reklama

Mamy z FRANCJI!

reklama
czesc nie w kazdej szkole tak jest u mnie sy, chodzi do zwyklej publicznej wszyscy wiedzieli , ze rodzice w posce urodzeni mimo , ze 20 lat tu miszkali ale z dziecmi po polsku caly czas w domu. nauczycielka wiedziala a , ze wszystkiego nie wiedzial os razu to nie byl problem bo bardzo szybko nie tylko nadzrobil braki we francuskim ale i jaki=o pierwszy w klasie nauczyl sie czytac majac 5 lat. wiec sie nie martww bo 2 jezycznosc nie jest problemem tylko atumem. znam tez we francji rodziny 3 jezyczne i dzieci to pewnego wieku nie tlumaczyly wszystkich slow wiec czasami zaczynaly zdanie po zngielsku srodek zdania po polsku i konczyly po francusku. generalnie u wiekszosci znajomych to przechodzilo ok 5/6 roku zycia :) wiec ja bym do ortofinistki nie szla na nastepne spotkanie jak dziecko nie ma jakiegos fizycznego problemu. Na pocieszenie powiem, a ja tu juz 17 lat mieszkam a w pracy min 4 jezykami na co dzien czasami musze mowic nawet czasem po niemiecku wiec w piatym jezyku mowic i jakos zyje szczesliwa i nie wydaje mi sie miec jakis problem:) a i tak mi sie jezyki na wieczor mieszaja :) pozdrawiam

Yasemin troszke trudno tak odpowiedziec- sztywny kregoslup moze byc np przy wzmozonym napieciu miesniowym ale wtedy sa inne objawy tez np nadpobudliwosc, wyginanie ciala zaciskanie piastek, a jesli ten maluch zadowolony z zycia to raczej nic niepokojacego - a lekarz co mowil?

Yasemin ja sie nie wypowiem bo synek mial obnizone napiecie miesniowe akurat wiec przeciwnie. Z tego co slyszalam gdy sztywnosc miesni jest nienormalna to ten dyskomfort jest widoczny w zachowaniu: placzliwosc, drazliwosc itp...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry