green flower
Fanka BB :)
[h=3]Kilku osobom narobiłam smaka wiec wklejam przepis :-)

Tarta z kremem i malinami[/h][TABLE="class: sklad"]
[TR]
[TD]
[TD]
[TD]
[/TR]
[/TABLE]
Z podanych składników wyrobić ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Formę do tarty posmarować cienko tłuszczem, wyłożyć ciastem i piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni na jasnozłoty kolor(można nakłuć widelcem aby nie było wybrzuszeń). Jak nie macie formy do tarty (ja piekę w silikonowej) to w blaszce do tortu ale wtedy lepiej wyłożyć pergaminem.
Żółtka i cukier ubić. Śmietankę zagotować dodać wanilię. Zdjąć z ognia i nie przerywając ubijania, wlać do ukręconych żółtek. Gotować na parze,co chwilę mieszając (dno garnka z kremem nie powinno dotykać wody). Gdy krem zgęstnieje (będzie się trzymał łyżki), zdjąć go z ognia. Krem odstawić, by ostygł. Chłodny wylać na upieczoną tartę, obłożyć malinami i wstawić ją do lodówki.
Ja robię trochę więcej kremu z niecałej szkl cukru i kartonika śmietanki bodajże 370 ml ale trzeba dłużej gotować aby zgęstniało i daje zawsze brązowy cukier trzcinowy i jak mam to prawdziwą walinę bo dużo smaczniejszy wychodzi

Tarta z kremem i malinami[/h][TABLE="class: sklad"]
[TR]
[TD]
- c i a s t o:
- czubata szklanka mąki
- pół kostki masła
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- pół łyżeczki soli
[TD]
[TD]
- k r e m:
- 4 żółtka
- 15 dag cukru
- szklanka śmietany kremówki
- cukier waniliowy lub wanilia
- maliny do ułozenia na wierzchu
[/TR]
[/TABLE]
Z podanych składników wyrobić ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Formę do tarty posmarować cienko tłuszczem, wyłożyć ciastem i piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni na jasnozłoty kolor(można nakłuć widelcem aby nie było wybrzuszeń). Jak nie macie formy do tarty (ja piekę w silikonowej) to w blaszce do tortu ale wtedy lepiej wyłożyć pergaminem.
Żółtka i cukier ubić. Śmietankę zagotować dodać wanilię. Zdjąć z ognia i nie przerywając ubijania, wlać do ukręconych żółtek. Gotować na parze,co chwilę mieszając (dno garnka z kremem nie powinno dotykać wody). Gdy krem zgęstnieje (będzie się trzymał łyżki), zdjąć go z ognia. Krem odstawić, by ostygł. Chłodny wylać na upieczoną tartę, obłożyć malinami i wstawić ją do lodówki.
Ja robię trochę więcej kremu z niecałej szkl cukru i kartonika śmietanki bodajże 370 ml ale trzeba dłużej gotować aby zgęstniało i daje zawsze brązowy cukier trzcinowy i jak mam to prawdziwą walinę bo dużo smaczniejszy wychodzi
, przyznam się że używam przepisu z net-u
. Tak na marginesie to zamiast ammaretto można dodać 50 ml wódki lub whiskey lub innego alkoholu. Ja nigdy nie robiłam z amaretto bo ciasto samo w sobie jest dość drogie, a jakbym miała jeszcze dodatkowo kupować butelkę amaretto dla użycia jednego kieliszka bym się chyba zrujnowała
. Ciasto jest mega sycące także polecam dla większej ilości osób. A i jeszcze zamiast okrągłych biszkopcików polecam "paluszki" podłużne biszkopty. ale należy pamiętać że mają więcej powietrza w sobie i szybko nasączają się w kawie.