reklama

mamusie grudniowe:)

Wesmonika - polecam arbuza do "picia" - 90% wody :) a jaki smaczny, mniam. Co do picia, też na lato fajne są schłodzone kompoty, np. z wiśni (sezon), polecam :) Z wodą polecaną przez Instytut Matki i Dziecka jest trochę dziwnie - 170 tys PLN kosztuje firmę taki znaczek, Instytut niczego nie bada - były afery w gazetach! Żywiec nadaje się do picia po przegotowaniu :) Chyba że ignorujecie skażenia bakteriologiczne - ja osobiście wierzę, że mam trochę tych białych krwinek i nie przegotowuję, bom leniwa z natury ;)
Aenye - serce pewnie wali, żeby małego krwiopijcę natlenić :D A też i od niedoboru magnezu to być może - jak to w mądrym internecie pisze, niedobór skutkuje skurczami mięśniówki naczyń i arytmiami.
U mnie nic się objawowego nie dzieje, ale mój organizm jest trochę dziwny, rzadko uwidacznia objawy. Kamicę żółciową diagnozowali u mnie koło miesiąca bo nic mnie nie bolało tylko sobie lekko pozżółkłam ;) Więc teraz średnio co dwa dni mam jakiś pomysł, ostatnio zastanawiałam się, czy aby nie mam skurczy (bo niby nic nie boli i brzuch nie twardnieje... ale...a nuż skrycie występują). Zaczepiony lekarz powiedział, że skurcze raczej wszyscy odróżniają :))) Może magnez u mnie pomoże na dziwne ciążowe pomysły :D.
A 3D mój gin sam zaproponował, jeśli oczywiście chcemy, bo uważa, że tam jest lepszy ultrasonograf, no i zawsze warto, żeby drugi lekarz obejrzał, szczególnie taki, który zajmuje się głównie robieniem USG. Ja akurat idę do D.Doeringa, który własnie robi doktorat z rozpoznawania wad u płodów za pomocą USG, a poza tym jest sympatyczny :) . Ale ten mój gin to jest jakiś taki wyluzowany i z podejściem, że nie myli się tylko ten, co nic nie robi, więc też mało obraźliwy ;) A teraz ciągle robi USG, bo mówi, że w każdym tygodniu inny narząd dobrze widać, ostatnio było piękne serduszko :))
A na 4D w końcu idę jutro, małżonek zapisał (już się nie może doczekać czy Zosia czy Piotruś) :) Mam tydzień pod znakiem USG :))
Dziewczyny z Rumii - może chcecie przyjechać do Gdańska na 3D? Zawsze większy wybór, a godziny do wyboru, do koloru. 8)

reklama
dziewczynki jeszcze raz dziekuje za rady.
u mnie ciśnienie jest dość niskie ale puls mam w sumie w normie. może u was to przez te pogode tak serducho daje, bo nie wyrabia ;D
ja za to narzekam na żebra >:( jak siedzę zgięta, to czuję się tak, jakby mi się w żołądek wbijały.. dopiero jak poleżę albo się porządnie wyprostuje, to przechodzi.
na 3D i 4D idę w gorzowie. kosztuje 150 zł i w cenie jest płytka dvd i nagranie;) już się nie mogę doczekać, bo u mojego gina-babsztyla to niczego się nie dowiem:)

sa_raa myslalam, ze tylko ja mam takie dziwne objawy. Jestem niskocisnieniowcem, srednio 100/60, ale serducho bije jakos tak szybciej, jak przy oslabieniu. I to oddychanie, ale to przepona sie podnosi i jest mniejsza objetosc pluc. A z tym magnezem to dalyscie mi do myslenia...

Zauważyłamjeszcze ostatnio bardzo dziwne zjawisko. zmianowicie jak wstaje w nocy do WC ok. 3- 4 razy bolą mnie stopy ??? dużo śpię na lewej stronie i z nogami w gorze i nie wiem od czego to moze byc ??? zdażył się ktorejś z was coś takiego ??? słyszałam, że rutinoskorbin jest dobry na obolałe nogi ??? co o tym myślicie ???

Nonek to ciśnienie i ten cięzki oddech potrafią człowieka wymęczyć nie?? ja w pewnym momencie troche spanikowałam ale później wyczytałam gdzieś, ze tak się moze dziać w ciąży ze serducho musi wiele wiecej krwi przepompowac i ze zmniejsza sie objetosc płuc tak jak mówisz a z czasem też będzie wiele większy nacisk na narządy wewnętrze i rózne dolegliwości z tego tytułu wystąpią

Ja też wstaje kilka razy w nocy do wc, ale to wynik ucisku na pęcherz :D , teraz tak bedzie :), stopy masuj, noszą więcej i poza tym teraz jesteśmy bardziej czułe na ból i niewygodę. Ja zrezygnowałam z ulubionej pozycji do zasypiania=na brzuchu i też zasypiam na lewym boku :laugh:

moja znajoma w ciąży dostała od lekarza rutinoskorbin na naczynka i tak sie zastanawiałam właśnie czy mozna normalnie go brac czy nie :)
Luckymama mi nie chodziło o to ze tyle razy wstaje :P bo wiem ze to nacisk itd. ale o to ze za kazdym razem jak wstaje to mnie bola te stopy a jak sie juz obudze i wstane to nie bola :-[

reklama
alesmy sie rozruszaly  :D fajnie!

luckymama - mowiac o "moim" miescie mialam na mysli Gdynie (jakos sie jeszcze z Rumia do konca nie identyfikuje ;-) ) :) znalazlam adres http://janusz.janecki.webpark.pl/ i sie waham..

kasia_z
- tez slyszalam o doktorze Doeringu!!! i myslalam, zeby do Gdanska jechac :) wiec nic nie przesadzone. poczekam na twoje rewelacje, ile trwala wizyta (podobno wiekszosc filmow ma ok. 40min, czy to prawda? moje wizyty nigdy tyle nie trwaja ;-) ) i czy robil dokladne pomiary (chcialabym wszystko zobaczyc czarno na bialym, dlugosc stopki, glowki, nozki, praca serca itp, a nie tylko - ze wszystko w normie ;-) moj lekarz chyba mysli, ze mnie to mniej denerwuje, jak tak powie ;-) ) - no i jaki koszt z nagraniem dvd... aha, no i jak sie tam dostac? znaczy o adres pytam ;-)

kasia_z - poza tym, tez slyszalam, ze te znaczki to taki pic na wode :) no i ze zywiec zanieczyszczony jest. coz zrobic, skoro ta woda jest naprawde najlepsza w smaku? od wiel, wielu lat zapijam sie ta woda - gazowana czy nie - i nigdy nie mialam zadnych rewolucji. a tak poza tym, to kazda woda staje sie niezdatna do picia po uplywie 24h, a w upalach, jak teraz - to nawet szybciej. a poza tym, gdzie nie ma mikrobow???

a usg 3D jest czarno-biale? ja bym fciaua takie kolorowe...

a co do serca - nie mierzylam pulsu, ale nawet najlzejszy ruch sprawia, ze wali jak szalone. nie naleze do najbardziej wysportowanych osob ;) ale kondycji dotychczas niczego nie zarzucalam. wiem, ze to w normie, bo serce kobiety ciezarnej juz na etapie 16tc pracuje az 50% ciezej niz wczesniej!!! wiec nie ma sie co dziwic "kolataniu" itp. oczywiscie, lepiej pogadac o tym z lekarzem, ale moj mnie uspokoil - u niego w gabinecie mialam zawsze dobre wyniki :) (Za kazdym razem mierzy mi cisnienie itp)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry