reklama

Listopadowe mamy 2016

Te nowsze szczepionki skojarzone maja ponoć mniej syfu bo sa nowsze, ale tak naprawdę rodzice szczepią tymi na NFZ i tez jest ok, mi chodziło głownie o ilośc kloc.

Moja Basia jak wtedy była w szpitalu miała 4 latka pomimo picia, wymiotowała caly dzień, nocą sie uspokoiło i od rana jak myślałam ze juz ok to znowu, do tego zaczęła lać sie przez ręce, wiec nie czekałam juz dłużej tylko IP, Rota jak pisałam wykluczyli po prostu jakieś inne gowno, najlepsze było ze leżała w pokoju z dziećmi u których potwierdzono Rota... I jak to w szpitalu państwowym nie było szans na zmianę miejsca, ale nie złapała od nich tego Rota...

Iza no to super, odpoczywaj teraz:)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Iza ważne że się uspokoilas.
Ale trafilyscie z tymi szczepionkami wlasnie wczoraj cały dzień o tym myślałam.
Na rota na pewno nie będę szczepić.
Zastanawiam się nad pneumokokami.
Ktoś wie jaki jest koszt? Nie liczę na to że nfz to za refunduje .
Myślałam że jak 5w1 to jest tylko jeden rodzaj a wy piszecie tutaj o jakiś nazwach :O
Będę musiała poszukać.
Co do chorowania, mnie mama nie karmiła piersią, mleko krowie pilam z wodą rozrobione, nie chorowalam prawie nigdy, do 6rz byłam 3razy w przychodni . Raz zapalenie płuc(banki mi stawiali) raz angina i raz zapalenie oskrzeli. I później tak raz na dwa lata miałam anginę, jak studiowałam trochę częściej za to nadrabiam z innymi chorobami :)

A na hbs szczepi się teraz jeszcze?

Jestem w 29 tygodniu ciąży

Milagros jeśli dobrze kojarze, to HBS to jest właśnie związany z wzw typu B., my w ciąży mamy test na hbs czy nie jesteśmy zarażone wzw B. (Jeśli się myle to mnie poprawcie).

A co do różnicy jeszcze między płatnymi a na nfz to trzeba pamiętać, że poza różnicami w konserwantach i nośnikach, szczepionka na krztusiec jest acelularna w płatnych, czyli jakby upośledzona, a w nfz pełnokomórkowa, czyli normalnie szczepi się żywym wirusem.

Joasia i rozumiem że ten acelularny jest lepszy? Niestety marny że mnie chemik.

Co do hbs właśnie dostałam skierowanie na badania, ale jestem spokojna, bo byłam właśnie szczepiona ale nie wiem jak to się nazywa dokładnie. Jak ja byłam mała byla to dodatkowa płatna szczepionka. U nas w domu każdy musiał być zaszczepiony bo siostra była chora.

No niby ta acelularna jest lepsza. Niby mieli wprowadzać taką też na nfz, ale nie wiem na czym stanęło. Ponoć taką pełnokomórkową szczepią tylko u nas i w Rumunii.

Dziękuję Joasia za odpowiedź. Poczytam jeszcze w którys dzień na internecie bądź zapytam w szkole rodzenia co i jak, co jest dostępne.

A co do Małego księcia nie mam niestety cyfry + :( zostaje mi Internet

Milagros co do pneumokoków to koszt szczepionki to około 250zl a podaje sie trzy dawki. Moze byc tak, ze np. za pierwsza trzeba bedzie zaplacic, a te po nowym roku juz bedą na NFZ.
Kiedyś sporo czytałam na temat szczepionek bo tez nie wiedziałam co robić, na co szczepić, a na co nie.
A jesli zastanawiasz sie nad pneumokokami to polecam lekturę, ktora z pewnoscia pomoże Ci podjąć decyzje.
Link do: Stowarzyszenie Parasol Dla Życia

A tak z ciekawości odnosnie rotawirusow piszecie, ze jest duzo odmian... Moj syn szczepiony nie zachorował. Mamy przypadki, ze dzieci nie zaczepione chorowały. Czy jest tu mama, ktora szczepiła na rotawirusy i ktorej dziecko zachorowało?

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Ostatnia edycja:
Nika dziękuję za lekturę, poczytam do poduszki.

Co do rotawirusa nie mam dzieci, kuzynka szczepila syna i zachorował, córki już nie szczepila. Reszta znajomych nie szczepila na rotawirusa.

Nika mój szczepiony na rota i nie zachorował tez mimo że ja dwukrotnie przyszłam do domu z rota, okropnie się czułam wymioty masakra a Mały zdrowy:) może miałam fart bo też słyszałam że to kropla w morzu jeśli chodzi o szczepionkę no ale jednak na naszym przykładzie wierze ze to szczepienie mu pomogło.

reklama
U nas podobie ja 2 razy miałam a syn nie - a był szczepiony , owszem tez słyszałam o tej teorii ze dużo jest odmian ale nie na wszystko da sie zaszczepić przeciez i skoro mogę go szczepić przeciw odrze to przeciw Rota tez :)

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry