reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lipiec 2014

reklama
jagódka czytałam, że też Cię męczy ŁZS - co stosujesz teraz i czy u Ciebie to skóra głowy czy nieowłosiona? bo u mnie to skóra głowy i lekarz zabronił stieproxu a czytając ulotki nawet od sailcylolu czy squamaxu widzę, że w ciąży nie można, chociaż to nie leki:baffled: więc już nie wiem...

Nie wiem kompletnie o czym piszesz, bo niczego takiego nie używałam:no:. U mnie ŁZS dotyczy głównie skóry twarzy + linia włosów, mam też problemy w zimie ze skórą na dłoniach.

btw. jak to jest ze zwolnieniem w ciąży na czas choroby? czy lekarz rodzinny może wystawić L4 z kodem B, tak żeby było 100% płatne czy tylko Gin ma takie uprawnienia?
ja jadę teraz na zwykłym L4 płatnym 80%.

przede wszystkim życzę Ci zdrówka :)

moim zdaniem lekarz ogólny może wypisać zwolnienie z kodem B, ale jeśli tego nie zrobi, a pracodawca jest poinformowany o ciąży, wydaję mi się, że powinien pójść na rękę i policzyć 100 a nie 80 %

gdzieś wyczytałam, że od momentu kiedy przedstawisz zaświadczenie od ciąży, za każde zwolnienie płacone masz 100 %, bez względu na to, czy to zwolnienie na chore gardło, czy na złe samopoczucie lub komplikacje w przypadku ciąży.

myślicie, że w jak miałam robione 2 USG - jedno w 6 tc, drugie w 8 tc to w 12 tc też lekarz zrobi mi USG?
czytałam, że USG robi się rzadko, ale ja jestem cholernie ciekawska i tak się zastanawiam jak często będę widziała małego człowieka

Undomiel - nie wolno ich stosować z bardzo prostej przyczyny - zawierają kwas salicylowy, także niestety, musisz się obejść bez nich.

przede wszystkim życzę Ci zdrówka :)

moim zdaniem lekarz ogólny może wypisać zwolnienie z kodem B, ale jeśli tego nie zrobi, a pracodawca jest poinformowany o ciąży, wydaję mi się, że powinien pójść na rękę i policzyć 100 a nie 80 %

gdzieś wyczytałam, że od momentu kiedy przedstawisz zaświadczenie od ciąży, za każde zwolnienie płacone masz 100 %, bez względu na to, czy to zwolnienie na chore gardło, czy na złe samopoczucie lub komplikacje w przypadku ciąży.

myślicie, że w jak miałam robione 2 USG - jedno w 6 tc, drugie w 8 tc to w 12 tc też lekarz zrobi mi USG?
czytałam, że USG robi się rzadko, ale ja jestem cholernie ciekawska i tak się zastanawiam jak często będę widziała małego człowieka

musisz mieć usg między 10 a 13tc, niezależnie od tego ile miałaś wcześniej.

L4 od internisty z kodem B też może być i liczy się 100%

miałam dziś piec pierniczki, ale mnie ta nerka nawala cały dzień... a prasowanie mnie czeka, więc nie chcę się nadwyrężać.. ale jutro już musowo pieczenie :) dziś ozdobiłam okna balkonowe, Ola miała radochę, byłyśmy zwiedzić przedszkole, które mam pod blokiem i od marca zapisuję ją tam, do marca jeszcze powożę do żłobka...

makota89:

1. USG w ciąży (zgodnie z zaleceniami PTG):
    • USG I trymestru (tzw. USG genetyczne) – pomiędzy 11 a 13[SUP]+6dni [/SUP]tygodniem ciąży. Badanie można wzbogacić o wykonanie pełnego testu zintegrowanego z indywidualną oceną ryzyka urodzenia dziecka z wadą genetyczną.
    • USG II trymestru (tzw. USG połówkowe) – pomiędzy 18 a 22 tygodniem ciąży. Podczas badania obrazuje się prawidłowość rozwoju narządów i struktur wewnętrznych płodu.
    • USG III trymestru – pomiędzy 32 a 34 tygodniem ciąży. Badanie ma za zadanie ocenić prawidłowość wzrostu i rozwoju płodu.
  2. USG 3D/4D – obrazowanie przestrzenne 3D/4D można wykonywać w dwóch okresach:
    • Jeżeli chcemy zobrazować cały płód – obejrzeć ruchy płodu, gesty, zachowania w łonie matki najlepszy okres to między 18 a 28 tygodniem ciąży. Powyżej 32 tygodnia ciąży obrazowanie przestrzenne umożliwia wizualizację poszczególnych części ciała płodu np. rysy i mimika twarzy, grymasy, uśmiechy itp. ( źródło: Centrum Zdrowia Medfemina - dobry ginekolog | Wrocław)

Sinus rinse mi tez bardzo pomaga od kilku lat, zapalenia zatok właściwie mi przeszły. Tu jest dość drogi, ale saszetki kupiłam będąc w stanach za grosze. Na opakowaniu co prawda jest napisane, że po kilku miesiącach wyrzucić, ale ja dezynfekuje w mikrofali i używam cały czas.

Jagódka - boli Cię pewnie torbielka poowulacyjna, to normalne

Makota89 - rozumiem twoją tęsknotę za oglądaniem dzieciaczka, ale standardowo na zachodzie robi się dwa badania USG, a Polsce według rekomendacji PTG - 3 ( i w związku z tym, tak to refunduje NFZ w ciąży prawidłowej), jeśli się dzieje coś złego oczywiście robi się częściej. Między 11 a 14 tygodniem jest tzw USG genetyczne, obowiązkowe.

Gosia i Bartek - twoja historia jest zdumiewająca, a 18 m-cy karmienia to tylko pogratulować :)

wszystkim zakatarzyonym i obolałym życzę zdrówka

Miała dziś USG. Jeden bliźniaczek nie przeżył i obumarł, ale się wchłania i nie zagraża drugiemu. Drugi ma się dobrze, serduszko bije.... Kamień spadł mi z serca, choć trochę żal, bo już pokochałam oba:-)

reklama
Sinus rinse mi tez bardzo pomaga od kilku lat, zapalenia zatok właściwie mi przeszły. Tu jest dość drogi, ale saszetki kupiłam będąc w stanach za grosze. Na opakowaniu co prawda jest napisane, że po kilku miesiącach wyrzucić, ale ja dezynfekuje w mikrofali i używam cały czas.

Jagódka - boli Cię pewnie torbielka poowulacyjna, to normalne

wszystkim zakatarzyonym i obolałym życzę zdrówka

Miała dziś USG. Jeden bliźniaczek nie przeżył i obumarł, ale się wchłania i nie zagraża drugiemu. Drugi ma się dobrze, serduszko bije.... Kamień spadł mi z serca, choć trochę żal, bo już pokochałam oba:-)

Szmaragd ja mam 5cm torbiel na jajniku.. Sinus już do mnie jedzie, zmierzyłam temperaturę i niestety mam 37,8 także jutro spróbuję się wybrać do lekarza, bo jakoś dziś nieszczególnie się czuję, a to trwa już ponad tydzień:-(
A co do bliźniaków, szkoda.. Ale to często się zdarza.

Do góry