• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

Viltutti - złóż Olkowi ode mnie, Emmy i męża najserdeczniejsze życzenia z okazji roczku. Dużo zdrowia, mocnych zębów i głosu, zadowolenia z rodziców i życia:-)

Madziolina - córeczce znajomych zaczęły wychodzić zęby jak miała 13,5 miesiąca. Wyszło dwanaście w ciągu pięciu miesięcy. Tak że spokojnie :-)

reklama
Viltutti sto lat dla Olka:))

Dziewczyny mam do Was pytania..bo mi juz ręce opadają a może któraś ma pomysł co robić
Moje dziecko rzyga wszystkim co ma jakieś kawałeczki, bananem, chlebkiem, kaszka jeśli jest gęsta, zupka jeśli jest ze zmiksowanym np groszkiem czy ziemniakiem (taka bardziej maczysta). Przez 3 miesiące próbowałam blw i kończyło się to za każdym razem wymiotami, jeśli łaskawie coś wziął do buzi. Byliśmy u neurologopedy i ona stwierdziła że ma wzmożone napięcie w obrębie buzi a konkretnie języka. Moja pediatra to wysmiala ale no coś chyba jest na rzeczy. Ogólnie większość dzieci ponoć sama sobie z tym radzi kombinując jak coś zjesc, no moje dziecko chętne do jedzenia nie jest. Jako wyrodna matka mam dość sprzątania juz po większości posiłków ale przecież musze go nauczyć jakoś gryźć i połykac to. Macie jakieś pomysły? Co robić? Co mu dawać by trenował? A może jeszcze jakiegoś specjalistę odwiedzić?

A drugie pytanie czy któraś z mam karmiących nie ma jeszcze @? Karmie juz bardzo mało i nie wiem czy powinnam się już martwić czy bardziej tym cieszyć ze jeszcze nie mam;)

Kochane, dziękuję za wszystkie życzenia, oby się spełniły choć w części :-)

My dzisiaj zaliczyliśmy pierwszą imprezę urodzinową, było miło i nawet mały się sprawował przyzwoicie :-) dostał masę ubranek na wyrost, więc w sumie fajnie, lepsze to niż jakieś nietrafione albo powielone zabawki. Pogoda super, więc zaliczyliśmy plac zabaw i oczywiście był szał. Naprawdę miły dzień.
O, właśnie urodziłam ;)

Movienne, skoro dziecko ma wzmożone napięcie mięśniowe to potrzebna jest odpowiednia stymulacja i ćwiczenia, bo może to fizjonomia nie pozwala na trudniejsze pokarmy, więc zachęcanie może tu nic nie dać, bo problem nie leży w braku chęci malucha, tylko niemożności fizycznej przyswajania pewnych pokarmów. Radziłabym wybrać się jeszcze raz do specjalisty i pewnie zaleci odpowiednią rehabilitację bądź skieruje do typowego logopedy.

Viltutti jedyne co zalecił to próbować masować mu język ale tylko wtedy kiedy będzie z tego zadowolony i próbować mu dawać rzeczy do gryzienia by sam kombinowal. Inna logopeda nie zauważyła żadnych nieprawidłowości, pediatra tez nie widzi problemu:( chyba wybiorę się do kolejnego, tylko nawet prywatnie czeka się tu po 3 tygodnie na wizyte

reklama
Viltutti super, że dzień udany :)

Moviennie wydaje mi się, że neurologopeda powinien zalecić wam jakieś ćwiczenia i kontrole, co jakiś czas. To tak jakby logopeda przy wadzie wymowy raz zalecil ćwiczenia i koniec. Poszukaj neurologopedy, bo zwykły może rzeczywiście tego nie wychwycić i skonsultuj.

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry