reklama

Mamy z Bradford

Milo mi Ciebie poznać PINKA :-)....wqiesz to nie chodzi o to,ze ja boje sie porodu-to nie tak...wiem,ze skoro zaszlam w ciazę to i koleją rzeczy jest urodzic..nie boje sie tego..wezme epidural wiec jestem o to spokojna...tylko martwie sie przenoszeniem..bardzo chce urodzic przed terminem...kombinujemy z moim T. na rozne sposoby ale cos nie bardzo wychodzi :-(...moi rodzice niedlugo przylatuja aby mi pomoc a moga byc u mnie tylko 2 tygodnie i nie chciala bym aby przyjechali na darmo..rozumiesz,ze jeszcze bede z brzuchem biegac...to jedna sprawa a druga,ze brzuchol juz strasznie mi dokucza..nie wyrabiam na plecy, kregoslup,puchne..dostalam jakis plam na tylku i udach z tylu-takie sine kropki i zielonego pojecia nie mam co to moze byc apropos moze ktoras cos takiego miala?) nie moge spac po nocach..ogolnie nieciekawe samopoczucie...niestety.
Dzieki,za opowiedzenie wrazen z porodu.Nie stresuje sie jak czytam ...ogolnie jestem zdania , ze im wiecej wiem tym pewniej sie czuje choc mam oczywiscie swiadomosc,ze kazdy porod jest inny.Jednak wiadomosci nigdy za wiele :tak:
Pozdrawiam Cie serdecznie

reklama
to ja moze z innym zapytanikiem do mam ktore juz maja za soba szpitalne emocje.mianowici chodzi mi o slowka, okreslenia ktore powinnam znac:eek:zawsze lepiej byc przygotowanym i moc przelac swoje mysli na slowa.bo raczej tatusiowi nam nie pomoga w komunikacji z personelem medycznym;-)pozdrowki dla wszystkich szczesliwych mamuś

Pomimo tego,ze porod mam przed sobą mam juz taką listę slowek i zwrotów do szpitala..przygotowalam ją swojemu partnerowi juz jakis czas temu aby poczytal i sie nauczyl, gdybym ja nie byla w stanie sie dogadac....oczywiscie podziele sie nią z Wami i dopiszcie (szczegolnie te mamy, ktore maja juz za sobą porod) co jeszcze mozna dodac do tych slowek:
Labour-poród
I thing She is in labour-mysle, ze ona zaczęła rodzić
I will be with my partner during labour-będę z partnerką podczas porodu
Shes waters break- odeszły jej wody płodowe
She have regular and painful contractions lasting about 60 seconds apart and lasting about 5 minutes –Ona ma regularne i bolesne skurcze trwające 60 sekund i powtarzające się co 5 minut
Can We going / comming to hospital?- Czy mozemy przyjechac do szpitala?
Polish language interpreter-tłumacz jezyka polskiego
Delivery Suite- oddział połozniczy (porodówka)
My partner is ..... weks pregnant- Moja partnerka jest w ............ tygodniu ciązy
Womb/uterus-macica
Cervix-szyjka macicy
Vagina-pochwa
Bladder- pęcherz
Anus-odbyt
Urine-mocz
Babys size head to bottom- rozmiar dziecka od główki do pupy
umbilical cord-pępowina
placenta-łożysko
born-narodziny
amniotic sac-worek owodniowy
pelvis-miednica
birth plan-plan porodu
How do You wish to feed your baby?-jak chcesz karmić swoje dziecko?
breastfeeding-karmienie piersią
formula milk feeding- karmienie mlekiem modyfikowanym
pain relief-znieczulenie
epidural-znieczulenie zewnątrzoponowe
gas and air-gas z powietrzem (znieczulenie)
TENS-elektroniczna stymulacja nerwów-przyczepiane na plecach (znieczulenie)
Injection (pethidine)-zastrzyk
Monitored baby’s heart-monitorowanie serca dziecka
Episiotomy- nacięcie krocza przy porodzie
Fully dilated 10 cm-pełne rozwarcie 10 cm
POSITION: (pozycje przy porodzie)
Stand-stać
Sit-siedzieć
Kneel-klęczeć
Squat-kucać
Pusching-przeć
Tummy/stomach-brzuch
Injection Syntosinon or Syntometrine-zastrzyk po urodzeniu dziecka na szybsze kurczenie się macicy, zapobieganie krwotokowi…
navel- kikut pępowiny (pępek)
font anelle-ciemiączko
jaundice-żółtaczka
antenetal ward –oddział przedporodowy
postnatal ward –oddział poporodowy
nipple-sutek
plug of muscus (show)-czop śluzowy
diarrhoea-biegunka
nausea-mdłości
vomiting-wymioty
swelling-opuchlizna
suction cap-próżnociąg
forceps-kleszcze

