reklama

Mamy z FRANCJI!

zoe : &&&&&&&&&&&&&&& za echo ! musi byc dobrze ! przezylam to samo ze starszakiem, wiec wiem co przezywasz... :/

a odnosnie wakacji to teraz jets pomieszanie z poplataniem... Lece ja z dziecmi, tzn. zawoze je. wracam2 dni pozniej, urzadzamy sobie z mezem tydzien-8 dni wakajci i lece spowrotem po dzieci do PL. oi pozniej z nimi wracam ostatniego dnia szkolnych wakacji.
o wakacje prosze sie nie pytac bo to jest bardzo drazliwy temat od pona dtygodnia, tak to jets jak sie czlowiek z amajowke bierze 3 tyg przed, a jesczz epozniej sie orientuje ze we francji majowka wypadla ... w smaym srodku wakacji skzolnych !!!!! od tygodnia sie borykamy i ciagle cos. ostatnia nowoscia jest ze anumlowalismy rezerwacje a juz wsyztsko bylo gotowe, biletyu datami dopasowane ...bo ... maz nie moze znalezc paszportu. ja swojego starego tez nie ( a stary mi potrzebny bo to w nom np mam wize do usa...) i tak ciagle cos na drodze stoi...dlugo by pisac... :)

reklama
Zoe gratulacje!!!!!!! Zrob rano test i napisz nam rano szybciutko jaki wynik ;-)

Anucha - i jak Mati??? Alex odpukac dobrze, ma troszke kaszelek i dzis bylismy i pediatry-dostal leki i mam nadzieje ze minie tym bardziej ze jeszcze 3 tyg i do Pl!!! A od miesiaca Maly dostaje tran i to chyba jego zasluga ze nie lapie wszystkich infekcji ;-)

Josephine a Tobie naprawde dobrze z tym lataniem ;-) A ja Alexa chyba bym nie zostawiala na 8 dni ;-/ Zatesknila bym sie!!!

Pozdrawiam!

Magda witaj w Fr ;-)

zadzwonila do mnie ta moja stara pediatra i ma wyslac mi skierowanie na echo ; wogole musze sie do niej kiedys przejechac , pomimo ze daleko ode mnie to teraz ale naprawde warto!! (to dla tych kto szukalby pediatry w paryzu; polecam babke naprawde super! wizyta trwa godzine , dziecko ci przebada od stop do glowy, i pogada, i doradzi)
marzenka to jednak prawda z tym tranem?! moja jak narazie tylko maly kaszel , kilka dni i przechodzi bez wiekszych cyrkow!bez lekarza;
milego wieczoru!!

Czesc dziewczyny !!!!!!!!!!!!josephine, marys16, Mistralka chcialam wam bardzo mocno podziekowac za wszystkie slowa do mnie ;))) pisze po dlugim czasie bo swieta byly bardzo pracowie :)) a po swietach niestety corcia mi sie pochorowala ospa a po 2 dniach okazalo sie ze do tego szkarlatyna ;)) dwie choroby zakazne jednoczesnie :)) nawet w szpitalu byli zdziwieni bo nigdy nie widzieli takiego "szczescia" ;)))) dziewczyny duzo myslalam i powiem ze nabralalm ochoty do porodu we francji albo gorzej jak sie nie balam tak sie boje rodzic w anglii ( bo pzeciez moge byc sama jesli moj nie zdazy dojechac) ale niestety moja sytuacja zmusza mnie do myslenia rowniez o ekonomicznej stronie porodu i napewno tu lepiej wypada anglia. do tego nawet jesli nam sie uda i moj bedzie miec prace to raczej nie moze dopisac mnie do jego ubezpieczenia jesli jestem pracujaca chociaz w innym kraju a jesli rodzic na wlasne ubezpieczenie z uk to jak to zalatwic :((( nie wiem ale zdecydowalismy sie podjechac do szpitala i dowiedziec co i jak moze ktos nam wyjasni co najlepej robic w takiej sytuacji ;)) a juz tylko 6 tygodni do naszego urlopu we francji ;)))))) ja juz nie moge sie doczekac ;)))))))

a Mistralka ja rowniez musze kopiowac i zalogowac sie ponownie widac mamy wolne tepo pisania i dlatego nas wyloguje zamin skonczymy pisac :-D. Czytalam ze sie starasz, przykro mi ze sie tym razem nie udalo ale napewno to sie zmieni ;))) ja zaczne starania od wrzesnia ;)) trzymam kciuci za nas obie bysmy cieszyly sie w przyszlym roku szczesliwym rozwiazaniem ;))) damy rade :))) albo lepiej powiem corce by trzymala za nas kciuki ;)) bo moze to glupie ale ona ma chyba dar bo kilka mi bliskich dziewczyn staralo sie o dziecko miesiacami a po spotkaniu ze mna i maja corka wszystkie zachodzily w ciaze ;)))) a tym moja siostra( starala sie ponad rok az jej maz stracil nadzieje a ja przyjechalam do nich na urlop na 4 tygodnie i mowie mu ze do mojego wyjazdu siostra bedzie w ciazy oczywiscie nie wierzyl ;)) a na 2 dni przed moim wylotem miala dwie kreski :)))) jego mina bezcenna :))) pojechali na badanie do ginekologa i dopiero wtedy to do niego dotarlo ;)))

Dziewczyny napiszcie jak z praca dla mam we francji czy jest cos takiego jak praca na pol etatu w czasie gdy dzieci sa w szkole ????

a i czy mozecie polecic jakies fajne miejsca do zwiedzania lub zobaczenia w okolicach cannes, oczywiscie na taki wypad z dzieckiem. zdecydowalismy sie pojechac na kilka dni w te okolice bo coraka poprosila mnie ze chce zobaczyc delfiny a tam znalazlam taki park rozrywki delfiny, foki, orki itp.. jak jej pokazalam tak tylko o tym mowila :))) i ze bedzie robic zamki z piachu i plywac ;))) ale chcielibysmy tez troszke pozwiedzac, bylismy juz w monaco i napewno jeden dzien tam spedzimy ale moze znacie jeszcze jakies inne fajne mniejsca ;))

i piszecie cos o wakacjach we francji w maju ??? to latem sa zajecia ????

zoe372 ja jak zaszlam w ciaze mialam dokladnie takie same objawy jak ty opisujesz i wlasciwie to po tych bolach w cycuszkach bylam pewna ze jestem w ciazy ;))) wiec Gratulacje !!!!!!:)))))

a dziewczyny i mam jeszcze prosbe czy znacie przepisy na jakies francuskie obiadki ????? tzn cos co moze im smakowac bo juz za tydzien przylatuje do nas kuzyn mojego z kolegami i oczywiscie chcialabym ich dobrze ugoscic ale martwie sie czy beda im smakowac nasze polskie obiadki tzn. ja gotuje raczej smacznie ale wiem ze nie jeden anglik kreci nosem na nasze golabki czy pierogi ;) wiem ze kuzyn lubi krwiste mieso ale ja takiego ani nie zjem ani nie przygotuje ;))) co by nie bylo bede musiala wykarmic 4 facetow a nie chcialabym by chodzili glodni bo nie bedzie im smakowac ;((( troszke mnie to martwi jak to bedzie ;)) nie mowiac ze chociaz sie ucze codziennie to i tak pewnie jeszcze nic sie nie dogadam po francusku :(( buuu

pozdrawiam

hej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

zoe : gratulacje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! aaaaa !!! ale super! to bedzie pewnie termin an koniec grudnia, nie ? :))))

marzenka, 11 dni zostawie malego, nie 8 :) Pierwszego dziecka tez bym sie nie odwazyla, ale z drugim jets inaczej juz. przynajmniej u mnie :) w styczniu jak jechalismy na narty zostal juz 6 dni SAM z babcia, a teraz bedzie z nil starszy brat. Poz atym latajac od listopada z mlalym co miesiac on sie przyzwyczail bardzo do moich rodzicow, ich domu, swojego pokoju, wogole nam nie reaguje na zmiane miejsca. bedac tam co 3-4 tygodnie chodiz jak po swoim terenie :) takze obaw nie mam, ale nie ukrywam wolalabym tak 9 dni :)

nikoo : zdrowka zycze ! co do wizyty we francji to do zobaczenia tu jest bardzo duzo, nie tylko na poludniu przy canne smonaco noce wiadomo, ale i provence bardziej w strone bouche du rhone. w strone marsylii, avignonu. np. cassis nad morzem piekne villages typu eygalieres, arles, moussane les alpilles. Wogole dlugo by wymieniac mnostwo rzeczy do zobaczenia na poludniu ! I ja osobiscie uwazam z emale miejscowosci (a i tak bardzo popûlarne sa jesczze ciekawsze, rpzyjemniejsze niz duze nadmorskie miasta typu cannes, czy mniejsze ale przeludnione : slynne st tropez)
odnosnie pracy to trudno powiedziec. pol etatu czy prace konczaca sie i 1--17 raczej ciezko znalezc. to jest jedna z wad systemu francuskiego, 90% dzieci sa wychowywane przez nianki, ws dalszych regionach moze jets troche lpeiej, ale wparyzu i okolicach do domu sie wraca ok 19-20h30... sama bym chciala znalezc na 2015 pol etatu i z ciekawosci czesto przgeladam oferty i jets takich baaardzo malo... system jest zle, bardzo zle zorganizowany. stad tez sie bierze opinia o francji wlansie jako o kraju ze sie dzieci widzie wieczorem 5min lub wcale i w weekendy, ptrace zaczyna pozno, traci 1-2h na lunch i zamiast wracac o ludzkiej porze, ok.16-17 wraca sie do domu po to by dziecko do snu pocalowac i zgasic lampke. Pewnie mozna znalez cprace ktora koncyz sie wczesniej, ale dla przykladu, nawet w urzedy sa otwarte ( wwiekszych miastach) do 17-17h30 i jeden dzien w tygodniu zawsze dluzej np do 18 czy 18h30.
sklepy nie tylko spozywcze, ale KAZDe, zabawkowe odziezowe : do 19h30. oprocz poniedizalku gdzie poz aspozywka duza czesc zamyknieta. takze jak widzisz we francji wcale nie trzeba byc dyrektorem, zeby do domu wracac o 20 czy 21... :/ codziennie :/

A o porod we francji sie nie martw, tez jets darmowy ! wogole nie wykladasz pieniedzy ze swojej kieszeni. jedziesz rodzic, dajes zpapiery i szpital zalatwia reszte z ubezpieczalnia. Jak najbardziej mozna byc podlaczonym do meza/konkubenta legalnego jelsi ta osoba pracuje legalnie i ma wie cobowiazkowo ubezpieczenie. ja od kiedy nie pracuje, nie studiuje jetsem podpieta pod ubezpieczenie meza, dzieci rzecz jasna tez.

milego dnia dziewczyny ! u nas szaro deszczowo i wiatr ! Bieg dzis bedzie : o 14h30 tzreba synka zawiezc do miasta 5km stad do kolegi, poznien z malym w tym czasie do pediatry, ja do optyka po okumary, odebrac starszaka i wracac ze starsakiem szybko do okulisty... bieg boeg bieg :)

reklama
nikoo : co do obiadow to nie mpomoge. ja malo gotuje i pod dzieci! takz eu na sjets puree miasko ryba makaron i tak wkolko bo warzyw starszy nie tyka. a dla nas tez typowo po FR nie gotuje, wie calbo moge polecic cos pôsredniego typu kurczak w oliwkach, albo polskie zarelko solidne a przystawki frrancuskie : krewetki, noix saint jacques itp :) ale mistralka na pewno ci w tym temacie pomorze :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry