reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Ja dzis z rana upiekłam placek drożdżowy ze śliwkami...mniam...zostały już tylko okruszki...(pewnie w większości za moją przyczyną:sorry:), no i przed chwilą wciągnęłam jeszcze kilka markizów... dobrze, że karmię, bo puchłabym w oczach:-D
 
...a ja wczoraj pysznyyyyyyyy placek ze sliwkami... ktory to zaszkodzil ewidentnie Polce... nawet mnie brzuch bolal wczoraj tak sie objadlam,,,, zarlok!
 
ja wczoraj robiłam nuggetsy z sosem meksykańskim...pycha! A dziś kotlety mielone z pieczarkami i serem :-) Oj coś mi się chce i sama nie wiem co bym zjadła...zupełnie jakbym była w ciąży;-)
 
MajowaMamusia a może coś jest na rzeczy z tą ciążą?:-p

Ja podaję przepis na "TROCINIAKA"
Biszkopt:
- 6 jaj
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki tortowej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- kostka masła
Masa jabłkowa:
- 4-5 jabłek
- 3 galaretki kwaskowe (najlepiej agrestowe)
Oraz:
- pół opakowania wiórków kokosowych (tak ok.100g)
- 2-3 łyżki cukru (ja tu daję cukier waniliowy)
- 1-2 łyżeczki masła

Biszkopt: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka oraz pomieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok.25 minut w 180 st.
Masa budyniowa: Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a w drugą wlewamy do naczynia i dodajemy budyń i mąkę-rozrabiamy, wlewamy do gotującego mleka i robimy budyń. Studzimy, a później miksujemy z masłem.
Masa jabłkowa: Jabłka ścieramy na tarce z dużymi oczkami, odciskamy ze soku. Galaretki rozpuszczamy w 0,7l wrzątku i wystawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Gdy zaczną tężeć to mieszamy z jabłkami.
Masa kokosowa: Na patelni roztapiamy maslo, wsypujemy cukier i wiórki,mieszamy na złocisty kolorek i studzimy.
Na ostudzony biszkopt kładziemy połowę masy budyniowej, wykładamy jabłkową, a gdy stężeje, to resztę budyniowej i na nie podsmażone wiórki kokosowe.
:happy:SMACZNEGO!:happy:
 
Ostatnia edycja:
mój obiad dzisiejszy to była rozpusta. mama zrobila knedle z jabluszkami- miały być ze śliwkami, ale balam sie, że zaszkodza malutkiej. ale z jablkami i cynamonem tez pyszne. matko jak się objadlam, nawet siedzę z trudem ;))))
 
reklama
To mi smaka narobiłaś Bra :)) ja dzis znów wciągnełam sobie buleczki drożdżowe pieczone przez moją babcie:) a mam ochotę, ogromna ochotę na piwko ze spritem:)) Albo na wódkę z tigerem....
 
Do góry