reklama

Mamy z Irlandii!!

Anineczko-nie wiem jak z tą szkołą i zaświadczeniami jest,ale Dawid jest rocznik 2003 i jeszcze nigdy nic takiego nie musiałam wysyłać stąd:/
Monidan-to swietnie,ze jednak spacerasek zaliczony:)
Anineczko-dawaj ponapalam się trochę;)

reklama
lubiczanko a no widzisz....a nie przysyłali wam zawiadomień w Polsce?
wiem,że szkoła jest obowiązkowa w Polsce i uchylanie się od tego jest karane,a w Pl nie wiedzą,że moje dziecko jest za granicą :sorry2:

gofry ;-)
j08pqp.jpg

Witam :)

Pojawaiam się i znikam, nie byłam pewna czy tutaj jeszcze konto mam, tak długo sie nie udzielałam...

ja tutaj po konkretną poradę...
Franek ma już prawie 3 latka (no pod koniec maja skończy) i skubany nie chce mówić. Używa tylko pojedyńczych słów, albo mówi w swoim języku...
Wiem że u Chłopców dość często się to zdarza, ale zastanawia mnie czy miałyście podobne problemy i jeżeli tak to jak sobie z tym radziłyście ??

Zastanawiam się już nawet nad polskim przedszkolem, logopeda powiedziała niby że jeszcze nie czas na panikę, ale mimo to się stresuję....

Poza tym pozdrawiam Was, nie wiem kompletnie co się tutaj dzieje, ale postaram się wpadać częsciej..... ;)

magdalena-myślę,ze skoro logopeda mówi,żeby nie panikować,bo jeszcze ma czas,to pewnie coś w tym jest.Wiem ze mój brat długo nie mówił (ale nie wiem jak długo:sorry2:)a później jak zaczął.....;-)
anineczka-:wściekła/y:Następna ze słodkościami:-p
Tichonek-no właśnie-SKO,nie PKO:-p

Magdalena a opisz ogólne zachowanie synka jak się bawi jak zachowuje jaki ma kontakt wzrokowy?? Pewnie to nic i zacznie mówić w końcu powoli i się rozkręci :-) Mój Wiktorek w maju skończy 4 latka i dopiero zaczyna się komunikować słowami a i tak to tylko pojedyncze słowa i właśnie gadanie po "swojemu" non stop ale z nim to inna historia bo Wiktorek ma wstępnie zdiagnozowane ASD (Autistic spectrum disorder).

Witam
Haha Ania ciesze sie że Cie zainspirowałam goframi hih mniam:))
Ja mam knoto w Creit Union już kilka lat reguralnie oszczedzam i małe kwoty, właśnie w razie W gdybym potrzebowała kredyt to mi go dadza i nie patrzą na banki itp
Sandrulińska sto lat dla twojego szkraba i udanego lotu.
Ja też pamiętam SKO super sprawa, teraz bedac w PL rozglądałam sie za czymś dla Oliviera i wyboru zbytniego nie ma:/ Więc założyłam mu konto oszczednosciowe i moja mama chce wplacać co miesiąc dla niego pieniadze az do osiągnięcia pełnoletności (bo myślelismy o książeczce mieszkaniowej ale średnio sie to opyla przy mniejszych kwotach). A tu w BOI założyłam mu konto i tez wpłacam kilka groszy tygodniowo, nigdy nie wiadomo na co sie dziecku mogą przydac a takie oszczedzania grosz do grosza i sie uzbiera suma.
Laski to o której sie jutro widzimy u Larci 10??

Aha a na moje urodzinki wychodzimy do pubu Busker Brownes w sobote ok 22 więc chętne dziewczyny zapraszam:))

Magdalena mój Antek nie mówił do 3rż,a nawet dalej z tego co pamiętam,jakoś 3 miesiące po 3 urodzinach zaczął gadac.U nas Antek miał problemy z uszami,częste zapalenia ucha,płyn zbierał się w uszach i pomimo,że nie miał niedosłuchu to mogłabym wiązac to z mową :tak:
Czy laryngologicznie jest wsio ok z młodym?
Z kolei mój kuzyn nie mówił do 4 rż a teraz to wygadany 15-sto latek,tak więc myślę,że jeszcze nie ma obaw co do tego. I fakt,chłopcy to zazwyczaj leniwi w tej dziedzinie,a to dlatego,że większą wagę przywiązują do rozwijania się manualnie (układanie klocków,kopanie w piłkę) tutaj są różnice między płciami:
Wychowanie chłopca i dziewczynki - różnice - Mamopedia

reklama
hej mamuski! daaaawno mnie tu nie bylo i na pewno duzo sie tu dzialo jak to zawsze u Was:-Dale nadrobic nie bede w stanie, moze sie nie obrazicie:sorry2:
Moze tym razem uda mi sie tu zostac na dluzej, bo mam wiecej wolnego czasu (czyt. dzieci troszke podrosly i bawia sie same:-p)
Witam wszystkie nowe mamuski, widze, ze sporo was przybylo :tak:

Franek ma już prawie 3 latka (no pod koniec maja skończy) i skubany nie chce mówić. Używa tylko pojedyńczych słów, albo mówi w swoim języku...
Wiem że u Chłopców dość często się to zdarza, ale zastanawia mnie czy miałyście podobne problemy i jeżeli tak to jak sobie z tym radziłyście ??

Magdalena- ja mialam ten sam problem z synkiem, tez mowil bardzo malo i tylko pojedyncze slowka, z tym, ze on mial bardzo krotkie wedzidelko jezyka (nie byl w stanie wysunac jezyk poza usta). W pazdzierniku bylam w pl u logopedy i kazala mu je podciac jeszcze bardziej( raz juz mial podcinane na 1,5 roku niestety zroslo mu sie spowrotem) bo przez to ma problem z mowa.W dodatku przez to nie pracuja mu miesnie srodkowe jezyka i musimy je cwiczyc.Teraz ma 3,5 roku i wkoncu zabral sie za gadanie, codziennie mowi nowe slowka:tak: i zaczyna skladac zdania. W przychodni podczas wizyty u pielegniarki srodowiskowej powiedzialam jej o jego problemach i wypelnilam dokumenty o logopede irl. W zeszly czwartek bylismy na wizycie i bedzie mial terapie:-):-) co prawda za miesiac, dwa jak nauczy sie wiecej slowek po ang. by miala z nim jakis kontakt ale to juz cos. A Norbert chodzi do irl przedszkola 2 dni w tyg i widze, ze duzo mu ono daje, jest bardziej otwarty i smielszy pomimo braku mowy ang.( logopeda bedzie dzwonic do przedszkola by cwiczyli z nim slowka ang.:tak:) i mam nadzieje, ze jak w przyszlym roku pojdzie na full time bedzie juz mowil wszystko:-):-)
Jak widzisz u nas przyszedl wkoncu czas na gadanie a juz tez sie martwilam, wiec i u Was napewno za niedlugo bedzie poprawa :tak::tak:wiec nie stresuj sie choc wiem, ze to trudne, bedzie dobrze:happy2:
To sie rozpisalam :dry:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry