reklama

Mamy z FRANCJI!

antylopka : hej! ja tez jestem zalamana...przezyc nie moge... przeciez to katastrofa normalnie... a juz pomijajac chory program H. ktory jeszce bardziej pograzy kraj o ile ktos go nie wyprostuje lub go nie zmieni w trakcie ( co na szczescie jest mozliwe) to najbardziej przerazajace jets to ze wlasnie wiekszosc spoleczenstwa nie zdaje sobie sprawy z realiow i ogromu kryzysu, tego jak bedziemy zyc przez najblizsze lata, juz nie mowiac o tym jak z a20 lat beda zyc nasze dzieci!!!! i to jest PRZEARZAJACE !
bedizmey z kryzysu wychodzic jesczze wiekszymi pomocami socjalnymi, zwiekszaniem zatrudnien w adminsitracji gdzie juz jest za duzo funkcjonariouszy ??????
bo ze ogromny % ludzi we Fr liczy na socjalke to nie npowisc, od lat ten, kraj zacheca bardziej do lenistwa i kombinacji niz uczciwej i rzetelnej pracy...
ale ze ci ludzie nie mysla jak beda zyc ich dzieci ? przeciez jelsi kryzys bedzie sie poglebial to kiedys i socjalka zostanie ucieta bo po prostu nie bedzie juz krow do dojenia...
i z czego ci ludzie wowczas beda placic niesocjalne mieszkania, leki ktore przetsana byc zwracalne w 100% lub beda do zpalacenia CALOSCIOWO ?????????????????? z czego ci ludzie odloza na emeryture ???? z allocatoions ktorych juz nie bedzie albo zostana znacznie uciete ?????

a o glosowaniu : dokaldnie tak jak piszesz... francja jets najbardziej obciazonym "emigracja" krajem w europie !!!! wiec jak to jets mozliwe zeby jeszcze bardziej zaostrzyc istniejace JUZ problemy ?
mam nadzieje,z e to byla tylko czcza gadka, zeby wygrac glosy...tak jak mowisz, ten facet nie ma pojecia o ekonomii, pograzy kraj... ktory juz jets nie tak dalko od sytuacji hiszpanii ... kolejkne w kolejce to wlochy portugalia i francja ...

ps. mam nadzieje ze wiktorii bedzie sie podobalo na wyjezdzie :) super miejsce wybrali w szkole!

aha jeszcze wracajac do wyborow? ja jestem zalamana bo nie wyobrazam sobie zeby placic jeszcze wiecej podatkow niz placimy teraz... ostatnio o tym rozmawialysmy... a podatki podniosa na pewno... bo przeciez skads trzeba na te ^pomoce i pensje dla funkcjonariuszy brac ... i po co robic ???? zeby 50% oddac panstwu ???? taki to oto kraj UCZCIWOSCI I ROWNOSCI ... pfff

reklama
Dziewczyny-
ja jestem za H.tak czy siak:)
Czy Sarko wiele zmienił tutaj????Nie wydaje mi się?
W Anglii imigranci maja prawo głosowania,oczywiście nie jeśli chodzi o prezydenta.Mając karte rezydenta masz prawo jak obywatele tego kraju.
Problem imigrantów-ma większość krajów Europy,ten problem nie wyrósł nagle!
Trzeba sięgnąć do historii FR.i jej kolonii:)
Żydzi żyli przez wiele wieków w krajach arabskich spokojnie,i nikt ich nie wyganiał mówiąc-pieprzony żydzie wracaj do siebie'!!!!Innaczej się ma to tutaj i innych krajach.
Jestem przeciw nielegalnej imigracji i problemów z nią związanych,oraz tzw.islamofobii jak się tutaj dobrze ma!

Co do podatków-czy w Pl podatnicy nie oddaja 45% swoich zarobków na rzecz państwa??
Nie jest niestety opcja fajną jak zapieprzasz okragły miesiąc a potem prawie połowę musisz oddać-jasne!
Socjal-nie pobierałam i nie pobieram,oprócz drobnego dodatku mieszkaniowego.
Jasne,Fr przyzwyczaiła do lenistwa i nieróbstwa zachęcając do kombinowania przy okazji pobierając wysokie zasiłki.
Pracowałam z 3 kobietami które tylko dodatkowo wyrabiają jakąś określoną ilość godzin żeby nadal pobierać 950euro zasiłku!!!!!!!!!!!!!!!Francuski-nie jakieś emigrantki!

Podsumowując-Pamiętajmy że my same jesteśmy emigrantkami,a o Polakach coraz częściej słyszę dość nieprzychylne opinie niestety tutaj:(
Jesteśmy pracowici,ale godzimy się na niskie stawki w ten sposób zabierając stanowisko innemu obywatelowi który mógłby także pracować ale za wyższe wynagrodzenie!Tak mówią Francuzi tutaj bo rosną jak po deszczu firmy ściągające pracowników budowlanych z Pl,co nie podoba się tubylcom.

