Moja szwagierka urodzila w tym tyg . MALA ZYJE . No nie mozna dramatyzowac ! Kurde moze to jakos sie zatrzyma wiecie cos na ten temat ? :/
Wieszze szyjka nie wroci do swojej poprzedniej postaci ale ... kurcze ale ten szew . Ze ten gin nnic jej nie powiedzial ze jak dluzej bedzie miala ten kaszel to trzeba jakos zadzialac a co Monika do mnie dzwonila albo ja do Moniki towkolko kaszlala ... :/
"Profilaktyczne zakładanie szwu okrężnego na szyjkę macicy u kobiet z małym i średnim ryzykiem porodu przedwczesnego nie zmniejsza częstości porodów przedwczesnych między 24. a 37. tygodniem ciąży, zwiększa natomiast częstość gorączki u matki oraz stosowania leków tokolitycznych, nie powodując poważnych powikłań u matki i płodu. Wydaje się, że profilaktyczne zakładanie szwu okrężnego zmniejsza częstość porodów przedwczesnych przed 33. tygodniem ciąży u kobiet z grupy dużego ryzyka (co najmniej po 3 poronieniach w II trymestrze ciąży). Nie można wysnuć jednoznacznych wniosków na temat skuteczności zakładania szwu okrężnego u kobiet, u których na podstawie badania USG stwierdzono skracanie się szyjki macicy."