reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

Aniabania wiem wlasnie ze musze sobie radzic sama ale jak narazie czuje sie taka nie oswojona tutaj.Wiesz i na dodatek te moje grymasy teraz przechodza sama siebie.Wiem ze musze byc silna i jalos zaczac tutaj funkcjonowac ale lepiej sie czuje jak tatus malenstwa jest ze mna u lekarza.
No wlasnie z tym zwrotem podatku tez o tym pomyslalam a po za tym mam pejslipy od nich.Ostatnio gadalm z kolezanka ktora jest w Anglii i tez jest w ciazy i powiedziala mki ze agencja miala prawo mnie zwolnic a ja nadal tak nie sadze kurde musze to zalatwic!
Wlasnie chyba musze zmienic krem na rozstepy ja mialam kilka ich chyba 2-3 po jednej stronie takie malutkie a teraz mam po 2 stronach widoczne przynajmniej dla mnie denerwuje mnie to a tak zachwalalam MUSTELE!ile kosztuje ten krem Palmer's i czy dostane go w Anglii?i gdzie w aptece czy w drogeriach?

reklama
Maggusia Krem Palmers Cocoa butter dostaniesz w kazdym Bootsie badz hipermarkecie, a kosztuje 2 albo 3£. Cena niebywale przystepna za takie efekty ;D

ara co za okropny sen. Temat koszmarow chcialam poruszyc juz predzej, bo ja od poczatku ciazy je miewam i za kazdym razem albo umieram ja albo moi bliscy. To jest straszne, gdy cala noc czlowiek sie tak meczy, probuje przed kims uciec, ginie w katastrofie lotniczej itp. Wydaje mi sie, ze jest to spowodowane pewnego rodzaju niepokojem, bo czeka nas cos nowego i byc moze troche sie obawiamy zmian w naszym zyciu (przyjscie dziecka na swiat).

Leedsana- co do dzieci to ja na pewno planuje dwojke, a moze nawet trojke. Nastepne byc moze za 3 lata :-) Zobaczymy jak pojdzie z pierwszym :-)

Czesc dziewczyny! jak was tu duzo i jak sie rozpisalyscie ::) nie jestem w stanie nadrobic :-[
Pozdrawiam nowe mamy!

Zgadzam sie co do kremu na rozstepy: Palmers spelnil swoje zadanie- chociaz polozna powiedziala, ze to sprawa indywidualna i dziedziczna (jezeli mama miala rozstepy my tez mozemy je miec)

Sny tez meczyly mnie okropne w czasie ciazy- po angielsku nazywa sie to chyba "vivid dreams"-byly tak wyrazne i surralistyczne ze sam Dali by sie ich nie powstydzil - mysle ze to wynik naszych obaw i nadmiaru fachowej literatury ;) no i hormonow oczywiscie

Ta jesien wplywa na mnie troche sennie i dziwna rzecz, przypominaja mi sie czasy sprzed roku kiedy bylam w ciazy i bylo mi bardzo niedobrze wlasnie na przelomie listopada i grudnia - no i wlasnie te zapachy jesieni tez dzialaly na mnie "mdlosciowo"-dziwne nie???

Leedsana, Aniabania i Martuska - mam problem z moim maluszkiem: Tomek slini sie niemilosiernie i to lodowate powietrze powoduje ze jego twarzyczka jest bardzo spierzchla- kremy nie bardzo pomagaja - macie jakis pomysl???

PA pa caluski 102 ;D ;D

Witam
Oj tak ja tez mialam przerozniaste sny w czasie ciazy. Straszne byly, ale jakos w nich sie nie balam, dziwne to. Ale wlasnie ciaza sprzyja wybujalym snom. Ara, zycze piekny snow wybujalych ale moze na jakims milym tle :)

Ja tez planuje z mezem trojeczke dzieciaczko, ale jak sie nam zyciepotoczy to zobaczymy.

Beta, Alus tez sie slini, bardzo, ale moze jeszcze nie az tak jak Tomus ::) Ja mam sposob taki: jak nie chce zeby byl caly mokry to daje mu pieluche, on sobie ja slini i lubi sie nia bawic, no i dzieki temu ubranko suche, a pielucha wyciumkana. No rece czesto tez mokre, ale jakos na zewnatrz odpukac nie slini sie wybitnie. Kurde nic mi wiecej nie przychodzi namysl :( Szkoda, ze tusty krem go nie moze ochronic. Moze jeszcze zakrywaj wozek od wiatru ta oslonka przeciwdeszczowa?

Co do rozstepow to ja uzywalam poprostu balsamow do ciala. Smarowalam sieobficie. Niesttey zadnych specyfikow nie stosowalam i Bogu dzieki nie mam ani jednego rozstepu na brzuchu. po ciazy tez sie nie zrobily poki co :p Mysle, ze to sprawa "genetyczno-osobista" ;)

czesc dziewczynki :):):)

Maggusia przykro mi to mowic, ale zebys nie wiem jakich kremow uzywala to jak masz miec rozstepy to bedziesz je miala :(... oczywiscie nie rezygnuj ze smarowania!!!! dobrze nawilzona skora jest elastyczniejsza i dzieki temu bedzie ich mniej... [ja smarowalam zwyklym aventem i bylo ok..]

Aro i Anya'o :)... jesli chodzi o rodzenstwo dla Sebka to juz sama nie wiem co o tym myslec ... do tej pory nie chcialam miec 2 dziecka, ale jak sobie pomysle jak fajnie moglyby wyglada takie 2 szkraby bawiace sie na podlodze to zaczynam sie lamac... ale tu pojawia sie kolejny problem... bo jesli sie zdecydowac to kiedy???... jaka jest najlepsza roznica wieku pomiedzy rodzenstwem.. 2, 3 czy 4 lata???

Beta... Sebek mial ten sam problem [musialam zakladac sliniak, a i to czasem nie wystarczalo i bluzka "szla do wymiany"]... sprobuj tego - w domu po spacerze smaruj buzke odrobina masla - sobie tez jesli tez masz tego typu problemu.. polecam!!! [mozesz Malemu to maslo wklepac aby sie nim nie najadl, a na zew uzywaj najtlustrzych kremow jakie masz... ja uzywalam zwyklej wazeliny ktora stosowalam tez do pupy [jesli nie masz to jest dostepna chyba wszedzie.. w "markecie", boots'ie..]

i jeszcze jedno... troche sie powtorze... z tego co wiem wszystkie pracujecie lub pracowalyscie w UK... i tak jak mowilam mnie tez to czeka, ale powiem szczerze .. mimo ze ucze sie angielskiego od kilku lat, uwazam ze jest wciaz nie wystarczajaco dobry... macie moze jakis zloty srodek [sposob] na nauczenie sie jezyka w stopniu w ktorym bylby wystarczajacy do podjecia tu pracy... codziennie ogladam telewizje, czytam sobie gramatyke.. probuje uczyc sie slowek, ale jak przychodzi co do czego do nie potrafie sie wyslowic... :(:(:(...

pozdrawiam wszystkie mamuski!!!

Beta !!!

... i tak jak powiedziala Martuska... wycieraj Malemu buzie [szczegolnie zwracaj na to uwage jak jestescie na spacerze] i uzywaj folii przeciwdeszczowej..

napisz czy cos pomoglo !!!...
pozdr,

czesc kobietki :)
dzieki za slowa otuchy raz jeszcze :) dzisiaj juz mi zdecydowanie lepiej. staram sie nie myslec o glupotach i mam nadzieje ze juz nei beda mi sie takie koszmary snily.

leedsana a moze masz bariere psychiczna odnosnie mowienia. mysle, ze nei masz co sie martwic na zapas, jesli bedziesz sie starac o prace i ktos uzna ze nie mowisz wystarczajaco dobrze to wtedy pewnei ci powie. nie dowiesz sie dopoki nie sprobujesz ;)
jesli chodzi o roznice wieku, mysle ze im mniejsza tym dzieci sie lepiej dogaduja. ja sama mam 5 lat starszego brata a moj maz tylko rok mlodsza siostre i wiem ze oni zdecydowanie lepiej sie dogaduja niz ja z bratem. z tego co pamietam to jak ja jeszcze bylam gownioarz i chcialam sie bawic z bratem ,to on juz sobie dziewczyny do domu sprowadza i ja zawsze bylam tym piateym kolem u wozu. mysle ze 3 lata to jest maksymalna roznica wieku dla dzieci, zeby sie w miare dobrze dogadsywaly. jak to u nas bedzie, czas pokarze, ale wiem, ze nie chce miec jedynaka...

Ten olejek o ktorym wczesniej wspominalam ma jeszcze jedna zalete fajnie slodko pachnie,przyjemnosc nie tylko dla mnie ale i dla meza.
Bylismy wczoraj w tej szkole rodzenia,gdzie jak juz wspominalam bylo wszystko o bolu,ktory jest raczej nieunikniony chyba ze wezmie sie zastrzyk w kregoslup ktory nazywa sie Epidural,ale ja mam nadzieje ze nie bede musiala go brac i jakos sobie poradzimy,narazie mysle tylko o gazie i naturalnych sposobach walki z bolem,ale w praktyce moze byc inaczej,zdaje sobie z tego sprawe.
Co do nastepnego dzidziusia to chcielibysmy,ale juz z zajsciem w ciaze mielismy problemy bo dosc dlugo nam to czasu zajelo,narazie myslimy tylko o tym zeby szczesliwie to malenstwo przyszlo na swiat,a co dalej to czas pokaze.

Leedsana staraj sie nie zastanawiac nad tym jak mowisz tylko po prostu mowic,nawet jak nie powiesz gramatycznie poprawnie to przeciez nikt Cie nie skarci,odwagi i wiary w siebie zycze.

Maggusia wiem ze to jest bardzo wkurzajace kiedy brakuje slowek i trzeba naprawde sie nameczyc zeby cokolwiek wytlumaczyc,ale napewno sobie poradzisz,nie Ty jedna i lekarze zdaja sobie z tego sprawe i sa tolerancyjni i cieroliwi,a przynajmniej wiekszosc.
Powodzenia.

reklama
Lwico, ja korzystalam ze zniulenia gazem i bardzo mile to wspominam ;D Co prawda pozniej dostalam znieczulenie w kregoslup bo przygotowywali sie na cesarke. Nawet chcialam dac sprobowac mojemu facetowi, ale niestety zawsze ktos byl w pokoju ;D Ogolnie bardzo mi odpowiadal gaz, faktycznie troche usmierzal bol. Smiechu bylo co niemiara, bo po gazie nie rozumialam co do mnie mowia po angielsku ;D Jak mijalo dzialanie gazu to moj mozg znowu pracowal, ale wtedy nadchodzil skurcz i znowu bania gazowa ;D

Do góry