reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2026

Hej dziewczyny ja mam do Was takie pytanie bo od rana w biegu byłam z córcia 6 miesięcy u lekarza i wysłała nas do neurologa i fizjoterapeuty bo mała rączki wygina do tyłu, obraca się z pleców na bok ale jej zdaniem już powinna z pleców na brzuch i rączki trzymać normalnie i jak ją biorę na ręce to rączki rozkłada a powinna je trzymać z przodu i ciemiączko ma za małe zdaniem lekarki i dlatego neurolog i oczywiście chodzę już zła bo teściowa mi to taki wykład walnęła że dziecko przełamane, że my jej nie słuchamy , że prosiła się żeby nosić w rożku to my nie, bo kto stara babę będzie słuchał, jak powiedziałam że pojadę do lekarza tam gdzie siostra z małą była bo profesor to mnie zbluzgala że ja nie mogę innych lekarzy mieć tylko tych samych? Jestem dosyć że podłamana mała to ta mi jeszcze takich nerw dokłada że ja mam dosyć ☹️czy ktoras z Was miała podobny problem z niemowlakiem??

reklama
Ja dostałam Xonvea i zapłaciłam 105 zł
Pomaga na dzień jak wezmę rano, ale zaraz się kończą i nie wiem jak długo pociągnę bez bo to drogi biznes 😂
Ciężko nie funkcjonować jak się ma dziecko ktore uczy sie chodzic 🫣🫣🫣
Też to biorę, no tanio nie jest 😔
Mi najbardziej pomaga jak biorę 2 tabletki na noc. Aczkolwiek zdarzały się wypadki nawet jak je brałam 😅

Hejko w ten czwartkowy poranek :)

Nowe Dziewczyny witajcie 🥳 fajnie że nas coraz więcej😃
Ja w pracy siedzę ale mam lekki zjazd formy . Spać bym poszła 😁
A jak u Wam z piciem kawki ?
Ja tak dwie słabe z ranka sobie strzelam …
Ja piję dwie kawy, lekarz mówi że wolno a ja rano bez kawy nie funkcjonuję
Jestem po wizycie i wieści nie są zbyt dobre;-( według miesiączki mam dziś 5+6 więc teoretycznie powinno być widać co najmniej pęcherzyk ciążowy i żółtkowy, u mnie pokazał się dopiero malutki pęcherzyk ciążowy 0,5cm. ;-( Za tydzień kolejna kontrola. Lekarz jeszcze niczego nie przekreślił, ale ja już chyba powoli tak.😢 Idę zrobić jeszcze jedna betę bo akurat dwa dni termu miałam robioną.
Oczywiście różnie może być, ale jestem przykładem że nawet przy regularnych cyklach może się coś poprzesuwać. U mnie różnica z OM i USG to ponad tydzień! Byłam pewna że z tej ciąży nic nie będzie, lekarz zresztą też, a tu niespodzianka, pokazało się serduszko I jak na razie wszytsko wyglada dobrze.

Wiem kiedy był stosunek bo w tym miesiącu kiedy zaszłam był tylko 1. A plemniki
A masz/miałaś reguralne miesiączki?
Bo nie ukrywam trochę różnicy jest między 5+6 a 4 . Musiałabyś mieć owulację minimum 1O dni później niż zakładałaś. Masz wyniki ?
Miesiączki są czasem nieregularne, ale Wiesz co, nie wiem czy jest możliwość opóźnionej owulacji bo współczułam z mężem tylko raz w 14 dniu cyklu. Więc wtedy musiało dojść do zapłodnienia bo przecież plemnik nie przeżyje więcej niż 72h. Więc dla mnie to prawie pewne że ciąża rozwija się nieprawidlowo;-(

Hej dziewczyny ja mam do Was takie pytanie bo od rana w biegu byłam z córcia 6 miesięcy u lekarza i wysłała nas do neurologa i fizjoterapeuty bo mała rączki wygina do tyłu, obraca się z pleców na bok ale jej zdaniem już powinna z pleców na brzuch i rączki trzymać normalnie i jak ją biorę na ręce to rączki rozkłada a powinna je trzymać z przodu i ciemiączko ma za małe zdaniem lekarki i dlatego neurolog i oczywiście chodzę już zła bo teściowa mi to taki wykład walnęła że dziecko przełamane, że my jej nie słuchamy , że prosiła się żeby nosić w rożku to my nie, bo kto stara babę będzie słuchał, jak powiedziałam że pojadę do lekarza tam gdzie siostra z małą była bo profesor to mnie zbluzgala że ja nie mogę innych lekarzy mieć tylko tych samych? Jestem dosyć że podłamana mała to ta mi jeszcze takich nerw dokłada że ja mam dosyć ☹️czy ktoras z Was miała podobny problem z niemowlakiem??

Dla mnie jest to świeży temat. Sama osobiście od początku jeździłam z dzieckiem na rehabilitację (zapobiegawczo) ze względu na przejścia po porodzie ale to inny temat.
Wiele pomocnych rad dostałam od Pań w którym kierunku w jakim czasie i w jaki sposób stymulować rozwój.
Wymogi były książkowe tak jak piszesz "powinno już umiec" zdarlam dość nerwów na tym 🤪
Każde dziecko jest naprawdę indywidualne i rozwija się swoim tempem.... nie nakręcaj się zbytnio, ale możesz skorzystać jak najbardziej z neurologa czy takiej rehabilitacji (lepiej zapobiegawczo) później jeździłam tylko na kontrolę 1 w miesiącu. Nie powiem było ciężko z tak małym dzieckiem 1/2x w tyg jeździć 1h w jedną stronę ale przynajmniej nie mam sobie nic do zarzucenia.
Moja córeczka niedopracowywala łatwych rzeczy a już potrafiła trudniejsze jak samodzielne siedzenie i pomijała niektóre etapy rozwoju (ale później do nich wracala)
Dzisiaj mając 11 miesięcy nieraz się zapomni i wykrzywi rączkę podpierając się.
A te głupie teksty teściowej to wsadź do kieszeni! Olej ja kompletnie! Miała swoje dzieci mogła się wykazać, paplać każdy umie.

Dodam aby pamiętać na 1 miejscu że to tylko jeszcze dziecko i nie można popadać w paranoje jak coś zrobi "nie ksiazkowo" obserwować i stymulować.
Z racji ze coreczka byla moim 1 dzieckiem i bylam zielona Panie z rehabilitacji wykorzystywały Moja niewiedzę i też siały we mnie Panike ze jeszcze tego nie umie.... I się martwiłam niepotrzebnie, pozniej jak juz sie obylam w temacie to zluzowałam i odpuscilam po prostu potraktuj to jako forme zapobiegawczo (nie zaszkodzi a może tylko pomoc)

Wiem kiedy był stosunek bo w tym miesiącu kiedy zaszłam był tylko 1. A plemniki

Miesiączki są czasem nieregularne, ale Wiesz co, nie wiem czy jest możliwość opóźnionej owulacji bo współczułam z mężem tylko raz w 14 dniu cyklu. Więc wtedy musiało dojść do zapłodnienia bo przecież plemnik nie przeżyje więcej niż 72h. Więc dla mnie to prawie pewne że ciąża rozwija się nieprawidlowo;-(
Coś mi tu nieskładnie wyszło🫣

Chciałam napisać że był tylko 1 stosunek w tamtym cyklu. Dokładnie w 14 dniu cyklu.
I nie wiem czy możemy mówić tu o późnionej owulacji , bo wtedy musiało dojść do zapłodnienia bo przecież plemnik nie przeżyje więcej niż 72h. Więc dla mnie to prawie pewne że ciąża rozwija się nieprawidlowo;-(

Przede wszystkim co mogę Ci poradzić to żebyś nie słuchała innych . Wiadomo, że robisz dla swojego dziecka wszystko co najlepsze . Idź do tych lekarzy co Ty uważasz za słuszne i ich słuchaj. Tak jak Iwona napisała , to jest małe dziecko i nadrobi jak będzie rehabilitowane i będą czuwać nad tym specjaliści
Coś mi tu nieskładnie wyszło🫣

Chciałam napisać że był tylko 1 stosunek w tamtym cyklu. Dokładnie w 14 dniu cyklu.
I nie wiem czy możemy mówić tu o późnionej owulacji , bo wtedy musiało dojść do zapłodnienia bo przecież plemnik nie przeżyje więcej niż 72h. Więc dla mnie to prawie pewne że ciąża rozwija się nieprawidlowo;-(

Dziś czytała historię dziewczy gdzie miala mega s;abe przyrosty, lekarz kazał jej odstaeić nawet leki i czekać na okres a tu się okazało ze okres nie przyszedł, serduszko ruszyło i teraz ma dzidziusia .
Ja wiem ze się łatwo mówi ale trzeba byc dobrej myśli. Lekarz nie przekresił sytuacji i tego się trzymamy

Dla mnie jest to świeży temat. Sama osobiście od początku jeździłam z dzieckiem na rehabilitację (zapobiegawczo) ze względu na przejścia po porodzie ale to inny temat.
Wiele pomocnych rad dostałam od Pań w którym kierunku w jakim czasie i w jaki sposób stymulować rozwój.
Wymogi były książkowe tak jak piszesz "powinno już umiec" zdarlam dość nerwów na tym 🤪
Każde dziecko jest naprawdę indywidualne i rozwija się swoim tempem.... nie nakręcaj się zbytnio, ale możesz skorzystać jak najbardziej z neurologa czy takiej rehabilitacji (lepiej zapobiegawczo) później jeździłam tylko na kontrolę 1 w miesiącu. Nie powiem było ciężko z tak małym dzieckiem 1/2x w tyg jeździć 1h w jedną stronę ale przynajmniej nie mam sobie nic do zarzucenia.
Moja córeczka niedopracowywala łatwych rzeczy a już potrafiła trudniejsze jak samodzielne siedzenie i pomijała niektóre etapy rozwoju (ale później do nich wracala)
Dzisiaj mając 11 miesięcy nieraz się zapomni i wykrzywi rączkę podpierając się.
A te głupie teksty teściowej to wsadź do kieszeni! Olej ja kompletnie! Miała swoje dzieci mogła się wykazać, paplać każdy umie.
Dziękuję Ci bardzo ❤️już zapisałam się do dwóch od fizjo i jeden jest ortopeda jeszcze dziecięcy i tam siostra jeździła i na bardzo dobre opinie tylko neurologa jeszcze nie mam bo nie mogłam się dodzwonić ☹️mój mąż ze wymyślają ale szczerze? Tak jak piszesz ja chcę sprawdzić i jak to powiedziała lekarka żeby czegoś nie pominąć co potem będzie rzutowało na jej rozwój.
Uwierz mi że mam mega teściową wtrącająca się i jak jest nie po jej myśli to jest obrażanie się, już tyle razy prosiłam żeby przestała się wtrącać bo potem się kłócimy to ona dalej swoje. Ostatnio ze sobą nie gadalysmy dwa miesiące i poszła do moich rodziców na skargę. I rozmawiamy i od nowa jest wtrącanie się. Te jej złote rady że ona wie lepiej bo jest starsza a my guzik wiemy o wychowaniu. Tak mówi do mnie że ja ani o wychowaniu nie wiem

reklama
Przede wszystkim co mogę Ci poradzić to żebyś nie słuchała innych . Wiadomo, że robisz dla swojego dziecka wszystko co najlepsze . Idź do tych lekarzy co Ty uważasz za słuszne i ich słuchaj. Tak jak Iwona napisała , to jest małe dziecko i nadrobi jak będzie rehabilitowane i będą czuwać nad tym specjaliści

Dziś czytała historię dziewczy gdzie miala mega s;abe przyrosty, lekarz kazał jej odstaeić nawet leki i czekać na okres a tu się okazało ze okres nie przyszedł, serduszko ruszyło i teraz ma dzidziusia .
Ja wiem ze się łatwo mówi ale trzeba byc dobrej myśli. Lekarz nie przekresił sytuacji i tego się trzymamy
Właśnie przyszła teściowa a akurat mała umiałam do lekarza tam gdzie siostra była ze swoją i już jej minę widziałam ale olalam to. Nie będzie mi decydować o lekarzach, rodzicami my jesteśmy i to my decydujemy co dla małej jest najlepsze więc niestety ze mną siły przebicia nie ma😁już zapisana do drugiego specjalisty i zobaczymy co oboje powiedzą ❤️ dziękuję ♥️

Do góry