reklama

Majowe mamy 2018

Dzień dobry! na Podbeskidziu piękne słońce :)
Dziewczyny czy Wasze dzieci budzą się częściej w nocy niz w poprzednich miesiącach?
U nas 3-4 razy pobudka w nocy na jedzenie, a miesiąc wcześniej 2 razy góra. Moja córcia na plecki przewrocila sie może dwa razy, na brzuszku lubi leżec unosi pupę do góry, robi "foczkę", obkręca sie na brzuszku ale nie przewraca sie i juz, byłysmy u fizjoterapeuty pokazała nam cwiczenia.
Wracam do rozszerzania diety, musiałysmy przerwac bo mała brala antybiotyk i bidulke potem brzuszek bolał. Zębów brak, ale pcha do buzi wszystko co się napatoczy,@Agunia93 my to mamy wybitnie leniwe dzieci :)

reklama
@Hope, my dostaliśmy od neurologa. Taki chyba standard po wizycie bo gdzie pytam to każdy dostaje.. byłam z Bartkiem jak miał 2 miesiące bo drżały mu kończyny i usta ale na szczęście przeszło samo ( układ nerwowy nie był do końca rozwinięty ).

Ja tez dołączam do grupy leniuchów [emoji6] Bartek potrafi dużo gadać ale żeby tak się więcej poruszać to już problem.. potrafi się obracać z brzuszka na plecy i odwrotnie, nóżki podkurcza od jakiegoś czasu jak jest na brzuchu ale do raczkowania czy pełzania to mu jeszcze daleko.. strasznie się jeszcze chwieje

Dzień dobry! na Podbeskidziu piękne słońce :)
Dziewczyny czy Wasze dzieci budzą się częściej w nocy niz w poprzednich miesiącach?
U nas 3-4 razy pobudka w nocy na jedzenie, a miesiąc wcześniej 2 razy góra. Moja córcia na plecki przewrocila sie może dwa razy, na brzuszku lubi leżec unosi pupę do góry, robi "foczkę", obkręca sie na brzuszku ale nie przewraca sie i juz, byłysmy u fizjoterapeuty pokazała nam cwiczenia.
Wracam do rozszerzania diety, musiałysmy przerwac bo mała brala antybiotyk i bidulke potem brzuszek bolał. Zębów brak, ale pcha do buzi wszystko co się napatoczy,@Agunia93 my to mamy wybitnie leniwe dzieci :)
Moja miała takie 2 tygodnie że 2 razy się budziła na jedzenie, ale od tygodnia budzi się tylko koło 5,6 rano. Zobaczymy na jak długo haha. Tak oj mamy leniuszki :) my mamy za tydzień z tą rączka do poradni rehabilitacyjnej i Zobaczymy co powie, np pewnie będzie się pytać co już potrafi. A, że @kjsko tyle co Twój maluszek to pewnie też pokażą nam jakieś ćwiczenia.

Właśnie zaczeliśmy 6mc i mały zaczął się przekręcać z plecków na brzuszek - odwrotnie jeszcze nie więc jak mu się znudzi leżenie na brzuszku to zaczyna głośno płakać :-) Ząbki są dwa i wyszły prawie jednocześnie .
Co do rozszerzania diety to mamy zjedzone ziemniaczki , marchewkę , pasternak , dynię. Ja mieszam smaki tych warzyw w dowolnych konfiguracjach - mieszam 2 lub 3 razem .Dwa razy dodałam kurczaka 2 łyżeczki . Kilka razy wsypałam troszkę kaszki pełnoziarnistej owsianej lub orkiszowej.
Po tych miksach z kaszką unormowała się kupka i teraz mały robi regularnie co dwa dni. A przy okazji mamy wprowadzony gluten .
Mam pytanie czy pozwalacie maluchom oglądać telewizję bo zauważyłam ,że mały po tym jak coś tam przy okazji ogląda to wieczorem mamy problem z zasypianiem ...A jak to u Was wygląda ?

Absolutnie nie włączam dziecku bajek. Nie powinno ich oglądać przynajmniej do 2 roku życia. Sporadycznie zdarzy się, że coś włączę i dziecko spojrzy (bywa też, że nie jest zainteresowane). Nie zauważyłam jednak zmian w zachowaniu, z tym że naprawdę sporadycznie zdarzy mi się włączyć tv przy małej. Zwykle oglądam coś, jak śpi. A odnośnie diety, to my rozszerzamy już prawie 3 tygodnie. W tej chwili podaję same warzywa: pasternak, dynia, brokuł, dynia że słodkim ziemniakiem, marchewkę, marchew ze słodkim ziemniakiem, miks: brokuł + groszek + kukurydza, Delikatne jarzynki (marchewka+pietruszka+seler) Brokuł Gebera nie smakuje, natomiast Bobovity jest akceptowany. Moja córcia nie przepada też za marchewką Gerbera, za marchewką że słodkim ziemniakiem i tym miksem zielonych warzyw. Może od środy zaczniemy wprowadzać owoce.

Właśnie zaczeliśmy 6mc i mały zaczął się przekręcać z plecków na brzuszek - odwrotnie jeszcze nie więc jak mu się znudzi leżenie na brzuszku to zaczyna głośno płakać :-) Ząbki są dwa i wyszły prawie jednocześnie .
Co do rozszerzania diety to mamy zjedzone ziemniaczki , marchewkę , pasternak , dynię. Ja mieszam smaki tych warzyw w dowolnych konfiguracjach - mieszam 2 lub 3 razem .Dwa razy dodałam kurczaka 2 łyżeczki . Kilka razy wsypałam troszkę kaszki pełnoziarnistej owsianej lub orkiszowej.
Po tych miksach z kaszką unormowała się kupka i teraz mały robi regularnie co dwa dni. A przy okazji mamy wprowadzony gluten .
Mam pytanie czy pozwalacie maluchom oglądać telewizję bo zauważyłam ,że mały po tym jak coś tam przy okazji ogląda to wieczorem mamy problem z zasypianiem ...A jak to u Was wygląda ?

To jest tak, że jak dziecko ma za dużo wrażeń, nowych bodźców to pózniej gorzej ze spaniem. Jak mamy gości, więcej osób w domu lub gdzieś jesteśmy to późnej zdarza mu się, że budzi się z płaczem.. U nas tv włączone jak starszak ogłada bajki ale Bartek o dziwo nie jest zainteresowany.

Moje dziecko nic nie ogląda w telewizji.
Interesują Go nasze komórki to kupiliśmy Mu telefon- zabawkę :P

U nas z jedzenia jest dynia, marchew, pasternak, pietruszka, ziemniak, filet z kurczaka, gruszka.
Jabłko i brokuły powodowały luźne kupki, więc czekam na razie.
Z kaszek jest Holle jaglana a druga ryżowa oraz kleik ryżowy na noc do mleka.
Ja staram się gotować np. dynia, marchew, ziemniak, filet i jest taka zupka. :)
Używam olej Holle.

reklama
Moje dziecko nic nie ogląda w telewizji.
Interesują Go nasze komórki to kupiliśmy Mu telefon- zabawkę :P

U nas z jedzenia jest dynia, marchew, pasternak, pietruszka, ziemniak, filet z kurczaka, gruszka.
Jabłko i brokuły powodowały luźne kupki, więc czekam na razie.
Z kaszek jest Holle jaglana a druga ryżowa oraz kleik ryżowy na noc do mleka.
Ja staram się gotować np. dynia, marchew, ziemniak, filet i jest taka zupka. :)
Używam olej Holle.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry