A ja mam jeszcz inny przepis na ryz:
2 torebki ryzu
2 jajka
2 lyzki cukru
1 lyzka cynamonu
3/4 skl. slodkiej smietanki
2 lyzki cukru pudu do posypania
ok. 0,5 kg. jablek
1.Ryz ugotuj. Zoltka utrzyj z cukrem, potem wymieszaj z ryzem. Bialka ubic na sztywno (ze szczypta soli) i delikatnie polaczyc z ryzem (i zoltkami).
2. Jablka ja smaze (dusze pod przykryziem) z cukrem i cynamonem. (bez wody)
3. W zaroodpornym naczyniu uloz na przemian ryz i jablka (jablka na wierzchu). Posyp jeszcze cynamonem, polac smietanka i posypac cukrem pudrem.
4. Zapiekac ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Wychodzi niby duzo, ale jest pyszne!

Dzieki jajkom jest puszyste.

Aha mozna jesc cieple jak i zimne.