beszamele sos litr mleka 100g masła 100g maki masło rozpuścić dać make wymieszać jak się rozpuści dać mleko ciągle mieszając ma zgęstnieć można dodać gałkę muszkatołową
sos mięsny mielone około 500g puszka pomidorów w kawałkach bez skorki cebula marchewka na patelni głębokiej lub w garnku dać olej pokrojona drobno cebule i marchew może być starta ma grubych oczkach i zeszklić dać mielone trochę podsmażyć później dać pomidory i polowe puszki tej z pomidorów wody dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie około pół godziny sol do smaku i szczyptę cukru
beszamel zrobić jak sos mięsny będzie już gotowy gotowy
na spod dać sos mięsny beszamel lasagne sos mięsny beszamel lasagne i tak przekładać aż się skończy wszystko na wierzch zostawić beszamel i posypać serem piec około 40 min w piekarniku 200 stopni
Ja ciasto do lasagne robię sama

mąka, 2 jajka i odrobina soli i kurkumy (kurkuma dla koloru) zagnieść na twardo i rozwałkować bardzo cienko, a jeśli ktoś woli wersję bez ciasta też jest bardzo dobra

Zamiast pomidorów z puszki daję surowe obrane ze skórki (dłużej sos mięsny trzeba gotować, ale według mnie smak lepszy

przyprawy to co kto lubi- u mnie ogrom papryki w proszku

jeśli chodzi o ten sos z mlekiem- szkoda aż tyle mleka marnować, bo to za dużo pół litra powinno wystarczyć i gałkę dodać koniecznie, bo wtedy bardzo dobry smak ma

i każdą warstwę kończę serem zółtym

Ale mówię to jest co kto lubi, jaks ię zrobi raz to następnym razem człowiek wie co by jeszcze dodał, a czego dał mniej
Smacznego
