesarke. To jest dla mnie mega zaniedbanie i chamstwo, jak mozna dziewczyne rozciac w 2 miescach i narazic ja na tyle cierpienia. Nie slyszalam szczerze mowiac ostatnimi czasy zeby jakiekolwiek blizniaki rodzily sie naturalnie. Abysmy nie trafily na takich lekarzy!
marika
Shirley tak się składa że ja też byłam baaaardzo szczupła, i jakoś w 14 tyg nie czułam ruchów płodu a dopiero w 6 miesiącu!!!!w pierwszej ciąży miałam robione pierwsze usg właśnie w 13 tyg i byłam na 100% dopiero pewna że jestem w ciąży, o płci nie było mowy!!! kochana nikt nie uważa się za ekspertów piszemy to co wiemy od lekarzy lub coś co wyczytałyśmy-więc to raczej nasze "wymysły nie są"(to tak dla sprostowania)
Drugi przykład moja kumpela ma 154 cm wzrostu i ważyła 45 kg jakoś w 14 tyg ruchów nie czuła, nie powiem czy jest to możliwe czy nie, ile lekarzy tyle spostrzeżeń na ten temat. Co do płci moja szwagierka dziś była u koleżanki która ma roczną córkę która miała być chłopcem!!!! nawet przed porodem zrobili jej usg i to był chłopiec!!!!!!-cud natury?? czy ślepi lekarze?? teraz jak poczytasz już się wykształcają narządy płciowe ale nie każdy lekarz powie-proste!
Drugi przykład moja kumpela ma 154 cm wzrostu i ważyła 45 kg jakoś w 14 tyg ruchów nie czuła, nie powiem czy jest to możliwe czy nie, ile lekarzy tyle spostrzeżeń na ten temat. Co do płci moja szwagierka dziś była u koleżanki która ma roczną córkę która miała być chłopcem!!!! nawet przed porodem zrobili jej usg i to był chłopiec!!!!!!-cud natury?? czy ślepi lekarze?? teraz jak poczytasz już się wykształcają narządy płciowe ale nie każdy lekarz powie-proste!
MARIKA - Z tym czuciem to jest sprawa indywidualna. Gdybym nie czula to bym nie pisala. Znam dziewczyny ktore maja niespodzianke ze dostaly okres dopiero jak widza w majtkach, ja czulam zawsze co najmniej tydzien na przod bardzo dokladnie bol po kolei w roznych czesciach ciala. To tak samo jak jedne boli porod mnie inne bardziej. Czulyscie ciagniecie wiazadel w nogach? Lekarz mi powiedzial ze to normalne ze mnie to boli, a zaloze sie ze polowa w ogole tego nie czula.
reklama
marika
Shirley ja nie mówie że nie czujesz-jak czujesz to super na pewno jest to wspaniała wiadomość, ale przyznam wkurzyło mnie to że odebrałaś nasze rady jako stwierdzenie eksperta, naprawdę jedna drugiej chce doradzić, chce dobrze i pisze to co wie, tyle.