Zaliczyłam wdepnięcie w wielkiego merdaaaaaaa-a feeeeeeeeeeeeeeeeee,zagadałam się i o mało nie zaliczyłabym gleby!Eksploduje normalnie jak raz na 2 tyg nie wdepnę to jest cud normalnie,jakiś horrorrrrrrr tutaj!Wszedzie maja psy,pieski...pieseczki.......niedługo bede anty-psia przez te gówna:)hehehehh

Dziewczyny-mam pytanie być może nietypowe ale nie znajduje rozwiązania:
w zeszły poniedziałek złożyliśmy 2 czeki(bank pocztowy),ja kaske w czwartek juz miałam a mój mąż do dziś nic.
On był już w tym samym miejscu gdzie składał-facet mówi ze to nie jego wina.Był na głównej poczcie-odsyłaja go w to samo miejsce gdzie składał,taka piłka pimpongowa!!!!
Rozmawiałam z kimś z Hotelu zkąd mamy czeki,oni nic do tego nie maja u mówią że wina banku.
Jedziemy do oddziału gdzie zakładaliśmy konto,być może tam coś uda się wyjaśnić i dowiedzieć?
Miała któraś podobną sytuację?Jak to rozwiązać?
Ciężko pracowaliśmy na te pieniądza,a teraz ich nie ma na dodatek na koncie:((((((((((

mistralka : nie mam pojecia co poradzic odnosnie czekow... wiem tyle ze poczta jets BARDZO powolna

a czy sarkozy zmienil duzo ? moze i nie, ale fakt jets taki ze byl jedynym prezydnetem od czasu 1929 ktoremu przyszlo rzadzic w czasie kryzysu. wiec tak naparwde jego "rzadow" do zadnego innego sie nie powinno porownywac bo zaden prezydent, szef panstwa, oprocz tych z poczatku lat 30tych, nie mial do czynienia z tak powaznym kryzysem czy wogole kryzysem

emigracja w europie : jets wszedzie, ale nigdzie tak liczna i tak problematyczna jak we francji

islamofobia : zgadzam sie z toba ze jets, nie tylko we francji ale i wszedzie
akcje terrorystow na pewno nie przyczynia sie do zmiany opinii o ludnosci pochodzenia arabskiego... taka prawda

we fr. islam jest II ga religia panstwa, wiec wiadomo ze obciazenie jest B. duze i styki...

pewnie ze sa i inni emigranci (powiedzmy : biali) ktorzy nie robia tylko chca miec pomoce, i rodeowici francuzi tez
ale jednak wieksozsc bialych emigrantow jesli tu przyjezdza to po to aby pracowac (chocby polscy budowlancy, podobnie ludzie z ukrainy rosji)
malo znam szwedow czy niemcow ktorzy przyjada tu by dostawac 700 euro na mieisac alokacji... jak tu przyjezdzaja to po to by pracowac...
i niestety jakkolwiek to brzmi (rasistowsko czy nie) to FAKT jets taki, ze przyjazd do francji ale bez pracowania interesuje wielu emigrantow z afryki : tak i polnocnej - arabskiej, jak i "czarnej - muzulmanskiej czy katolickiej" ... dla tych ludzi 700 euro to duzo w porownaniu z tym z aile zyli tam, i na dodatek za siedzenie w domu
emigranta europejskiego taka "pensja" czy pomoc nie interesuje... pewnie ze sa tacy co tez tak robia ale jednak % jest nieporownywalny...
budowlniec nie przyjedzioe tu zeby siedziec i miec 500 euro bo i w polsce tyle dostanie z aprace na budowie wie cjak przyjezdza to po to zeby zylo sie lepiej zeby zarobic, wiec PRACOWAC a nie doic z innych...

Mistralka - Wlk Brytania juz 2 lata temu ukrocila socjal, a i tak dalej oplaca sie czesto siedziec w domu niz pracowac. To jest blad i kto to wykorzystuje, to nie ma znaczenia - wine ponosi ten kto sie decyduje ludzi utrzymywac na garnuszku reszty pracujacej.
Josephine - moze parlamentarne przystopuja zapedy... Dzis bylam ze znajomymi na midi - na 6 Francuzow 5 glosowalo za Sarko.... A to nie biznesmeni, tylko sami rehabilitanci. Przyznaja, ze Sarko cudow nie zdzialal, ale patrzac na terazniejsza sytuacje w dobie kryzysu sie obronil porownujac do innych panstw. Sarko nie wyleczt problemu, tylko czcze bajki opowiada, co by na chwile ulge przyniesc...

Co do Wikunii - odchodze od kasy w Monoprix, dzwoni komorka, odbieram i slysze:
Madame S.?
Oui, c'est moi.
Je vous appelle de Mairie de Puteaux, pour vous informer que Wiktoria....
(slabo mi sie zrobilo, cos ie stalo)
...est bien arrivee a la Baule avec sa classe.
ufff, merci beaucoup, c'est tres gentile de m'appeller, Madame.

Masakra, jak mi serce zaczelo walic!!! Nie spodziewalam sie, ze beda dzwonic do wszystkich! Mamy klasowy blog z wejsciem na haslo i tam zamieszcane sa fotki dzieci, info co beda robic itp.

magda : hej ! co u ciebie ???????????????????? jak mala ????

boze co za dziwna pogoda
siedzimy w parku slonce, za chwile deszcz ( nawet nie zaszlo slonce, deszcz w slpncu), za chwile koniec deszczu. slonce. 10min pozniej pochmurno i wiatr, ale deszczu niet . ktos cos rozumie ???????????????????, :szok::szok::-D

antylopka : aaaaaaaaaaaaaaaa! ale akcja ! ale mialas stres!!! nie dziwie sie ze ci serce stanelo, ja bym tez miala pewnie stan przedzawalowy !!!!!!!! uffffff :)

w naszym miescie ok. 65% ludzi glosowalo na sarko... ale wiadomo ze w siant denis itp wyglada to inaczej, odwrocone proporcje...
parlamentarne : te zmam nadzieje, ale az sie boje, na chwile obecna PS ma wiekszosc wladzy ... i jak jeszcze to wygraja to bedzie normalnie "dyktatura" wiekszosc w kazdej instytucji PS...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry