Witam i ja.Megan ja mam propozycje kulinarna.Indyk pieczony z pomaranczami i orzechami, podawany z sosem chrzanowym i swierymi pomaranczami.Uwielbiam te potrawe.To przepis mojej tesciowej i narawde sie sprawdza.Szykownie wyglada na polmisku i jak smakuje!!! Ja zawsze kupowalam indyka calego ale lepsza jest piers z indyka, bo w tej chwili latwiej dostepna.( Indyk jest o tyle fajniejszy ze napelnia sie go jeszcze jablkami i obklada bialymi kielbaskami, wiec tluszcz ktory sie wytapia nadaje smaku.)W zaleznosci ile osob bedziesz miala musisz kupic tyle mieska.Ja kupuje dwie duze piersi z indyka w aldiku i place za nie 10 euro za dwie.Piersi nacieram przyprawami (oliwa wymieszana z pieprzem, odrobina soli, oregano, bazylia, odrobine vegety i jakmasz ciut przyprawy do kurczka)Kroisz pomarancza razem ze skorka na plastry, ukladasz na brytwance i na ni kladziesz piersi.Na piersi kladzieszz troche masla i pare plsterkow pomaranczy.Obsypujesz wszystko mieszanka owocowa i do piekarnika.iekarnik 170 stopni, powolutku sobie pieczesz az miesko bedzie miekkie, podlewajac sokiem pomaranczowym zeby nie bylo za suche.
Po upieczeniu na polmisek wykladasz swierze pomarancze pokrojone w plastry ale juz bez skorki bo beda do zjedzenia, wykladasz pokrojona piers i dodajesz do ozdoby troche orzechow z pieczenia.Podajesz z sosem chrzanowy.Jesli nie masz swierzego chrzanu, moze byc ze sloiczka wymieszany z odrobina smietany, soli i drobno pokrojonym jablkiem.Do sosjerki sos z brytwanny.Do tego winko, najlepiej czerwone,polwytrawne entualnie rozowe.polecam carlo rosi californijskie .Do tego chlebek , mozesz na dodatek podac czerwona kapuste, ryz gotowany z odrobina ziol, ziemniaczki, kto co lubi.Samego indyka robi sie szybko, nie trzeba nic gotowac, lazic kolo tego.Wystarczy [odlewac go ladnie sikiem i polnowac by sie nie przypiekl.To wszytkoladnie wyglada na stole, indyk jest neutralny jak kazdy drob i napewno kazdemu bedzie smakowal.U mnie taka potrawe podaje sie zawsze w pierwszy dzien swiat, to juz taka tradycja, ale czasem podaje ja tez na jakies specjalne okazje.A przystawki.. jeszcze pomysle..