Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
To jak w takim razie najlepiej nosic? Moje najbardziej w pionie lubi a na lezaco to juz w ogole.Mam chustę i pewnie na wiosnę będę próbowała nosić małą, ale na razie jest zimno więc to bez sensu. I na razie mała jest za mała. Starszą "chustowałam" gdzieś od 4 miesiąca i bardzo dużo nosiłam ją w domu. Mogłam nawet obiad z nią gotować bo ręce wolne...
Byłam dziś na rehabilitacji z moją. Mała ma lekką asymetrię. Terapeutka pokazała mi jak nosić, pokazała jak ćwiczyć by wspomagać rozwój i czego nie robić.
Ogólnie z dzieckiem można dużo ćwiczyć, bawić się, stymulować, ale wszystko co dziecko ma umieć musi osiągnąć samo. Dlatego nie powinno się podciągać do siadu, noszenia w pionie też nie zaleca. Podobnie jest potem z prowadzaniem dziecka za rączki i stawianiem- nie należy tego robić dopóki dziecko samo nie stanie.
Pytałam też czy można podnieść lekko oparcie w gondoli bo moja gondola ma taka opcję- powiedziała, że na razie nie.
To tak jakby ktoś chciał wiedzieć...
Wiem co czujecie bo też pamiętam swoje ogromne zmęczenie i frustrację przy starszej córce. Tą małą mam bardzo spokojną, bez kolek, bez problemów. Bardzo dużo lubi sobie leżeć, bawić się zabawkami więc i ja jestem raczej wypoczęta.
Zobaczycie, że teraz z każdym dniem będzie coraz lepiej. Ja uważam, że okres pomiędzy 4 a 8 miesiącem jest najlepszy i najłatwiejszy. Potem dziecko zaczyna się przemieszczać i trzeba za nim biegać i pilnować i znów jest ciężko. Takie ja mam doświadczenia.