piti : z ubezpieczeniem nie wiem jak bedzie... jakby byl zatrudniowy przez fr. firme to bys sie pod niego jako zona/konkubiina podlaczyla
system francuski zwraca prawie wszystko, nawet jak idzies zprywatnie to placisz u lekarza, a ubezpieczalnia ci po kilku dniach zwraca na konto. ale wy pewnie bedziecie miec jakies polskie ubezpieczenie (karta europejska?) wiec moze podlacz sie pod niego juz w polsce
malo pwoiedzialas o sobie gdzie jedziecie, jakim transportem zeby doradzic co do wyprawki

ja bym brala tylko najpotrzebniejsze rzeczy! ubrania kosmetkow troche i tyle
szczepienia : nie wiem o jakich mowisz! masz dziecko? cos dla doroslych przed ciaza? zreszta tutaj jak zajdziesz w ciaze to idziesz do lekarza ktory prowadzi ciaze (wbierasz go z listy gin. szpiatala w ktorym chcesz rodzic)
on ci zleca wszystkie badania, itp
wiec chyba nie ma sensu robic w PL
z reguly tu wiecej jest zwarcane, wiec nie ma sensu wydawac w PL na gina czy denstyste - no ale ejszcze raz podkreslam ze mowie o ubezpieczeniu FRANCUSKIM ! nie placi sie nawet za doliprane : lek na bol i goraczke jesli amsz go na recepcie !
podobnie dla dzieci : wszystkoz wracane, doliprane dla dzieci nawet, obowiazkowe szczepienia a nawet meningokok! ja placilam tylko za rotawirus a i tak mniej niz w PL ! dlatego warto miec ubezpieczenie "francuskie" jelsi tu macie zyc, a zwlaszcza tobie na ciaze/porod
bedac tu moze idz sie ubiegac o ubezpieczenie CMU nie wiem dokladnie jak to dziala, ale wiem ze nawet jak nie pracujesz/studiujesz do we francji masz prawo byc ubezpieczonym i wlasnie niekotrzy dostaja to CMU, takie moze gorsze ogolne ubezpieczenie
ale wystarczy zeby sie leczyc w przychodni za darmo, urodzic za darmo itp! jesli tylko bedziesz miec normalne ubezpieczenie (przez prace, filiacje z mezem, studia) badz to CMU to bedzie spoko, rzadko kiedy za cos zaplacisz
- po przyjezdzie co zalatwiac? trudno powiedziec, zalezy co juz zalatwil maz? mieszkanie na pewno, jak bedziesz w ciazy do jest taki oraganizm CAF do ktorego tzreba sie zapisac, zeby dostac becikowe i pomoce na dziecko
jak na cos wpadniejsz to pytaj jeszcze, tak ogolnikowo ciezko to ogarnac