reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Majowe mamy 2026

Wiem o zaleceniach, ale nie każdy lekarz je stosuje dlatego się zdziwiłam :D a skąd masz takie informacje o mdłościach, że to nie jest wskazanie do L4? Może dokonałam skrótu myślowego, ale nie chodziło o same mdłości, tylko również zmeczenie i pierwsze objawy baby brain bo już je widzę
Możesz zawsze ginekologa zapytać o preparat na mdłości, są dostępne na rynku i bardzo pomagają ;)

reklama
Oo dziękuję za rady ♥️w sumie nie pomyślałam o minusach 🤣cenne rady to muszę coś wybrać, a Ty jaki miałaś?
Ja przy starszych dzieciach miałam deskę dostawkę do wózka jak pokazałam wcześniej. I córka stała na niej gdy miała 16 miesięcy lubiła na niej jeździć a przy bliźniakach miałam tako dalga duo Jeden obok drugiego Duży i za duży bo się nie mieścił nawet w drzwiach a miałam możliwość kupienia. Jeden za drugim taki model i sie przeraziłam Przy rączce wysoko gondola. Druga niżej nie widać Co się dzieje z dzieckiem. Jeśli miała bym Ci coś polecić. To bugaboo donkey twin Bo można zrobić z niego również pojedynczy wózek.

Ja mam akurat L4 od pierwszego dnia stwierdzonej ciąży aż do porodu ze względu na szczególnie niebezpieczne warunki pracy ale jednocześnie nie wyobrażam sobie pracować przy moim aktualnym samopoczuciu. Bardzo silne zmęczenie, mdłości i silne osłabienie (u mnie też akurat szaleją hormony tarczycy). Wiem że ciąża to nie choroba ale rozumiem że można nie czuć się na siłach i bez jelitówki czy innych "poważnych komplikacji" 😓

Ja przy starszych dzieciach miałam deskę dostawkę do wózka jak pokazałam wcześniej. I córka stała na niej gdy miała 16 miesięcy lubiła na niej jeździć a przy bliźniakach miałam tako dalga duo Jeden obok drugiego Duży i za duży bo się nie mieścił nawet w drzwiach a miałam możliwość kupienia. Jeden za drugim taki model i sie przeraziłam Przy rączce wysoko gondola. Druga niżej nie widać Co się dzieje z dzieckiem. Jeśli miała bym Ci coś polecić. To bugaboo donkey twin Bo można zrobić z niego również pojedynczy wózek.
Musze zobaczyć jak wygląda 😉 dobrze że ktoś już korzystał i może coś doradzić bo ja się nie znam na tym bo mam 5-latke i 5 miesięcy corcie więc mi potrzebne nie było 🤣a jeśli mogę zapytać w jakim wieku masz dzieci?? Ja mam siostrę bliźniaczkę 😁i jedna ciążę miałam bliźniacza ale jedno przestało siw rozwijać na początku a w drugim serduszko od początku wolno bilo i stanęlo po tygodniu ☹️

Te aż są zalecenia takie, że nie słucha się bicia serca we wczesnej ciąży.
Nie chce być nie miła ale mdłości to nie jest powód do wzięcia L4. Istnieje wiele przesłanek do wzięcia L4 od początku ciąży ale taka ciążą musi być zagrożona. W pracy można poprosić o przeniesienie na inne stanowisko, np.
A te zalecenie to jakieś nowe są? Bo w sumie też się zdziwiłam jak mi ginekolog powiedział, że nie może mi "puścić" bicia serca Dopplerem i że może mi tylko pokazać...a 4 lata temu jak byłam w ciąży z córka to normalnie na pierwszej wizycie 6+1 usłyszałam normalnie 🤔

A te zalecenie to jakieś nowe są? Bo w sumie też się zdziwiłam jak mi ginekolog powiedział, że nie może mi "puścić" bicia serca Dopplerem i że może mi tylko pokazać...a 4 lata temu jak byłam w ciąży z córka to normalnie na pierwszej wizycie 6+1 usłyszałam normalnie 🤔
No nie można, tak bo niekorzystnie wpływa to na zarodek.
Przez 4 lata dużo w medycynie potrafi się zmienić.

ja 2 lata temu byłam na wizycie 7+0 i gin puściła bicie serca, teraz 6+5 i ta sama gin już nie puściła 🤷

W sumie to nie są jakieś bardzo świeże zalecenia- pamiętam jak moja siostra była w pierwszej ciąży około 8 lat temu i też jej lekarz powiedział, że we wczesnej ciąży nie puści serduszka.
Tutaj chodzi o to, że Doppler ma wysoką energię ultradźwięków, która jak zostanie przekazana może doprowadzić do przegrzania tkanek, co u małego i delikatnego zarodka może być szkodliwe 😊
Ale też myślę, że bez paniki, to, że komuś lekarz puści serduszko 6-7 tygodniu nie oznacza, że coś złego od razu się wydarzyło 😊

reklama
Musze zobaczyć jak wygląda 😉 dobrze że ktoś już korzystał i może coś doradzić bo ja się nie znam na tym bo mam 5-latke i 5 miesięcy corcie więc mi potrzebne nie było 🤣a jeśli mogę zapytać w jakim wieku masz dzieci?? Ja mam siostrę bliźniaczkę 😁i jedna ciążę miałam bliźniacza ale jedno przestało siw rozwijać na początku a w drugim serduszko od początku wolno bilo i stanęlo po tygodniu ☹️
Jak będziemy na zamkniętej grupie i jak potwierdzę Ciążę to Ci powiem w jakim wieku mam dzieci

Do góry