• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

mamusie grudniowe:)

Kasu - na dzień w zależności od stopnia zbolałości:
- coś objawowego zmniejszającego reakcję zapalną (Clemastine, Eurespal)
- coś wykrztuśnego i rozrzedzającego wydzielinę (Mucosolvan, Flegamina) - ja z reguły nie daję, bo u mnie raczej nie mają chłopaki problemu z odkrztuszaniem
- coś ochronnego na gardełko (syrop prawoślazowy)
plus dużo picia (wtedy łatwiej odkrztuszają), nawilżenie powietrza (suche gardło podrażnia się bardziej)
na noc:
- coś przeciwkaszlowego (ja daję Diphergan, taki mocniejszy Clemastine ;-), też mogą być te wszystkie leki typu Clemastine - są w sumie bezpieczniejsze niż Sinecod, bo Sinecod hamuje odruch kaszlu co zawsze może sprawić że gluty wlezą w oskrzela albo płuca i zrobią zapalenie, takie antyhistaminowe leki wg. mnie są bezpieczniejsze, bo działają na zasadzie likwidowania gluta, a nie tylko kaszlu)

reklama
kaszel ma mokry, tak jakby mu glut splywal; na szczescie nie ma tragedii

mam taki syrop tixylix, glowny skladnik to guaifenesin, czyli dziala poddobnie do mucosolvanu
musze sie przejsc do apteki po clemastine w takim razie

dzieki za rady;-):tak::-)

clemastina to moj ulubiony lek :cool2: zwykle spia po nim bez pobudek :-D
az nieraz zdrowym mam ochote dac, kurka ;-) :-D
kasia, mowisz,ze diphergan to mocniejsza clemastina? :-p a na recepte to? ;-) :-p

ja poki co wyszperalam claritine w zapasach, wiec zamiast clemastiny daje teraz to, coby zuzyc. tez p/histaminowa i kiedys maly Filipek dostal. niestety, nie usypia :baffled::-(:-D

Aenye, jak usypia po klemastynie to jest efekt uboczny leku, tudzież efekt przedawkowania ;-) bo nie powinna powodować senności. Ogólnie wszystkie trzy (klemastyna, diphergan, claritine) hamują działanie histaminy. Dodatkowo diphergan działa uspokajająco. Diphergan ja miałam na receptę. :-)

Z wieści akwariowych - z 1 miotu gupików przeżyło 7 małych (już tak wyrosły że nic ich nie zeżre...). 3 stare gupice sprawiają wrażenie mocno pękatych i chyba znowu będą "małe libki" jak mówi Pepe. ;-) Nasza koleżanka właśnie kupiła akwarium więc może uda się jej opchnąć to całe gupicze stado...

Kurcze z ta praca to tak ze niby zadna prestizowa firma to nie jest ale praca w zawodzie znaczy zarzadzanie plus administracja.
Ale zastanawiam sie czy nie za wiele na poczatek bo nie bylo by mnie w domu od 8-18 za marne grosze. Wiec moze dalej bede szukac czegos.
Jeszcze nie podjelam ostatecznej decyzji.
Ale jedno wiem. Jesli po dwoch miechach zadnej podwyzki nie planuja to nie biore.

kasia, wiem ;-) lekarz tez mowil, ze moze usypiac.
przedawkowanie raczej nie, daje 3ml, tak jak przepisane.
no ale co, mam nie dawac tego w takim razie? to niebezpieczne?
kurde, wez mnie nie filmuj, bo to dla Fiola najlepszy wyciszacz, inaczej jak ma zapchany nos to noc masakryczna, kilkanascie razy budzi sie z placzem..
moje dziecko gorzej znosi katar glupi, niz zapalenie oskrzeli i ogolne zebowo-goraczkowe historie..

ale leniwy mam dzien, kurka!

hej...

w Poznaniu niestety od kilku dni szaro, buro, i ponuro...efekt siedze przed kompem i jakies bzdety ogladam i nie moge sie ogarnac, ale by sie przydal choc jeden dzien sloneczny...a tu konca tego syfu nie widac

Agatka wlasnie przyszla do mnie ze swoim stetoskopem, osluchala mnie i orzekla ze chora jestem ;) zaraz pewnie przyjdzie do mnie z jakims wyimaginowanym lekarstwem, no wlasnie biegnie i wola zupe niose, no i wlasnie mnie karmi lyzeczka ;)

Kasu, no jak dokładnie takie gluty w gardle właśnie leczę u Pepe - to jest zapalenie gardła, raczej nie powinno zejść na oskrzela. :happy:

Aenye, no weź nie spinaj, jak i tak dajesz na noc, to niech sobie zasypia na zdrowie.:tak: A Fiol też chory? Bo doczytałam tylko że D., ale po objawach to na krtań raczej niż katar czy gardło.

Maja, ja bym się nie przywiązywała do tego, że w zawodzie. Tyle czasu za marne grosze wg. mnie nie ma sensu. :no:

reklama
dokladnie Maja zgadzam sie z Kasia, jesli nie macie bardzo ciezkiej sytuacji to nie poswiecalabym czasu z mloda tylko po to by cala pensja poszla na opiekunke i dojazdy, no chyba ze bardzo chcesz popracowac, wyrwac z domu itepe. bo to tez rozumiem ;) no takie dylematy sa najgorsze i w takich momentach doceniam ze mam moja mame ktora juz nie pracuje i w razie czego bierze Agatke na siebie za darmo, to ogromna pomoc tymczasem, no a jak Agatka pojdzie do przedszkola to w ogole bedzie luz

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry