reklama

Mamy z FRANCJI!

Zoe-
ja znam od malego jeden rodzaj babki-ucierana!
Jedna kostke niesolonego masla o temp pokojowej ucieram mikserem.Dodaje poltorej szklanki cukru i ucieram do bialosci;4 jajka wbijam kolejno i ucieram.Maki;wiemniaczana i pszenna w proporcji pol na pol dodaje przesiane z proszkiem do pieczenia.Nie powiem ci ile tej maki bo zawsze daje na oko,ale tak aby ciasto bylo puszyste!
Jako aromat daje skorke z cytryny,wyparzam cytryne i daje swierza skorke,lub z pomaranczy!
Pieke w 180st c.Ot cala babka niby piaskowa:)
Drozdzowe babki takze sa proste,ale nie wiem jakiej szukasz?Ta piaskowa szybko sie robi a drozdzowa wiadomo ze musisz wyrobic i poczekac az wyrosnie co zajmuje dosc wiele czasu.

I jakie problemy?Co sie dzieje kochana?

Dziewczyny na dziale IUI powiedzialy ze zrobilam za wczesnie ten test wiec nie mogl sie udac lol!!!!!!!!!!!!!!!
Wiec nadzieja jeszcze jest!:)

Ja upieklam w piatek ciasto 'pomaranczka' i serio-jest pyyyyyyyyyychaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
Piecze sie biszkopt wg wlasnego przepisu,ja z 5 jajek;)
masa;zagotowac poltorej szkl wody i dodac jedna trzecia kostki masla plus szklanka cukru(ja dalam poltorej bo dla mojego szkl to za malo!).
2 czuuubate lyzki maki ziemniaczanej mieszam z poltorej lyzki budyniu,scieram skorke z pieknej;sporej pomaranczki(wyparzonej)do tego i zalewam pol szkl wody.Mieszamy.
Sok z pomaranczy dodaje do gotujacej sie wody z maslem,jak zacznie wrzec wlewam powoli zaczyn z maki i mieszam az zgestnieje!
Piekny pomaranczowy aromat:)Krem ma byc rzadki ale nie taki jak kisiel!
Przekroic wystudzony biszkopt i wylac krem.Ja przekroilam biszkopt na 3 czesci wiec wylewalam goraca mase 2 razy:)
Lejemy,przykrywamy druga czescia biszkopta,przykrywamy cale ciasto szczelnie folia na drugi dzien.W dniu nastepnyl polewamy wierzch lukrem lub tak jak ja polewa czekoladowa-mniammmmmmmmmmmmm
Polecam!
Tak samo sie robi z cytryna,wowczas ciaso ma nazwe 'cytrynka';))))
Para i aromat z goracego kremu wsiaka do biszkopta,wiec na drugi dzien mamy wilgotne,mieeeciutkie ciasto.

To tyle przepisow!

reklama
hej
jak wam mijaja swieta !?

mistralka : ja robilam te testy elektroniczne, i musze przynzac - nie zbey cie zniechecic, ale one sa czule i mi wychodizly juz ok. 5-6 dni przed data @ ... ale moze to taki organizm, bo w sumie w 1 cioazy to kilka dni przed data @ to ja juz mialam zapachy i mdlosci wiec niepotrzebowalam czekac na date @, test, ewentualne spoznienie sie @...
ALE 3MAM kicuki zeby beta wyszla pozytywna. to zreszta najpewniejszy 'test ciazowy' ...!!!!
Wiec kiedy sie wybierasz do labo ? :) &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&!!!!

zoe : courage ! oby problemy szybko sie ulotnily !

marzenka : widze ze wam sie swieta udaly, to znaczy malemu zajaczek ;) super fotki !

Josephine ale ja mam dzisiaj dopiero 23dc:)Wiec to prawdopodobne ze jeszcze nic nie wychodzi.Tak czy siak bete zrobie wtorek-sroda ale i tak nie wiem takze czy to nie za wczesnie?Niby 14d po IUI powinno cos wyjsc?Jak myslicie?

'Swieta'-mnie nie dotycza wiec w domku odpoczywam,szyje na maszynie ogolnie nic wielkiego nie robie:))))
Jutro rano wstaje o 4 bo zawiesc meza do pracy musze a potem wrocic i spaaaaccccc
A jak u was?????????

Helołłłłł

Tak, josephine swieta udane;-) Alex zadowolony ;-)

Mistralko ja tez trzymam kciuki, mam nadzieje ze sie udalo pomimo tego ze sie nie odzywasz...oby to bylo ze szczescia ;-)

Anucha witaj spowrotem w Fr;-) Nie ma jak w domku ;-)

Magda ty jeszcze w Pl???

U nas dobrze, Alex w zlobku rewelacja-super bawi sie z dziecmi,a dzis byl zachwycony bo malowali raczkami ;-)

W szkole tez dobrze, jakos idzie ;-)
Pozdrawiam

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry