reklama

Mamy z FRANCJI!

Nikoo : jesli chodzi o znieczulenie we francji to ma je kaady na zyczenie :) to nie polska :) i nikt nie karze ci sie meczyc godzinami znaim ci je sie laskawie poda. tutaj s anawet szkoly rodzenia zwracalne :) i to nie tylkie takie w skzolach rodzenia, przy spzitalu, ale mozna sobie indywidualnie prywtanie chodzic do poloznej udzielajacej takich kursow, do niej do domu :) Ja tak robilam bo mialam polozna 2 kamienice dalej, a spzital mialam jakies 7-8min na pieszo pod gorke ;) hihi Sluzba zdrowia we francji jest super ...az do przesady z ta darmocha, zaczynaja powoli ucinac kostzy i z czasem sie to zmieni bo wielka dziura w buzdecie przez sluzbe zdrowia ..ale na penwo nie zmieni sie to w tok czy dwa ;)
poz atym nie ma tu roznicy czy leczysz sie prywtanie czy publicznie. I to jest m.in. angllikom najciezej zrozumiec ( i amerykanom). Sa kartuy z czipem gdzie sa twoje dane, nr ubezpieczenia i kazdy lekarz we francji musi miec maszyne specjalna do tej karty! wiec idziesz do spzitala/przychodzni dajesz karte ale nie placisz nic. idziesz kiedy chcesz gdzie mas znajblizej najszybciej to pobojetnie jakiego lekarza prywatnie. palcisz mu w gabinecie ale on wklada karte do amszyny i po kilku dniach, tygodniu masz kase na koncie :) zwrot zre sluzby zdrowia, ewentualnie prywtanej ubezpieczalni jesli masz dodatkowa bo panstwowe ubezpieczenie niekoniecznie pokrywa wsyztsko w 100%. ale pozniej jak znas zpulapy to wiesz cyz wybierasz pediatre w granice 28-42 czy mozesz sobie pozwolic na 50-68 np !

Czesto w pracy pracodawca placi czesciowo za tak zwane mutuelle, czyli ubezpieczenie dodtakowe, komplementujace roznice. dla przyklmadu wlasnie zakonczylam kilak seansow u denstyty i z prawie 6000 euro z panstwowka plus mutuelle z pracy meza z wlasnej kiesznei zaplacilam tylko ...800 !
a jedna koronka to 750 i koronka tymczasowa w oczekiwaniu to 90 ! a ja robilam napârwde jeden wielki pociazowy renament !

a kolo tuluzy to nie jets bardzo drogi region :) moi tesciowie niedawno sie przeprowadzili w rodzine strony, jakas godzien od tulzy wlasnie. Ceny w porowanniu do wielkich miast, centrum sa powalajace :) wiec fajnie !!!!!

o odziez sie nie martw bo 2 razy w roku sa mega soldy i mozna sie obkupic za grosze. poz atym jets mnoswto internetowych wyprzedazy, ja osobiscie jestem ich fanka, jako zakupoholiczka zdeklarowana kupuje tam non stop ;) i mam caly rok -50--80% :) to nie jets to co w budzecie jets najgorsze. najdrozsze sa nieruchomosic, wynajem. ale bedzieszw spoko regionie wiec jets ok!

jelsi o porod w innym kraju chodzi no to tak jak pisalam ... ja sie balam jechac do szwajcarii miesiac przed porodem. A urodzilam prawie miesiac przed terminem...Wiec wyszlo by mega hardcorowo :)
ale to tez dlaego ze ie znalam jezyka, poz atym maz caly dzien w pracy czetso za granica a je nie mam prawka ! synek we francji w szkole, ale wyczytalam ze w szwajcarii nauka od 5go roku zycia, wie cmialabym go na dodatek ze soba! i nikogo znajomego i zero jezyka zeby pogadac z sasiadem zbey zawiozl, dziecko przypilnowal. poz atym ja druga ciaze chcialam cesarke na zyczenie. Co tu nie jets problemem i nie kosztuje wiele wiecje niz normalny porod. W szwajcarii zalatwienie tego plus koszty mnie przerazaly. Wie cmimo z eja sie nie zdecydowalam na wyjazd TUZ przed porodem, sytuacji porownywac nie mozna. Bo jetsem pewna ze ladujac w szpitalu w zurichu na naturlany porod nawte nie rozumiejac mialabym pewnosc ze ludzie wiedza co maja robic. szczerze w : uk balabym sie NAWET mowiac po angielsku. Po rposty tam bym maial zaufanie do personelu, kwalifikacji. We francji jak najbardziej TEZ.

reklama
hej
witaj Nikoo!
co do porodu w fr. to ja dwójkę synków w fr urodziłam. a nie gadam po francusku. po angielsku rozmawiałam z personelem i nie było żadnych przeszkód. ale miałam załatwione o wile wcześniej wszystkie sprawy papierkowe. bo to mój mąż załatwiała od razu po ślubie czyli na początku pierwszej ciąży.
z opieki medycznej w fr jestem bardzo zadowolona :)
nie narzekam na nic, czasem mam focha ze mniej badan zlecają szczegółowych niż w pl ale w pl zalecają ale nie ma szans ich wykonać państwowo czy jak kolwiek bez wyciągania portfela.
teraz rodze w pl i mam takiego strach jak przed pierwszym porodem :) bo co mnie czeka jest niewiadome dla nikogo :)

Nikoo-
mieszkajac ponad 5 lat w Anglii czulam sie identycznie jak ty!
To byl moj dom,tam czulam sie soba-wolna jak ptak!Podrozowalismy takze czesto i dosc dobrze znam wszystkie czesci U.K.
Wchodzac do sklepu kasjerki witaly mnie usmiechem,po zakonczeniu zakupow moglam dostac cash back-tutaj tego nie ma;(
Pogoda-no do dupy niestety!Tutaj jest pieknie na poludniu-my mieszkamy 5 min od plazy!
Sa uroki Francji i minusy jak Josephine pisala a ona ma wieksze doswiadczenie odemnie:)
Nie rodzilam jeszcze wiec nie powiem ci jak jest pod tym wzgledem-ale mialam robiona histeroskopie i lezalam w pokoju 2 osobowym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Chyba w wiekszosci tak jest,a nawes masz mozliwosc w jedno osobowym!
Opieka jest tutaj bardzo przyjazna!Lekarze zlecaja wszystkie odpowiednie badania!
Jezeli mowisz po ang zapewne znajdzie sie lekarz ktory mowi w tym jezyku;ja mam dentystke z ktora rozmawiam w ang:)
Francuzi niestety tak jak ci pisalam nie sa taaaaak do przesady otwarci jak Anglicy i nikt tutaj sztucznego banana nie nosi na twarzy niestety!
Z praca jest ciezej zapewne,to wiem z wlasnego zyciorysu.Dobrze jest znac na podstawowym poziomie jezyk zeby moc przynajmniej napisac cv,czy odbyc rozmowe kwalifikacyjna.
Ciezko jest znalezc prace tylko w jez ang.Konieczna jest znajomosc francuskiego.
Polacy tutaj najczesciej pracuja na budowach lub wykonczeniach;dosc dobrze platne!Co do reszty -nie wiem:)

Tutaj takze sa targi w weekendy-rodzaj car boot'sa jak w UK!Wiec sa mozliwosci zapupu pieknych urzywanych,ale w dobrym stanie mebli etc!!!Tutaj powiem nawet ze jest wiekszy wybor niz w UK!!!!

Dziewczyny-czy wy takze macie problemy z wysylaniem posta?Ja od dluzszego czasu na tym forum jezeli nie skopiuje wczesniej to cholera by mnie trafila bo nic bym nie wyslala!
Pisze............chce wyslac a potem mnie wylogowuje w efekcie czego trace wszystko!Albo pisze-zacina sie,odswierzam i wszystko w cholere poszlo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Tylko tutaj tak mam,otwieram przy okazji inne zakladki sprawdzajac czy np lapek mi nie nie zawiesza,ale nie!Tylko na tym forum sie wali:(:dry::crazy::szok:

