reklama

Mamy z FRANCJI!

Zoe tak jak piszesz idź do nauczycielki i powiedz, że tak jak prosiła, byłaś na wizycie i powiedzieli, że nic się złego nie dzieje i że wszystko jest ok. Dobrze by było jak byś miała jakiś papier na potwierdzenie.

Kurcze, a swoja drogą jak ta nauczycielka się uprze to pewnie jeszcze wiele innych poradni czy czegoś tam zaliczyć Ci każe... Pewnie mała coś wtrąci po włosku - nauczycielka nie rozumie i się denerwuje ;D to kombinuje gdzie by ją tu wysłać co by tylko po francusku mówiła.

Ja nie jestem ekspertem ale podejrzewam, że nawet osoby dorosłe wtrącają jakieś słowa - zamienniki jak nie znają w danym języku... Naprawdę ciężko jest się kontrolować aby nie wtrącić jakiegoś słówka...

Ostatnia edycja:
reklama
Zoe dzieciaczek naprawdę ułożył się odpowiednio do fotki :-) Aż nie mogę się doczekać, kiedy ja będę miała takie fajne zdjęcie :-) Ale to dopiero w piątek.

A pogoda taka upalna, super. Tylko dzisiaj trochę pochodziliśmy i momentami słabo mi się robiło.

Yasemin to prawda z tym wtrącaniem! Ja nie znam za bardzo francuskiego, a w pracy szefowa do mnie mówi pół po angielsku, pół po francusku i też nieraz mam takie sytuacje, że chcę coś jej odpowiedzieć, jeszcze się dodatkowo zestresuję i tak wtrącam jakieś słowa po polsku, ona patrzy na mnie jak na kosmitkę, ale co tam!

Torcik

Załączniki

• 20130608_100949.jpg
    20130608_100949.jpg
    26,6 KB · Wyświetleń: 40
Wysyłam link na temat dwujęzyczności (bilingwizmu). Ogólnie jest to temat na czasie. Coraz więcej badaczy zajmuje się tym zjawiskiem. W Internecie można znaleźć, kilka interesujących tekstów jak się dobrze poszuka.

Zoe - cytat z artykułu: "Czymś naturalnym jest, że na samym początku dziecko miesza słowa czy konstrukcje zdań. Analogiczne błędy popełnia przecież w ogóle ucząc się mówić, dlatego obawy o jąkanie czy wady wymowy nie są uzasadnione"

Bilingwizm a rozwój dziecka - Strona 2 - Rozwój dziecka - Dziecko i zdrowie - Wieszjak.pl

Czym jest bilingwizm? Co w praktyce oznacza dwujęzyczność? - bilingwizm, dwujęzyczność, dziecko, język, język angielski, język obcy, język ojczysty - Dziecko - Mowimyjak.pl

Ostatnia edycja:
Witam!
Zoe twoja cora jak widac lubi sie stroic ;-) A torcik sliczny! A ja juz
chcialam sie kiedys zapytac Tobie, Zoe w ilu jezykach mówi? Wiem ze myli jej sie wloski z francuskim- a polskiego tez ja uczysz? Jeszcze do tego angielski dojdzie w szkole to wogole bedzie miszmasz...

Anucha- 100 lat dla Matiego!Duzo zdrowka i szczescia:-)

Josephine hop, ho!! Znowu sie szykujesz do wyjazdu do Pl ze cie wcielo:rofl2:

Magda zaaklimatyzowalas sie juz troszke ? Jak Olivcia?

Mistralka to pewnie lezy na plazy jak ta syrenka i sie opala ;-) Po pracy oczywiscie ;-)

Milego dnia!

Marzenka ona mowi po fr, it i polski troche rozumie ale nigdy nie chciala mowic. Yasemin dokladnie tak jest . Nauczycielki odrazu doszukuja sie wady wymowy. Lekarka powiedziala problemu nie ma ale niech przyjdzie nastepne rdv. Ale po co? Kurs fr za 70 euros za pol godziny? Ona napewno nie zna wszystkich slow ale to jest normalne. A wiecie co mnie najbardziej wkurza ze tutaj to wszyscy by chcieli zeby dzieci zapomnialy o swoim jezyku (innym niz fr) i zeby tylko i wylacznie po fr gadaly . Paranoja jakas. A co lepsze to placa za kursy angielkiego dla dzieci od trzeciego roku zycia.
Josephine jak tam na weselu?

reklama
Kurcze zaczne w tel. Przypomnienia urodzinowe ustawiac bo juz sie gubie ! :( Mati wszystkiego najlepszego, najcudowniejszego, co tylko jest w stanie wymarzyc sobie dziecieca glowka! :) zero limitu słodyczy i zezwolenia na ogladanie bajek nawet do 22.00:) a tort cudny, misiaki slodziakí! :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry