reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopad 2010

Dzięki za dobre słowo. Mam nadzieję że rzeczywiście wszystko w porządku z małym. właśnie się wiercił jak jeździłam autem po mieście bo piłam sok arbuzowy, a on arbuzy uwielbia ;)
A lekarza i tak podpytam bo nie zaszkodzi jak się dowiem.

A upał w Krakowie masakryczny, nawet jeść mi się odechciewa, gdzie zwykle rano bywam głodna jak wilk.

reklama
Zalgol wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy :-) My 29 lipca obchodzimy piątą rocznicę... zaręczyn ;-)

Jola nie załamuj się, rozumiem, że z mieszkaniem to sytuacja przejściowa, tak? A ruchy poczujesz już niedługo, w takie upały mój Leoś też nie jest zbyt aktywny.

Podgrzybku - super, ze już wszystko OK - mój Maluszek też uwielbia arbuzy!

Jola - pewnie niedługo poczujesz ... może jest tak jak sugerowałydziewczyny, ze masz łozysko na przedniej ścianie? ja mam na pewno z tyłu, ale ruchy czuję nadal bardzo delikatne.

A ja teraz dla odmiany marznę ... ktoś u nas w biurze bawił się klimatyzacją chyba ... ale zaraz będziemy wychodzić na obiadek i na pewno nas uderzy gorąc ...

witam :)

Ja od rana na nogach. Na zakupy wybrałam sie jak tylko otwarli wszystkie sklepy zeby ten największy upał mnie nie dopadł... Kupiłam sporo rzeczy potrzebnych na wakacje i odwiedziłakm bibliotekę :))) Wyszłam z całym stosem ksiażek :D Aha... I standardowo - spotkałam teściową :/:/:/ Ja to mam jakiegoś koszmarnego pecha na nią. Przystaneła (na moje nieszczęście) i zaczeła paplać jakieś głupoty o swoich koleżankach. Oczywiscie pytania o zdrowie dziecka czy moje od niej nie usłyszysz... Wyjątkowo niezadowolona jak powiedziałam ze w ten week wyjeżdżamy nad morze (zawista ze szok). Parę razy posłałam jej wymuszony uśmiech i czym prędzej uciekłam :D Co za babsko...

jola - uszka do góry :* Wszystko sie jakoś ułoży. Ja już też nie mogę wytrzymac w tym rodzinnym ścisku w którym obecnie mieszkam :/

zalgol - odemnie też wszystkiego naj z okazji rocznicy :) My pierwszą będziemy mieli we wrześniu :)

No a wczoraj Hiszpania wygrała !! :D Mój typ ;) I ośmiornicy hehe :D

Zalgol - gratuluję rocznicy i życzę dużo szczęścia i miłości
JOLU ja też nic nie czuję, staram się nie myśleć i nie martwić, w tym tygodniu wizyta i połówkowe więc czekam cierpliwe, choć przyznam mam czasem bardzo czarne wizje

Dziewczyny, pot leci po mnie!!!!!! Jakaś masakra ta pogoda, nogi zaczynają mi puchnąć. Ciężarówki z lipca czy sierpnia muszą się strasznie męczyć

zalgol i ja się dołączam do gratulacji :)

Jolu nie przejmuj sie, napewno bedziesz jeszcze musiala prosic malenstwo w swoim brzuszku zeby mniej waliło, bo bedziesz miala dosc :D

ja wczoraj caly dzien nad wodą od 10 do 18. Pograłam w siatkę, opaliłam sie, zjadlam ze 3 lody i karkowe z grila :) kocham te upały, ani mi ani malenstwu nie przeszkadzają :) kopie, jak kopało, czekamy z niecierpliwoscia do piatku na polowkowe :)
niestety jedyne co mnie wczoraj ominelo to kąpiel w zalewie, bałam sie bo nigdy nie wiadomo co sie w tej wodzie czai, gronkowce itp. Wolalam nie ryzykowac. Ale za to moj P. sie wypływał za mnie i po każdym wyjsciu z wody mnie sciskal zeby mnie ochlodzic :D Mimo tego ze do kostiumu sie nie rozebralam, to bluzeczka bez ramiączek i krotkie spodenki mi wystarczyly. Dopiero przed 18 marzylam o zimnym prysznicu ;)

Muszę się zebrac i isc wreszcie do urzedu zmienic dowód :| to niesprawiedliwe ze tylko kobiety muszą po slubie to robic, mezczyzni powinni wymieniac po to zeby miec wielkimi literami napisane stan cywilny: ŻONATY! ale niestety teraz juz sie tego w dowod nie wpisuje :D
nie orientujecie sie moze czy bede musiala nowe zdjęcia robic? mam nie cale 2 lata dowod wiec duzo sie nie zmienilam, a nienawidze robic zdjec tych malych portretowych bo zawsze mi jakas mega krosta wyskakuje przed nimi, albo wychodzę jak potworek. A z tego co pamietam to jak wyrabialam dawalam 2 czy 3 zdjecia. Powinni miec wlasnie w takich celach archiwizowane :/

ania_ch0 - ja też jestem zainteresowana tym dowodem nowym, może i jakieś stare zdjęcie by się nadało ?;)
A nie wiesz do jakiego czasu po ślubie trzeba wymienić prawo jazdy? bo jak dowód zmienię to pasuje też chyba prawko, a kurde za to się płaci i to nie mało:/

reklama
a wiesz ze o tym nie pomyslalam.. a prawo jazdy tez mam :/ wiem ze trzeba w ciagu miesiaca po slubie zlozyc wniosek o zmiane dowodu. A ja nawet starych zdjec nie mam bo to te fatalne z odsłoniętym uchem wiec zawsze robilam zeby miec na styk i zeby nic nie zostalo :D

znalazlam cos takiego i jestem w szoku. 70 zl za wymiane prawa jazdy :szok:

Wymiana dokumentów
Zmiana nazwiska po ślubie, obliguje kobietę do wymiany dowodu osobistego. Do wniosku o wymianę dowodu osobistego, należy wówczas dołączyć akt małżeństwa.

Jeśli po ślubie, zmianie uległy dane obojga małżonków, np. miejsce zameldowania, wymiana dowodów dotyczy każdego z nich - należy wówczas do wniosku dołączyć
dokument meldunkowy.

Jeśli wymiana dokumentów odbywa się w Urzędzie Miasta w którym zawieraliśmy małżeństwo oraz meldowaliśmy się - załączniki do wniosku o wydanie dowodu osobistego, najczęściej nie są konieczne.

Aby wymienić dowód osobisty, należy pójść do urzędu gminy bądź wydziału obsługi mieszkańców w miejscu swojego zameldowania. Potrzebne będą:
  • wypełniony wniosek o wydanie dowodu osobistego,
  • dwie fotografie o wymiarze 4,5 na 3,5 cm przedstawiające lewy półprofil z widocznym uchem na jasnym tle,
  • dowód wpłaty 30 zł na konto urzędu,
  • odpis skrócony aktu urodzenia,
  • odpis skrócony aktu małżeństwa z informacją o aktualnie używanym nazwisku (oczywiście jeśli mamy małżonka).
Wniosek o wymianę dowodu należy złożyć osobiście, podobnie jest z odbiorem gotowego dowodu.
Zmiana dowodu wymusza też wymianę prawa jazdy, bowiem na prawie jazdy jest m.in. wydrukowany numer dowodu osobistego. W tym celu musimy złożyć w urzędzie fotografię (może być ta sama co do dowodu), ksero starego prawa jazdy, dowód opłaty 70,50 zł za wyrobienie nowego dokumentu.

Do góry