Yowka-widze ze jestes przygotowana:-):-) to super ja z bólu wszystko zapomniałam :tak::tak: hi hi
ja tez miałam taka sytuacje ja ty mam pryjechała mi pmóc ale niie urodziłam w terminie i niestety nie zdazyła zobaczyc w nusi:no: no i tez mi nie pomogła:tak:
z tesciową bylo podobnie wiec dwa dni po porodzie musialam juz wstac i normalnie funkcjonowac było mi ciezko i dodzis odczówam tego skótki także pomoc jak najbardziej wskazana:tak::-)

dzieki za miłe powitanie

dzieki Yowka.super o to mi chodzilo:tak:jak ci sie cos jeszcze przypomni to sie polecam chetnie skorzystam z towojej wiedzy:-) teraz faktycznie czas na nauke dla mnie i tatusia:-D

Alez sie rozpisalyscie:-):tak:,

Buziaczku jak tam twoja Blania, napisz mi kiedy zaczela podnosic glowke lezac na brzusiu, bo Szymek cos leniwy , a jak juz lezy na brzuszku to glowka w jedna strone i ssie swoja raczke.Za chwilke jest placz i konczy sie lezenie na brzuszku . Wogole nie chce podnsic glowki do gory. Nie mam pojecia czemu??????????????

Yowka , chodzaca z ciebie encyklopedia , a raczej slowink angielsko - polski.

Karola napisz mi jakie dokumenty bralas jak jechalas po paszport do Londynu.
Cfcgirl - co z tym czwartkiem , pasuje ci w czwartek ???????

Alez sie rozpisalyscie:-):tak:,

Buziaczku jak tam twoja Blania, napisz mi kiedy zaczela podnosic glowke lezac na brzusiu, bo Szymek cos leniwy , a jak juz lezy na brzuszku to glowka w jedna strone i ssie swoja raczke.Za chwilke jest placz i konczy sie lezenie na brzuszku . Wogole nie chce podnsic glowki do gory. Nie mam pojecia czemu??????
Karola napisz mi jakie dokumenty bralas jak jechalas po paszport do Londynu.
Blaneczka od urodzenia podnosila gloweczke po 2 tygodniach jakos tak a moze i po tygodniu, 1 raz ja polozylam na brzuszku i unosila ja, oczywiscie podonosila na chwilke i zaraz opuszczala -bo glowa ciezka i wielka :-D
teraz jest juz na tyle silna ze potrafi utrzymac glowke dosyc dlugo i oglada tv :-D:-D okolo 3 minut bez upuszczenia:cool2::cool2: ale tez po jakims czasie jest juz zmeczona i nie chce lezec na brzuszku wtedy nosem jezdzi po poscieli i jak ja przekrece na plecki to ma czerwony kindolek:-D:tak: i zaczyna sei zalic jak jej ciezko bylo:sorry2:

To wszystko zalezy od tego jak ukladasz Szymka do lezakowania? musza byc raczki blisko klatki piersiowe, najlepiej na lokaciach jak sie opiera wtedy ma sile , bo jak mu sie rozjada na boki to nie da rady sie podniesc, ukladaj go NIunka jak najwiecj chociarz na min czy pol i sie przyzwyczai zreszta lezakowanie na brzuszku to sama zleta, szybkie trawienie, usuwanie gazow, masaz brzuszka, i cwiczenie miesni karku-ktore odpowiadaja za urzymanie glowki noi zdobywanie wiedzy...co jest przed nim .

jesli nie chce lezec kladz go na sowim brzuszku tak by widzial twoje oczy, zachecaj go by patrzyl na Ciebie i prosto w Twoje oczka, mow do NIego smiej sie , wszystko milym spokojnm glosem .

lub kladz przed nim jego ulubione zabaweczki kolorowe;-):tak:

powodzenia , probuj nie poddawaj sie jak troszke poplacze bedzie lepiej spal:-p:tak:wkoncu nic nie robi tylko lezy i jje troszke wysilku :-D:-D ...MOja Nusia jak polezakuje (zawsze przed spaniem) to spi jak susel bo sie zmeczy, wymasuje gazy odejda i brzuszek nie boli takze to ma same +!
pozdrawiam wrazie pytan polecam sie na przyszlosc:cool2::laugh2:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry