• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Mamy z U.K - wątek główny

u nas było tak:
wzielam polska ksiazeczke sama ze slownikiem peztlumaczylam tylko szczepienia z datami jakie mała miala i to wystarczylo
badania nam zrobili takie badanie moczu wazenie ciśnienie i wywiad czy ktos w rodzinie choruje i takie tam
potem umowili mnie na spotkanie w domu z Health Visitor ktora z tłumaczem wprowadzała dane z Emi książeczki zdrowia do czerwonej ksiazki

reklama
Nowy kalendarz szczepień wygląda tak:

Wiek dziecka
Szczepionka

2 miesiące
DTaP/IPV/Hib - pneumococcal

Conjugate vaccine (PCV)

3 miesiące
DTaP/IPV/Hib - MenC vaccine

4 miesiące
DTaPIPV/Hib - MenC - pneumococcal Conjugate vaccine (PCV)

12 miesięcy
Hib/MenC

15 miesięcy
MMR pneumococcal Conjugate vaccine (PCV)

3 lata i cztery miesiące
Diphtheria, tetanus, pertussis
(nbooping cough) and polio
do 5 lat
(dTaP/IPV lub DTaP/IPV) -
Measles, mumps and rubella
(MMR)
13 do 18 lat
Diphtheria, tetanus. polio (Td/IPV)

Słowniczek

diphteria - błonica

hib - Haemophilus influenzae, typ b

measles - odra

MenC - Meningitis C, zapalenie opon mózgowych

mumps - świnka

pertussis (whooping cough) - krztusiec, koklusz

pneumococcal infections - infekcje pneumokokowe

polio - Poliomyelitis (Choroba Heinego Medina)

rubella - różyczka

tetanus - tężec

maja_1980-ja wlasnie zastanawiam sie nad ta szczepionka na zoltaczke,skoro tobie powiedzieli ze zaszczepia to moze i mi sie uda? ciekawe co na to moja healt visitor:eek:
Jesli chodzi o gruzlice to w uk szczepia jezeli pochodzisz z kraju wysokiego ryzyka choroby,nas nasza hv namawiala i zaszczepilismy,mowila ze skoro my bylismy szczepieni i latamy do polski to lepiej zeby dziecko tez bylo zaszczepione.

Polska nie jest krajem o podwyzszonym ryzku od poczatku tego roku.(gruzlica) Juz nawet w Pl nie szczepia.

Nie pytaj HV. Mi odmowila. Poszlam do lekarza bezposrednio a ta wyslaal list do Community Pediatrician i to oni zdecydowali zeby zaszczepic.

Zeby zapisac sie do lekarza musisz miec potwierdzenie adresu i list od pracodawcy potwierdzajacy zatrudnienie albo NIN. Tydzien temu bylam zapisac kumpele wiec jestem na bierzaco bo cos tam sie znow pozmienialo. Kiedys nie trzeba bylo nawet potwierdzenia adresu.

a my w poniedzilek idziemy na kilka szczepien
tzn tezec1 polio1 ,pert1 , hib 1, dip1, pneu1

wszystko naraz powinno byc w drugim iesiacu ale my mamy poslizg

wieczorynka a wy kiedy przyjezdzacie????

a gdzie powdziewja sie laski,satre forumowiczki?????????
kallusia,lwica,magdak,ivonek,beta,leednsana,ara,izusia.....

Czesc kobietki

Spoznione ale bardzo szczere zyczenia z okazji pierwszych urodzin dla slicznej Natalki duzo zdrowka, usmiechu i samych radosci zyczy ciocia Asia z Maya

Wrocilismy, nie bylo najgorzej, ale cieszymy sie ze juz jestesmy w domku. Maya byla bardzo dzielna w czasie podrozy w jedna i w droga strone po jakies 1200 km, ale poszlo gladko. Z Polski Maya przywiozla dwa zabki hurra, wystaja tylko troszeczke ale sa dobrze widoczne. W sumie tesknilismy za naszym domkiem, wszedzie tam juz jakos obco bylo, ale przezylismy.
Cokolwiek tam zalatwic to duzy problem, w banku przez tydzien zalatwialam sprawy a zalatwilam tylko dlatego ze pracowalam tam kiedys bo normalnie to do 3 tygodni sie czeka:szok: paranoja. Ceny w sklepach przerazaja, ale faktem jest jesli chodzi o ciuchy to maja lepsze w Polsce przynajmniej wiekszy wybor bo tu wszedzie to samo i na jedno kopyto.
Dobrze znow poczytac co u Was

maxin kuruj sie, i jeszcze raz zdrowka dla Natalki
maja33 zycze postepow w rehabilitacji i trzymamy kciuki zeby wszystko bylo dobrze, na pewno bedzie

Przepraszam ze nie pisze do wszystkich ale dopiero wrocilismy i musze nadrobic zaleglosci bo sie rozpisalyscie chyba pogoda nie byla najlpesza;-)
Witam wszystkie nowe Kobietki i trzymam kciuki za te oczekujace potomstwa

pozdrawiamy

reklama
fajnie ze juz jestescie
dzieki za zyczenia i pamiec
no widzisz i nie bylo tak zle prawda,super tak dzielnie zniosla jazde,wyjezdzaliscie moze na wieczoro,duzo spala w aucie???Ciekawi mnie podroz z malym bomblem tyle km,my we wrzesniu chcemy ja pierwszy raz wziasc na tak dluzo trase i wlasnie niwiem jak bedzie,chco pozdrozowac ona lubi:baffled:
pozdrawiamy

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry