witajcie...
ja mieszkam w Kanadzie i tutaj tez nie robia wiecej niz 2-3 usg podczas calej ciazy... moje bede miala dopiero 12 grudnia i to tylko dlatego,ze w sierpniu poronilam i chce sie upewnic,ze tym razem jest ok... a i tak powiedziano mi,ze bedzie za wczesnie! a co do mody na nierobienie usg w innych krajach to ja sie z tym zgadzam... nie ma takiej potrzeby przy prawidlowej ciazy a szczegolnie robienie tego badania przez gina,ktory zadko potrafi je odczytac prawidlowo... usg powinno byc robione i interpretowane przez radiologa ( chyba tak sie nazywa lekarz od usg) .... rowniez nie ma dowodow na szkodliwosc usg,ale nie ma tez na jego nieszkodliwosc,a i ono samo dla rosnacej fasolki jest bardzo nieprzyjemne... z tego co wyczytalam to fale wydawane przez urzadzenie do usg sa odbierane przez fasolke jako bardzo nieprzyjemny odglos porownywalny do pracujacego mlota pneumatycznego, wiec wedlug mnie lepiej go nie robic bez uzasadnionej przyczyny :-).... a co do badan to w Kanadzie tez wczesnej ciazy nie biora zbyt na powaznie... i jej nie utrzymuja na sile jak w Polsce wedle jesli jest wystarczajaco silna to sie utrzyma... nie slyszalam o podawaniu duphastonu czy luteiny ,a ostatnio nawet czytalam na polskim jakims forum,ze i w Polsce niektorzy lekarze juz zaprzestaja podawac sztuczne hormony,podobno one i tak tak na prawde nie dzialaja,ale ekspertem nie jestem....
co do moich objawow to poza sennoscia,bolem piersi od czasu do czasu i bardzo czestym siusianiu jak i wilczym apetycie nic mi nie dolega,ale i jestem w bardzo wczesnej ciazy,wiec pewnie jeszcze wszystko przede mna ;-)

jesli chodzi o wyprawke to u mnie ona juz dawno w calosci skompletowana ( jestem maniaczka i uwielbiam dzieciowe rzeczy)... pozostaje mi jeszcze tylko doszyc reszte pieluch ( mam zamiar uzywac materialowych wygladajacych jak pampersy,ktore sama szyje) ,troche ciuszkow na pierwsze 2 miesiace jak i lozeczko... reszte mam :-)...
a w pracy powiedzialam tylko najblizszej wspolpracownicy... reszte poinformuje pozniej... a pracuje w zlobko-przedszkolu :-),wiec dolaczam do grona nauczycielek na naszym watku

...
jak juz nam zaloza Lipiec2008 to proponuje zalozenie watku "poznajmy sie" ktory chetnie pomoderuje jesli sie zgodzicie :-)
milego dnia!