Kopka
Fanka BB :)
hej dziewczyny. Ja tez mam pytanie. Nasza mala zostala urodzona tutaj i dostala brytyjski akt urodzenia.W ciagu roku czasu (tak nam powiedziano w ambasadzie polskiej) musielismy jej wyrobic polski akt urodzenia. W przyszlym roku bierzemy slub,wiec ja tez bede musiala zmienic nazwisko na akcie urodzenia dziecka. Z racje tego,ze mala ma juz polski akt urodzenia wyrabiany u narzeczonego w miescie,a slub bierzemy u mnie (dodam,ze nasze miasta sa oddzielone od siebie ok 400 km) to rozmiem,ze zmiane nazwiska bede musiala dokonac tam gdzie akt byl wyrabiany czyli bede musiala jechac 400 km zeby wyronic nowy kat urodzenia dziecka tak? moze wiecie ile czasu na to mam. Pytam,bo po slubie bedziemy jeszcze jakis tydzien w Polsce,ale nie wiem czy damy rade jechac w strony narzeczonego. I mam jeszcze jedno pytanie. Z racji tego,ze ja zmienie nazwsiko to bede musiala wymienc dokumenty. Po slubie zamierzam odrazu zglosci zmaine nazwsika,ale na nowy dowod czy paszport czeka sie ok miesiac czasu,a tyle nie bede w Polsce. Czy bede mogla wrocic na stare dokumenty do uk?

tak samo dowod malej zaraz zloz,bedziesz miala z glowy....na 5 lat ...tylko mama twoja musi najpierw umiejscowic dziecko co trwa ok miesiaca.najlepiej jakby juz to zrobila ale musi miec metryke.bo jezdziec po tych ambasadach to szok....bylam raz i dziekuje...
prwnie w sumie tez nie mogl byc wazne bo jesli na dowod jest 3 mies jesli zmieniasz nazwisko to i pewnie paszport podlega.J anie mam ,zawsze na dowod latalam.teraz zrobilam po slubie bo nie bylo sensu wczesniej.Musze jechac odebrac.