reklama

Mamy z FRANCJI!

Mam pytanko... Czy ktorejs z was M. wykorzystywal " tacierzynski" ( te 11 dni do wykorzystania przez 4 miesiace od porodu? Bo zastanawiam sie jak szybko securite odda nam pieniadze:/

reklama
hej

magda : ja do konca nie wiem jak to jest bo moj sie wywiadywal o to jeszcz ejak bhylam w spzitalu. Ale z tych 11 dni wzial tylko 3. a pozniej dobral normalny urlop! ze swoich platnych dni. bo jakos tak bylo ze SS placi taciezrzynskiego pensje w 100% tylko 2 czy 3 dni, a pozniej na bazie smica. i dla nas to bylo niekorzystne. wiec moj wykorzystal 2-3 dni pelnoplatne, a pozniej wzial normalny urlop - ktorego nota bene i tak nigdy nie wykorzystuje w roku w 100% bo nie moze sobie pozwolic na 5-6 tyg. wakacji, bierze 3-4 !

josephine- moj M. niestety ma smica:/ jego firma jest do d*** poprostu nie ma tam zadnej przyszlosci i mozliwosci dorobienia sie wyzszej pensji!! dlatego planuje isc na bezrobocie i postarac sie o jakies kursy!! musi w koncu cos zrobic bo wyzyc sie nie da z tych pieniedzy :( a ja nie chce malej dawac do zlobka i isc do pracy! po to dziecko mam zeby samej je wychowac a nie podrzucac gdzie popadnie

magda : jak twoj ma smica czy nawet jakby mial troche wiecej niz smic to wowczas oplaca sie wziac tacierzynski ! takz eniech smialo bierze, bo nic nie traci ! ale niestety nie potrafie ci powiedzie cile sie czeka na zwrot kasy ... ale jakbys sie przeszla czy zadzownila do CPAM to an 100% ci pwoiedza ile, co tzreba zrobic itp

a czy twoj M; pracuje w firmie budowlnaje, poslkiej czy Fr ? bo jelsi robio remonty itp to kurde powienien faktycznie sporo wiecej zarabiac... wiec moze cza szmienic firme?

w budowlanej, a patronem jest zyd:/ nie duza firma bo 3os... on by odrazu zmienil gdyby mial taka mozliwosc!! interesuja go tylko praca na kontrakt, poniewaz jest cukrzykiem i ubezp jest dla niego bardzo bardzo wazne

Magda moj maz wzial tacierzynski,zaplacili mu mniej wiecej w ciagu miesiaca,ale mysle ze to zalezy troche od oddzialu cpam,niektore sa bardziej skuteczne,inne bardziej sie ociagaja...najlepiej dzwon wypytac jak to u Was sie odbywa...

hej
u nas ok.
smutno i ciezko ale jakoś ciągniemy sie do przodu.
załatwiam przedszkole dla Marcelka. Marcelek przypomniał sobie o kumplach na podwórku i swego ulubionego Dawidka juz na krok nie odpuszcza.
i chyba zaczyna mi coraz lepiej rozmawiać.
jutro czeka mnie biurokracja. bo akt urodzenia pl wyrabiam by dowód zrobić. i pani ma problem ze jest napisane "n" zamiast "ń" w nazwisku w akcie urodzenia fr i dlaczego posługują sie w fr mim nazwiskiem panieńskim :) polska polska polska :)

magda zapytam sie męża jak mu tam zwracali pieniądze. on brał i na Marcelka i na Danielka. ale odpowiedz dam jutro.

magda u mnie ok. naprawde. maz za 2 miesiace bedzie ze mna. chcem isc do szkoly by fr sie podszkolic. tylko musze sie rozeznac w ofercie. moze cos w ciagu dnia by bylo tanszego, zorganizowala bym opieke nad Danielkiem, Marcelka do przedszkola a sama na fr.
ja caly czas mysle o tym zeby za rok z powrotem do fr jechac. tu ciezko samej.
a z mezem rozmawialm i mowil ze pomysli o zmiane pracy. chce byc z chlopakami. to moze sie uda byc razem.

reklama
Mam pytanko... Czy ktorejs z was M. wykorzystywal " tacierzynski" ( te 11 dni do wykorzystania przez 4 miesiace od porodu? Bo zastanawiam sie jak szybko securite odda nam pieniadze:/
moj bral, ale ja juz nie pamietam jak to bylo z wyplata. On mial wtedy 2000 na reke + premie za montaze - rlop mial na przelomie dwoch miesiecy wiec mi trudno powiedziec ile to kasy wyszlo, bo montazami na pewno nadciagnal.

marys - moze Twoj wyjazd da Mu porzadnie do myslenia!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry