hej
antylopka: ale fajnie z tym meczem macie

)))) prawdziwi fani z was
zoe : ja tez jestem za doksztalcaniem sie, uczeniem sie cale zycie. czegokolwieK. jezykow, informtyki, gotowania, szydelkowania, odnawiania mebli... Ale musz eprzyznac ze 'zawodowo" samej mi sie ciezko zmotywowac... nietstey dla mnie francja to jets pays de m**rde i zdaznia pewnie predko nie zmienie. nie w dobie kryzysu... gdzie z dna sie robi to co wygwiazdjkowalam wyzej

jaka czlowiek ma mie cmotywacje jak z magistrem i 3-4 jezykami moje znajome po studiach szukaja pracy od roku, dwoch... jedna jest niana, czekajac na ... inna pracuje w admoinsitracji za 200 euro wiecej niz smic .. gdybymm poszla do rpacy tp jako assistante bilangue luib traducteur dostalabym miedzy 1500 a 1800 euro ... i po co bylo sie uczyc ...? z ejuz inny telay ze na assistane bede woleli wziac kogos z matura pro, lub bac +2, jakis BTS specjalizacja "secretaire de doirection, assistante commerciale, ass de direction, etc etc etc" kraj paradoksow dyplomowo-zawodowych i podcinania skrzydel... maz zna w londyn,ie finansistow z dyplomem historii... sie przekwalifikowali w penwym momencie. A we fr jets to niemozliwe. Robilas commerce to bedziesz commerciale a nie menadzerem. robilas bts commerce to bedziesz assistante commerciale i nie pozowla ci byc ass de direction bo na twoim dyplomie jak byk widnieje 'COMMERCIALE"... tak naparwde wiekszosc ludzi czy robila mature, czy studia wyzasze, cyz niektorzy matury nawet nie, i tak sa w trym samym, ALBO BAAAARDZO BLISKIM przedziale finansowym... ja to naparwd ezaczynam zalowac ze nie robilam konkretnego fachu i to krotkoterminowego...zeby zyskac lata skladek pracujac od 17 r.z. !!! fryzjerka ! oooo ! zarobi tyle co ja po studiach a jak ma mozliwosc otworzyc wlasny salon to 2- 3 razy wiecej
u nas leniwa niedziela, maz pracuje, dzieci sie bawia...ja probuje dom trpoche ogarnac...
antylopka : jak wiki w polsce ...? udaly sie wakacje ? pewnie sie cieszysz ze juz jest w domu