To jest dodatkowo płatne. Chyba 200zł? Przynajmniej tam gdzie się zapisałam na badanie. U mnie powiedziała lekarka że nie trzeba (ta z tego punktu badań prenatalnych), więc nie robię.A to nie zawiera się w prenatalnych? (Test pappa)?
reklama
Forestgirl
Początkująca w BB
To jest dodatkowo płatne 200-300 zł to jest pod kątem stanu przedrzucawkowego. Ja nie mam póki co wskazań, jednak jak przypomniałam sobie sytuacje szwagierki która w tym samym wieku była w ciąży bliźniaczej to wypisz wymaluj ten stan musiała mieć całkiem nieświadomie bo wylądowała w szpitalu z ciśnieniem 200 , nerki zaczęły siadać i ponad 2 miesiące przed terminem cesarka na cito… Jak już powiemy rodzinie to wezmę sobie ją na bok i porozmawiam o tym bo często wspominają tą sytuacje jako bezpośrednie zagrożenie życia a oni chyba nie byli w ogóle świadomi że to TO…a jakie to badanie?
panna_anna
Fanka BB :)
Ja się zapisałam prywatnie do Babki do której chodziłam w 1 ciąży i usg + test papa kosztuje 770 złTo jest dodatkowo płatne. Chyba 200zł? Przynajmniej tam gdzie się zapisałam na badanie. U mnie powiedziała lekarka że nie trzeba (ta z tego punktu badań prenatalnych), więc nie robię.
panna_anna
O to daj znać bo ja 35 lat i ciąża bliźniacza.. coraz bardziej mnie to przeraża ile to niesie za sobą powikłań. Zaczęłam czytać wątek o bliźniakach i odpuściłam bo tam same straszne historie, szpitale co chwilę, a ja mam 3 letnia córkę w domu i chyba mi pęknie serce jak będę musiała ją zostawić na miesiąc czy dwa i iść do szpitala..To jest dodatkowo płatne 200-300 zł to jest pod kątem stanu przedrzucawkowego. Ja nie mam póki co wskazań, jednak jak przypomniałam sobie sytuacje szwagierki która w tym samym wieku była w ciąży bliźniaczej to wypisz wymaluj ten stan musiała mieć całkiem nieświadomie bo wylądowała w szpitalu z ciśnieniem 200 , nerki zaczęły siadać i ponad 2 miesiące przed terminem cesarka na cito… Jak już powiemy rodzinie to wezmę sobie ją na bok i porozmawiam o tym bo często wspominają tą sytuacje jako bezpośrednie zagrożenie życia a oni chyba nie byli w ogóle świadomi że to TO…
daariaa9
Jestem po na USG wyglądało wszystko normalnie tj. Pęcherzyk, żółtkowy, zarodek z migającym serduszkiem. Ale lekarz powiedział, że dla niego ten zarodek jest za mały (mimo że go nawet nie zmierzył) i iść na wizytę za tydzień lub dwa zobaczyć jak się rozwija bo dla niego coś jest nie tak, przyczyny plamienia na USG nie widzi. A jak wyciągnął aparat to było widać na osłonce brązowe i bardzo mnie to wszystko martwi 
Cześć, ja tylko jeszcze sie z wami podziele co u mnie, dzis 6 dzien, przestaje krwawić. Akurat jestem po wizycie, wszystko samo sie oczysciło, mozemy starac sie od razu. Przy kolejnym cyklu mam porobic badania z krwi prolaktyna itd. Pytal czy nie mialam zadnej infekcji, a corka przechodziła w tamtym tygodniu rotawirusa, akurat jak dowiedzialam sie o ciąży, powiedzial ze to moglo byc powodem nawet jak mi nic nie bylo... 
NowyStart
Zaangażowana w BB
Hej, potwierdzam z tymi prenatalnymi. Ja dziś pojechałam się umówić (Narazie to co na NFZ czyli USG i PAPPA) i też musiałam kilka miejsc przejść, żeby się udało.Dzień dobry dziewczyny!
@daariaa9 trzymaj się, oby to plamienie to nie było nic niepokojącego! Dawaj znać!
Z samego rana poszłam pobrać krew na ten giga pakiet, mam nadzieję, że nie będzie niespodzianek w wynikach.
Od wczoraj też rejestrowałam się na badania prenatalne i powiem Wam, że to koszmar - szczególnie że te badania nam, z terminem na środek lipca wypadają mniej więcej w okresie świąteczno-noworocznym, gdzie jest tendencja do brania urlopówobdzwonilam kilka klinik, przychodni, ostatecznie udało się złapać termin w poradni przyszpitalnej. Także radzę Wam dziewczyny zorientować się już u Was, zapisać może nawet bez skierowania (?), żeby uniknąć później stresu.
@LadyCaro proszę o dopisanie do kalendarza moich wizyt: 2.12 (luxmed), 16.12 NFZ, 30.12 prenatalne.
Ciekawe na ile wystarczy mi zapału żeby chodzić i tu i tam
Miłego dnia![]()
Jakby co ja prenatalne też 30.12, tak więc jak takie info będzie też notowane na pierwszej stronie, to zgłaszam
Tak nawiasem w niektórych miejscach terminy mają dopiero na koniec stycznia - luty. Chyba trzeba wróżyć z fusów odpowiednio wcześnie czy będzie się w ciąży.
Ostatnia edycja:
Forestgirl
Początkująca w BB
nie stresuj się na zapas…Jestem po na USG wyglądało wszystko normalnie tj. Pęcherzyk, żółtkowy, zarodek z migającym serduszkiem. Ale lekarz powiedział, że dla niego ten zarodek jest za mały (mimo że go nawet nie zmierzył) i iść na wizytę za tydzień lub dwa zobaczyć jak się rozwija bo dla niego coś jest nie tak, przyczyny plamienia na USG nie widzi. A jak wyciągnął aparat to było widać na osłonce brązowe i bardzo mnie to wszystko martwi![]()
Z tym przedszkolem to nie takie śmieszne, ja do prywatnego żłobka zapisałam syna jak tylko dostał pesel to był 3 na liście rezerwowejHej, potwierdzam z tymi prenatalnymi. Ja dziś pojechałam się umówić (Narazie to co na NFZ czyli USG i PAPPA) i też musiałam kilka miejsc przejść, żeby się udało.
Jakby co ja prenatalne też 30.12, tak więc jak takie info będzie też notowane na pierwszej stronie, to zgłaszam
Tak nawiasem w niektórych miejscach terminy mają dopiero na koniec stycznia - luty. Chyba trzeba wróżyć z fusów odpowiednio wcześnie czy będzie się w ciąży.Może warto już zaraz do przedszkola zapisywać?
![]()
reklama
sarah98765
Zaciekawiona BB
Wiem, że łatwo mówić, ale postaraj się wyluzować. Jeśli bardzo się stresujesz być może warto jeszcze dziś zasięgnąć opinii drugiego lekarza ? Wiemy, że są przypadki, że jednen lekarz ma swoją opinię, a inny zupełnie inną. Przemyśl to i bądź spokojna na tyle na ile to możliwe. ŚciskamJestem po na USG wyglądało wszystko normalnie tj. Pęcherzyk, żółtkowy, zarodek z migającym serduszkiem. Ale lekarz powiedział, że dla niego ten zarodek jest za mały (mimo że go nawet nie zmierzył) i iść na wizytę za tydzień lub dwa zobaczyć jak się rozwija bo dla niego coś jest nie tak, przyczyny plamienia na USG nie widzi. A jak wyciągnął aparat to było widać na osłonce brązowe i bardzo mnie to wszystko martwi![]()