Witaj Nikoo!!!
My ponad 2 lata temu przeprowadzilismy sie do Fr z UK!
Rozumiem cie dlaczego chcesz byc tutaj nie tam,aczkolwiek czytajac o tym ze masz wlasny dom-wydaje mi sie to bardzo skomplikowane i nie ukryje ze dziwne!Stala praca?I to wszystko zmienic na zycie od poczatku?
Widze ze wszystko to jak narazie kwestia planow?
My takze przyjechalismy tutaj do rodziny-3 braci meza.
Poczatkowo nasze wyobrazenie jak planowalismy tutaj przyjechac wygladalo totalnie innaczej.Przedewszystkim myslelismy ze skoro moj maz mowi po Fr bedzie mu latwiej znalezc prace,bo np w UK od dlugiego czasu nic nie mogl zlapac.
No i niestety pomylilismy sie a ja-osoba bez znajomosci jezyka zaczelam pracowac jako pierwsza i ja mam staly kontrakt a nie on!
Tutaj w przeciwienstwoe do Anglii nie zmienia sie stalej pracy od tak sobie!Jest ja przede wszystkim ciezko znalezc nawet samym Francuzom(przyklad mojej szfagierki).
Nie ma tutaj na inendycznej zasadzie dzialajacych jak w UK agencji pracy-tzn.Sa ale dzialaja odmiennie.
Tak jak ci dziewczyny napisaly;kwestie zycia zaleza od regionu gdie sie mieszka;to tak jak w PL czy UK!Inne sa czynsze w Paryzu czy Marsylii a inne w mniejzych miejscowosciach.
Tutaj bardzo dobra jest opieka medyczna wiec nie wiem dlaczego chcialabys rodzic w UK,jesli Francja stoi na batdzo wysokim-wyzszym poziomie pod tym wzgledem od Anglii?
Z angielskiego systemu nawet Amerykanie sie wysmiewaja
Tutaj bardzo dobre jest jedzenie!Warzywa maja piekny kolor i smak,ciastkarnie-ohh dobra bo zaraz przytyje heheheh
W Uk jak dla mnie wiedzie sie sztuczne,niezdrowe zycie!Pomidory maja kolor pomaranczowy,chleb tostowy przykleja sie do podniebienia jesli sie go nie wsadzi do tostera!
W Uk jest zbyt wiele naszej emigracji!Tutaj Polaka spotyka sie zadko

W Uk masz sklepy polskie-tutaj sa ale w wybranych miastach;ja jeszcze takowego nie widzialam!
Tutaj praca sprzataczki da ci wieksza wyplate niz np kasjerki(ale oczywiscie nie polecam sprzatac

)))))
Dofinansowanie do mieszkania jest,ale zalezy wszystko od dochodow jakie sie ma i od oplaty za wynajecie mieszkania.Zeby wynajac mieszkanie musisz miec stala prace-najlepiej!Bo bez niej bardzo niechetnie wynajmuja!Landlord chce 3 ostatnich pay slipa,kontrakt etc;jezeli jestes jedna czy 2 musicie zarobic minimum 3razy wiecej niz miesieczna oplata za mieszkanie.Czyli np jesli oplata wynosi 500p/M oczekiwany wasz zarobek to 1500 na reke!
Jezeli tyle nie zarabiacie mozecie miec 2 osoby ktore zarabiaja dobrze i beda waszymi garantami.
W Uk wynajmiesz mieszkanie praktycznie na paszport i oplate za mieszkanie

Bank-zeby zalozyc konto musisz miec prace,umowic sie na wizyte(czeka sie przewaznie min tydzien).
Insurance maladie i karta zdrowotna bez ktorej nie pojdziesz do lekarza lub nie kupisz refundowanych lekow w aptece;trzeba byc tutaj 3 miesiace i pracowac.
Mi powiedzieli ze do 3 miesiecy obcokrajowiec jest tutaj traktowany przez system jako turysta,wiec dopiero po tym czasie mozna zabiegac o wszystko.
Przetlumacz sobie wszystkie wazne dokumenty typu;akt malzenstwa etc bo wszedzie bedziecie takie dokumenty przedstawiac,a tutaj ciezko jest znalezc tlumacza przysieglego z Pl na Fr(nasze papiery tlumaczyla Rosjanka!!!!!)
AAAno i jak Marzenka pisala;jazda i prowadzenie kierowcow pozostawia wieele do zyczenia,a przynajmniej denerwuje bardzo mooocno!
Widzialam 2 dni temu w inforacjach ze Francuzi sa na 2-gim zlym miejscu co do kultury i sposobu jazdy!Na 1-szym niezrozumiane niby;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;MY POLACY!!!!!Co oczywiscie jest nieprawda bo na 1 sa Wlosi

)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Kierowcy sa tutaj nerwowi,i strasznie chamscy,nie tak uprzejmi jak w Anglii!
Jest wiele za i przeciw,decyzja nalezy do was!
Kazdy ma inna historie,i kazdej z nas innaczej sie zyje.
Faktem jest jednak ze zycie w FR ma swoj piekny smak ale po dluzszym czasie.
Na poczatku wielki stres i presja zeby znalezc prace etc,zderzenie sie z inna zeczywistoscia,biurokracja ktorej nie ma w UK etc
To wszystko trzeba przegryzc i cierpliwie brnac do celu.
Ja jestem tutaj bardzo szczesliwa!Poomimo tych roznych przeciwnosci losu jest mi o niebo lepiej niz w UK czy Pl i dlatego zapewne na dluuuugo tutaj pozostane!
Josephine-dzieki za dare zeby pojawic sie u erostwa;byc moze to dobry pomysl?Zobaczymy jak to w naszym miasteczku funkcjonuje?