reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamusie w 2012

Hej Kobietki! Przypadkowo zauważyłam Wasz wątek i postanowiłam zajrzeć i może ewentualnie pomóc :-) Ja się na 2012 nie szukuję... ale kto wie... może wtedy akurat drugie maleństwo się uda zmajstrować ;-) A pierwsze jest w drodze i cieszymy się z tego niezmiernie:-)

Ja jestem na II roku studiów, w sierpniu razem z Moją Drugą połową pobieramy się. Aktualnie szukam pracy bo wiadomo, że warto troszkę zaoszczędzić.
Jak już pisałam szukam jakiejś dobrej ginekolog-endokrynolog w Warszawie. Już powoli chcę zacząć robić wszystkie badania, m. in. zaszczepić się przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B a to trzeba zrobić co najmniej 6 miesięcy przed zaczęciem starań o maleństwo:-)
Jaką będziecie robić przerwę po odstawieniu tabletek? Dużo się mówi, że teraz tabletki są nowszej generacji i mają mniejszą zawartość hormonów, ale jak i tak i tak odczekam te 3-4 miesiące.

Jeśli chodzi o dobrego ginekologa-endokrynologa to niestety nic Ci nie pomogę... gdybyś bliżej mieszkała to mam jednego na prawdę dobrego ale trochę km nas dzieli :-) No ale jeślim wiesz że masz problemy z tarczycą to tak jak planujesz... najpierw poszukaj a później dopiero staranka. A co do tabletek to ja brałam i to dosyć długo, a w ciążę zaszłam w 3 normalnym cyklu, tzn pierwszy okres był z odstawienia, później 2 normalne i w 3 normalnym zaszłam już w ciążę :-) I też mimo że mój gin mówił że nie ma obaw i można odrazu zaczynać starania to nie chciałam tak odrazu. I jak odstyawiłam to pierwsze co to zrobiłam badania i zaczęłam łykać kwas foliowy.

Ja od kiedy zaczęłam brać tabletki torbiele zniknęły, podobnie bolesna (nie raz aż do omdlenia) i bardzo obfita miesiączka. Zobaczymy co będzie jak przestanę brać tabletki...

Ja też miałam przed braniem tabsów bolesne i obfite miesiączki... było zwykle tak że kiedy miałam pierwszy i drugi dzień miesiączki to nie bylam w stanie z łóżka zejść... i też często mdlałam i to niejednokrotnie. Jak zaczęłam brać tabsy to wiadomo... wszystko ładnie się wyregulowało, no a po tabletkach te 2 normalne cykle przed zajściem w ciążę to był koszmar... bolesne miesiaczki niestety wróciły ze zdwojoną siłą. Ale na szczęście w 3 normalnym cyklu już była fasolka wiec mam spokój, no i ciążę znoszę swietnie więc tym bardziej jestem zadowolona :-) I tego też Wam kobietki życzę!!! żeby staranka byly pomyślne i przyszłe maluszki zdrowe :-) A badania róbcie koniecznie... to podstawa żeby później się nie denerwować przez całe 9 miesięcy :-)

reklama
Hej, ja co prawda na 2012 rok nie planuję dziecka, chciałabym zajść w ciążę najlepiej już w tym roku. Mam 30 lat, od roku jestem mężatką, pracuję i właśnie skończyłam drugi kierunek studiów. Niedawno naszły mnie takie refleksje, że w sumie po co to wszystko? Miałam poukładane życie, stałą pracę, drugie studia, stabilizację. Rzuciłam to dla męża, przeprowadziłam się i za kilka miesięcy kończy mi się umowa. Koleżanki i znajome chwalą się dziećmi. Ja zawsze musiałam dokładnie zaplanować każdy ruch i ... na niewiele to się zdało. Te, które w trakcie studiów zaszły w ciążę albo zaraz po ich skończeniu już mają śliczne bobaski i ułożyły sobie życie zawodowe a ja zostanę niedługo bez pracy i bez dziecka. Tak się czasami plecie dziwnie. Czasami żałuję, że nie wpadłam w wieku 19-20 lat, może teraz bym takich problemów nie miała. Leczę się od 17 roku życia, jestem po operacji na obu jajnikach, ginekolog stwierdziła podwyższony poziom prolaktyny i cykle bezowulacyjne. Biorę sporo leków, zmieniłam dietę ale ciągle nie mogę pozbyć się nadwagi. Starania rozpoczęte już rok temu, ale ciągle bez rezultatu. Może do 2012 roku się uda :)

Agabre, oby Ci się szybko udało zajść w ciążę...my co prawda mamy czekać jeszcze 12 miesięcy, ale zastanawiam się czy warto czekać, może lepiej zacząć starać się tera, po kto wie ile te starania potrwają...

Decyzja należy do Was :) ja opisałam tylko moje doświadczenia i z perspektywy czasu dopiero dostrzegam, co zrobiłam nie tak, ale cóż, człowiek uczy się przez całe życie :) Gdybym kiedyś miała takie doświadczenia jak teraz pewnie troszkę inaczej bym pokierowała swoimi decyzjami :) Czekałam z dzieckiem najpierw do końca studiów, później do ślubu a teraz nie wiadomo do kiedy :)

Hej ja mam 22 lata i jestem z okolic Mielca woj.podkarpackie. jesteśmy z mężem niecały rok małżeństwem chcieliśmy zacząć planować dzidzie w przyszłym roku ale coraz częściej rozmawiamy o tym żeby nie czekać i zacząć już. Trochę się boję i jeszcze musimy to dobrze przemyśleć. Najpierw muszę wyleczyć ząbki i zrobić potrzebne badania no i znaleźć dobrego ginekologa. Jeszcze napiszę jaką podjęliśmy decyzję. Pozdrawiam was wszystkie

Heh :-) Ja mam nadzieje, że znalazłam dobrą panią ginekolog ;-) idę do niej 10 maja i mam zamiar zacząć robić wszystkie badania, szczepienia, wyleczyć się z czego będzie trzeba :-) Mam nadzieje, że mi doradzi i będzie ok :tak:

Ja dziś rozpisałam sobie charmonogram co chcę załotwić przed rozpoczęciem staranek. Myślałam, żę zacznę od wizyty od mojej pani inekolog, a tu się okzało, że najbliższy wolny termin to koniec lipca...no cóż. Zacznę od szcepienia na żółtaczkę bo na ro aż 6 miesiący potrzeba, potem sprawdzę czy mam przeciwciała na różyczkę i toksoplazmozę, potem dentysta. Potem ta wizyta u ginekologa, zrobie sobie badania hormonalne, jeszcze wizyta u dentysty i tak do końca roku. Oby wszystko poszło dobrze i od nowego roku beziemy się starać :)

Julianna tylko z tymi przygotowaniami nie przesadzaj, bo same w sobie tak Cię nakręcą, że szok. Co za dużo też niezdrowo ;)

reklama
eH... Ja mam wizytę za 2 tygodnie u ginekologa, będę u niej pierwszy raz i mam nadzieję, że zostanę już na stałe;-) U endokrynologa na koniec maja, ale też zamierzam zacząć już badania bo może zdecydujemy się trochę wcześniej odstawić tabletki :happy: więc wolę szczepienia już teraz robić.
A tak to czekamy czekamy....

Do góry