Witajcie!!! co slychac u Was?? zimaaaaaaaaaaa ja juz nie moge z tym zimnem...buty zimowe mojej corki juz dlugo nie wytrzymaja i co trzeba nowe kupic?? zamiast adidasow :no:
ktos ostatnio chyba mial jechac do paryza? chyba mistralka?? znajoma pyta sie dla swojej znajomej o hotel w paryzu na tydzien, nie drogi i w miare spokojnej zonie..ja nigdy nie korzystalam wiec nie wiem moze Josephine?????
ja dalej probuje sie uczyc , ale powoli zacynam sie poddawac, po tym co widze wokol mnie. nie jest tak latwo (to wiem) , jest bardzo duzo chetnych a miejsc malo... na jakas formation to moge sobie pomarzyc....jest taka dziewczyna ze mna 27 lat urodzila sie we fr , rzucila szkole jak miala 16 lat, teraz ma dwojke dzieci, i trzeba isc do pracy....od roku pole emploi mowi jej ze jest to i to ale wczesniej musi na jakis kurs pojsc , potem jak skonczy kursy przygotowujace to juz nic nie ma (bo sie skonczylo jakies szkolenie) albo ze czegos jej brakuje..i tak w kolko to samo...a tam mam juz to gdzies....
milej nocki...:-p:-)

Zoe-jakz zima???Ja nic nie widze?U nas w tym roku ani jeden platek sniegu nie spadl:-D:-D:-D
Pogoda co prawda w kratke,ale zima???????????????????????????heheheheheheheheheh
Ja wstepnie popatrzylam na te szkolenia;minimum rok,dwa na szkolenie!Ja nie mam tyle czasu;wiec szukam do 3 miesiecy:-(Ciekawe co po za hobbistycznymi znajde?

Ja tu sporo sie dzieje od kilku dni!Dizeczyny zapewne mooooocno zapracowane sprzataniem i gotowaniem przedswiatecznym co???
Mnie to wszystko omija;)Jestem zrypana a 2 i pol dnia wypoczynku sie przyda.W poniedzialek moj M zaczyna prace:-D;-)Wiec rano trzeba jechac do portu:zawstydzona/y:

We wtrorek robie badanie na BHCG ale juz nie moge wytrzymac!Kupie sobie test i niedziala rano chyba sprawdze bo umieram z ciakawosci czy cos wyszlo z tej insemincji?

Kukuuuuu dziewczynyyyyyyyyyyy co slychac????:angry:

mistralka ale ile czasu ma minac zeby robic test..ja tez ciekawa razem z Toba!! trzymam kciuki....
jutro moja cora na piknik jedzie....powiem tylko ze rano jest 4 stopnie popoludniu dochodzi do 8!! mam nadzieje tylko ze padac nie bedzie.
ja mam problem z babka co robila mi za gwaranta przy podpisaniu umowy na mieszkanie..chce sie wycofac z kontraktu (bo moj z jej synem sie poklocil)

Zoe-chyba do sikanca trzeba co najmniej 10dni po IUI?Zrobie w sobote a BHCG we wtorek bo akurat bete po 14 dniach sie robi minimum.
No jaka glupota wycofywac sie bo synowie sie poklucili-heheheheh jakie to dziecinne co nie?????

Ja dzisiaj robie pasztet drobiowy,nakupilam;watrobki,rzoladkow bo byly w promocji,udka i piers:))))Jade na calego!Plus podsmarzone pieczarki a do uzupelnienia calosci tluszcz z kaczki bo smalcu etc to nie jadamy:)))))))))))))zsikam sie zaraz z wrazenia bo uwielbiam pasztety!!!!!

U nas pada dzisiaj;(((buuuuuuuuuuuuu Ale przynajmniej jest w miare cieplo:)
Milego dnia i dzieki ZOE:);-):-D

reklama
Mistralka smaku narobilas!! u nas pochmurno a moja na pikniku.....mam nadzieje ze tam nie pada!
ja dzis zrobilam sobie ze znajoma wypad do IKEA !!! :-):-):-):-) lubie to !!!

Milego dnia !!!!!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry