reklama

Mamy z FRANCJI!

Josephine: dziękuję :) Wiem, że zleci, a jeszcze czeka mnie przeprowadzka w międzyczasie. Na razie szukamy jakiegoś odpowiedniego mieszkania.
Pracuję w hotelu, legalnie, z tym, że nie mam jeszcze securite sociale, jest w toku. Ale każdy mi mówi, że to jeszcze potrwa długo. A z tym macierzyńskim płatnym to czytałam, że trzeba być ubezpieczonym na 10 miesięcy przed planowaną datą porodu. To chyba mi się nie należy płatny. Ale co bezpłatny i zero pieniędzy z nikąd? Orientujecie się może jak to jest? I co do lekarza to też tak średnio, bo byłam już na 2 wizytach w szpitalu i za każdym razem są tylko położne. Niby pyta czy coś dolega, ale jak mówię o ciężkiej pracy to właściwie zero reakcji, jakby to było normalne, że tu się haruje do samego porodu bez względu na rodzaj wykonywanej pracy.
A to może i faktycznie panuje jakiś wirus, bo dziś znajomy mojego faceta odwołał spotkanie ze względu na to, że jego mały się rozchorował!

reklama
Areaksa z cizka praca to nie powinnas pracowac w ciazy.... jesli te polozne to ignoruja popytaj rodzinnego, powiedz , ze plecy bardzo cie bola , korzonki itp w ciazy jest to nie do sprawdzenia bol moze w kazdej chwili znieknac wiec nawet jak Ci przepisze jakies dodatkowe badania to sie nie przejmuj a zawsze tydzien lub dwa w domku. rob tak co jakis czas i zawsze choc troszke odpoczniesz... Dziewczyny juz pisaly, ze dogadywaly sie z lekarzami i niektore dostawaly chorobowe w ciazy , ja niestety nie mialam tej szansy i z wielkim brzucholem do samego konca czyli 1.5 mis przed terminem do pracy chodzilam. Czy jestes zapisana do Caf? z tamtad tez Ci sie pieniazki beda nalezec. Jesli pracujesz legalnie to SS ci sie nalezy bo firma URSAAF placi za Ciebie wiec na 100% masz juz jakis nr nadany. Sprawdz na Twoich fiche de paye po prawej stronie u gory masz date de paiement , période , nr de salarié i nr de sécurité sociale. Po za tym po 3 cim miesiacy ciazy trzeba deklarowac ciaze wiec lekarze daje taki formularz do wypelniania i wyslania do sécu. Wtedy wszystko jest zarejestrowane. a jak juz bedziesz zapisana do Caf to przyscia Ci w 7 mym bodajze miesiacu , jz ni pamietam dokladnie w ktorym ok 800 eur a potem po porodzie tez co miesiac tylko jest to troche ponad 100 eur na kazde dziecko . Macierzynski wyliczaja z ostatchu chyba 3 wyplat takze bez pieniedzy nie maja prawa Cie zostawic ... problem moze byc w terminach platnoci niestety !

pozdrawiam

Krapyka ja mam na fiche de paye numer ss ale on jest taki krótki, prowizoryczny, więc nie za bardzo chyba się nadaje. Ja naprawdę kompletnie się na tym nie znam. Formularz dostałam właśnie w piątek do wysłania.
A mogłabyś mi jeszcze napisać co to dokładnie ten Caf i na jakiej zasadzie tam się zapisuje? Wiem, że ja tak o wszystko pytam, ale wolę popytać kogoś, kto wie niż czytać i błądzić w internecie nic nie rozumiejąc ;)
A jeśli chodzi o terminy płatoności to jestem skłonna czekać, żeby tylko jakieś pieniądze były, bo ja to się wystraszyłam, że nic nie dostanę skoro wszędzie tak piszą o tym ss i w ogóle... Ach no taka zielona jestem :zawstydzona/y:

Marys- bedzie dobrze, dzieci sie przyzwyczaja do zmian. Chociaz ja prawde mówiac majac dziecko w wieku przedszkolnym jak twoj Marcel nie zdecydowalabym sie na ponowny wyjazd;-/ Ale to tylko moje zdanie. Tak jak Alex jest malutki to nie doczuwa roznicy-i niezanjomosci jezyka i jakos idzie.
na pewno Marcelkowi będzie trudniej niz np Danielkowi. Ale życie plecie rożne scenariusze. coś za coś.
On Francję zna ( przecież tam sie urodził ) nie boi sie jej i nie boi sie francuskiego. Ogląda bajki po francusku i nawet twierdzi ze cos rozumie :) umie podstawowe słowa czy zwroty. chcę, nie chcę, mam itp. wiec jakoś mu zejdzie. on jest bardzo mądry chłopczyk. wie ze będzie musiał nauczyć sie francuskiego i ze na początku nie będzie rozumiał innych. ale Marcel moj tez jest bardzo otwarty na świat ludzi. On sie nie wstydzi nie krepuje. Idzie i gada. czy go rozumieją czy nie. :)

areaksa ale fajnie :) niech synuś dzielnie rośnie. a twe sprawy szybko sie rozwiążą.
krapyka oj ja w ciążach tez książki pochłaniałam. tzn w dwóch pierwszych, a teraz to padam. jak mam chwile wolnego czasu to wykorzystuje na na drzemkę lub bb :)
zoe zdrówka!
josephine jak mały?

Ostatnia edycja:
hej

arekas a: mialam pisac to co kapryka. jelsi pracujesz legalnie, to sa na ciebie odprowadzane skladki i na penwo jestes ubezpieczona, z jakims numerem !!!! Nie mozesz wiec zostac na lodzie jelsi chodzi o porod itp. Jelsi chodiz o Caf to musisz wysla codpowiedni papierek z tegoi bloczka z 3 kartek co dostalas. Oni sie wszystkim zajma. Poprosza zbeys przeslala twoj rib, zaloza twoje dossier. RIB pozwoli im miec nr twojego konta i automatycznie przelewac pieniadze co miesiac tego samego dnia ! Nie wiem jak jets z becikowym i roznymi wplatami na 1sze dziecko bo to akurtat mi nie przyslugoiwalo, ale np na drugie dziecko dostaje co miesiac 128 euro, zawsze 5-go kazdego miesiaca. Choc akurat wlasnie dostalam to ostatni raz albo ^przedostatn,i bo i TO nowy rzad ma zlikwidowac ale to juz oddzielkna historia jest :/

ja&k masz jakies pytania to pisz smialo. Zawsze ktoras z nas ci odpowie co wie, jak bylow jej przypadku :)

marys : dziekuje, u nas wczoraj byl szok. bez chxwili zastanowienia moge powiedziec ze to byl moj najgorsy dzien w calym macierzynstwie... Wiem ze mialam szanse i sczzescie z enp zeby same wychodizly nam nie wiedziec kiedy i ze nie poznalam co do drace sie dziekco, ze same sie zawsze baiwly, nie jeczaly... À le wczoraj...SIE DOWIEDZIALAM JAK TO JEST. powaznie ... Byl ryk, tepy ryk, wycie ( bez powodu, albo byl powod a my go nie znalismy, cos go bolalo... gardlo ???) caly dzien/. Przerwy bymy 2minuty, 3... czasem moze 5 ... ale pgolnie jak wstal o 10 to sie darl do popoludnia non stop. Padl o 17 i mial 3h20 siesty !!!!! to byl spokoj a pozniej znow ryk. Na noc dostal syrop po ktorym chce sie bardzo spac i nie bede ukrywac ze z wielka ulga doslownie godizne pozniej polozylam go slaniajacego sie do lozka. À le naparwde takiego wycia jeszcze nie poznalam... To nie rasa ludzka normalnie, tylko wyjace tepo zwierze :((((((((((((((( A ty sie patrz i i rece rozkladaj bezradnie :((((((((((((((((
Dzis lepiej. bawi sie, goraczki 'tylko' 38,5 rano. Noe wyje. À le w dalszym ciagu prawie nic nie je ... co mnie do zawalu doprowadza... bedzie nieldugo wazyl jak 10-12 miesieczne dzieciko ... 9-10 kilo... Nie wiem co mam zrobic, teraz chory to wiaodmo, brak apetytu gardlo boli...ale ogolnie on juz nie rpzybiera od kiedy skonczyl rok. ciagle ma te 10,800 czy 10,900 na liczniku. pediatra stara baba mowi ze ok, ze je, rosnie jelsi chodiz o wzrost i jets w normie ...ale to trwa juz pol roku. Jak dlugo mzoe jeszcze stac z waga, jak dluga te 10,800 bedzie w normie. I anwet jelsi na buzce dobrze wyglada to czy to normalne zeby wogole nic ie przybieral ...? ehhhhhhhhhhhh normalnie szok jaka jestem podminowana :(((((((((((

Areksa musisz sprawdzic wg twojego adresu pod , ktory Caf podlegasz jak masz jakiekolwiek watpliwosci to zawsze mozesz isc na merostwo i tam zawsze jst jakas babka doco takimi sprawami sie zajmuje i cie odpowiednio pokieruje. a to jest strona Bienvenue sur Caf.fr | caf.fr tam mozesz sobie sciagnac formularze i powoli wypelniac. A jesli chodzi o Twoj nr prowizoryczny to sie nic nie przejmuj bo potem go zmienia na staly takze wszystko bedzie ok !!!! nosek do gory!!!!

Dziękuję wam za wszystkie odpowiedzi! :) Każda informacja jest dla mnie na wagę złota. Tym bardziej, że słabo znam język. Gdyby nie to, to zapewne już bym latała wszędzie i o wszystko pytała, a tak trudno mi się dogadać i wywiedzieć.
Na pewno jeszcze nie raz o coś będę was pytać :)

Josephine- wiem coś o tym zamartwianiu się waga dziecka! Moja skończyła 16 miesięcy i waży 9,8kg:/ ehh i już siwieje z tego powodu... Podatkami jej wszystko do buzi co mogę! Czasami zje 3-4 ciepłe posiłki a waga stoi albo lekko branie do przodu:/ lekarka stwierdziła, ze pod względem wagi i wzrostu jest oki.... A ja już sama nie wiem! Wszystko jej z tylko leci:/ gumkimw spodniach obowiązkowo muszą być!
przesledzilam ja w statkach centylowych i leci na 50 lub lekko poniżej więc najgorzej nie jest... Chcesz sobie luknac?? Siatki centylowe

reklama
magda : ja nigdy siatek nie sledzilam ale zajrze ! dzieki ! wczesniej siatek nie sledzilam bo nie mialam takiej potrzeby, starszak byl klocek ;) À le wiesz juz tak na zdrowy rozum ro 9,800 to jest tylko kilo mniej niz moj. a moj ma 2,5 m-ca wiecej to RAZ, a DWA : chlopcy maja inna wage niz dziewczynki, wiec nawet jakby mieli po rowno to u dziewceynki 11kg to inaczej niz u chlopca! takz emi sie wydaje ze Oli calkiem ok stoi , moj chlopiec i starsyz a tylko kilo wuecej afiszuje ! A jak ze wzrostem? U nas 83cm. Starszak w tym wieku mial 85. À le wzrostowo ok, tylko waga niks ai stoi na dodatek ... wciaz stoi !!!!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry