reklama

Listopad 2015 :)

Hej
Dziewczyny jeśli dajecie dzieciom tran to jak to jest wtedy z Wit. D?
W niedziele mamy chrzest i roczek :-) mam troszkę stresa.
Macie jakieś sprawdzone przepisy na ciasta ale takie bez galaretki i bitej śmietany ?
Moja jeszcze nie chodzi. Woli zdecydowanie raczkować. Dziś powiedziała mama pierwszy raz. Mówi jak zrobi kupę pupa i pokazuje pieluszkę. Uwielbia tańczyć i jeździć jeździkiem. SaMa się odpycha i po całym domu jedzie :-)

reklama
Szklanka cukru,
4 żółtka,
3 szklanki mąki,
Kostka margaryny,
2 łyżki proszku do pieczenia,

Do dużej blachy 1,5 kg jabłek, może.być więcej
Pół szklanki cukru, zależy jakie słodkie jabłka
Łyżeczka cynamonu -jak kto lubi.
Takie składniki jak będziesz chciała to napisze co i jak

Żółtka ucieram ze szklanką cukru, wsypuje mąkę, proszek do pieczenia i wlewam rozpuszczoną wystudzoną margarynę (troszkę zostaw do wysmarowania blachy).
Zagniatam wszystko rękami. Odkładam jedna trzecią ciasta, a 2/3 wykladam na blachę (posmarowaną i posypaną bułką tartą).
Jabłka odbieram, scieram na duzych oczkach od marchewki, wsypuje cukier według uznania i cynamon.
Wymieszane odsączam z soku który się wytworzył (bo było by go za dużo) i równomiernie rozkładam jabłka na to ciasto na blaszce. Pozostałą 1/3 ciasta układam na jabłkach w takie placki rozgniecione na ręce, by je przykryły (ale możesz ułożyć sobie co tam chcesz :) ). 180 st / 45min..
Po wystygnieciu posypać cukrem pudrem przez sitko. Smacznego :P

reklama
A ja muszę jutro 18 osób zmieścić dobrze ze mam duży pokój i stół chociaż podejrzewam ze będzie ciasno... mam urodziny w sumie dzisiaj... impreza jutro ciasto zrobione fale dunaju i krokiety jutro zupa z porów krem z grzankami plus dwie sałatki przystawka z tortili plus zawija ski z serkiem śmietankowy i łososiem i szynka dojrzewająca i pomidorów z mocarella i bazylia... I jeszcze dwie godziny korepetycji... dam radę... mam nadzieje... noi barszcz czerwony ale to już mój mąż zrobi bo zawsze mu pyszny wychodzi... wszystkiego najlepszego dla Mikołajka...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry