reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Mamy ze Szkocji

misialula to mieszkanie, ktore mamy teraz tez jest ze spoldzielni tylko ze innej. Tak wiec jestesmy w kategori movers a nie starter i to napewno przyspieszylo sprawe z tym mieszkaniem. Bo tak jakby oddajemy nasze mieszkanie i tylko zamieniamy je na wieksze. Tez znam wiele osob z dziecmi, ktore dlugo czekaja i nie mieli nawet jednej propozycji ale to wszystko sa osoby, ktore wynajmuja mieszkania od prywatnych landlordow wiec sa starterami a takich osob jest w Edynburgu pewnie tysiace.
Nie pozostaje Ci nic innego jak sie nie poddawac i nie tracic nadzieji i caly czas glosowac bo punkty zdobywa sie za kazdy dzien jaki jestes w edindexie.
Aha i jeszcze jedno - to wiem od kolezanki, jesli wynajmujecie mieszkanie sami (tzn jestescie tylko z mezem i dzieckiem) to szanse na dostanie mieszkania sa marne. Ona wprowadzila sie ze mezem i dwojka dzieci do swojego brata do chyba 2 sypialni i od razu dostali status przeludnienia i bardzo szybko dostali oferty.
A i jeszcze pytalas ile czekalismy. Na to, w ktorym jestesmy teraz czelalismy 6 tygodni ale to bylo ponad 5.5 roku temu i malo kto wiedzial o tym wiec nie bylo tyle osob. A ponownie zaczelismy wybierac mieszkania jak bylam chyba w 6 miesiacu ciazy. W miedzy czasie mielismy 2 oferty ale ich nie przyjelismy bo mieszkania byly w tragicznym stanie i jakos nie wyobrazalam sobie kapitalnego remontu z 2 miesieczym dzieckiem.
Jak cos to chetnie pomoge jak ktos bedzie potrzebowal

reklama
Justa a znasz może kogoś kto skorzystał z oferty shared home bo tam jest tez taka możliwość żeby wpłacić od 25 % wartości mieszkania i później kolejnymi czyszami spłacasz się i to są mieszkania nowe dopiero wybudowane i tak się zastanawiam czy to miałoby jakiś sens czy lepiej juz odkładać na wkład własny i kupic mieszkanie na kredyt?? Sami nie wiemy bo oni zawsze mogą nam powiedzieć że skoro wynajmujemy samodzielnie mieszkanie to nam się nie należy no ale cóż i właśnie ja tam przeczytałam na tej stronie że też tak można tylko trzebaby tam było zadzwonic i zapytac się o szczegóły jak to wygląda ile się płaci itp Bo teraz nie wiem czy wiecie jak się poprawi sytuacja finansowa to mogą wypowiedzieć mieszkanie a ja nie zamierzam całe życie na barze siedzieć:no: i nie wiem jakie są progi czy bardzo niskie?? Patrząc na te patologie tutaj to oni chyba nic nie zarabiają tylko z benefitów żyją

Ewa z tym wypowiedzeniem najmu jesli Ci sie polepszy sytuacja materialna to narazie tylko w Anglii i wcale nie jest powiedziane ze w Szkocji tez tak zrobia i dotyczy mieszkan socjalnych. My mamy mieszkanie ze spoldzielni wiec im jest na reke ze placimy sami czynsz a nie z jakis housing benefitow a jak powiedzielismy ze przez direct debit to juz w ogole powiedziala ze super.
A jesli chodzi o ta opcje shared ownership to mam kolezanke, ktora skorzystala z tej opcji i wyglada to tak ze na poczatek wykupili chyba 25% wartosci mieszkania a za pozostala czesc placili czynsz. Potem dokupili kolejne 25% i proporcjolanie do tego zmniejszyl im sie czynsz. Wiec dopoki nie kupisz calych 100% to bedziesz placic czynsz do spoldzielni i nie ma czegos takiego ze splacisz cene mieszkania tym czynszem. Ale to bedzie zdecydowanie mniejsza suma niz przy prywatnym landlordzie - zebym Cie nie oklamala ale ona chyba placi jakes 100 funtow na miesiac teraz.
Ale jesli chodzi o mieszkania to jest jeszcze program lift. Nie wiem czy o nim slyszalas ale w skrocie to Ty bierzesz kredyt na 51% wartosci mieszkania a reszte doplaca panstwo (chyba ze masz oszczednosci na koncie powyzej 5 tys jesli nic sie nie zmienilo).
Od razu jestes wlascicielem calego mieszkania z tym ze jak chcesz je sprzedac to dostaniesz te 51% wartosci jakie zaplacilas - no chyba ze pozniej wykupisz sobie cale 100%. Mam kilku znajomych, ktorzy kupili mieszkania i domki w taki sposob bo zawsze to latwiej wziac kredyt na ok 50 czy 60 tys niz na cale 100 czy wiecej.

Nie wiem czy cos rozumiesz z tego co napisalam ale jak bedziesz chciala to mozemy sie spotkac albo pytaj tutaj to powiem Ci co wiem i moze Ci sie to w jakis sposob przyda :)

Ostatnia edycja:
witam:-D no i ja myslalam o tych wlasnie co to pol najmujesz pol kupujesz ale mezasty cos tam dopytywal znajomych i ponoc to ma jakies wady:dry: jak dopytam wiecej to sie wypowiem bo nie chce mieszac.:tak:

a my juz po spacerku i w sniegu sie potarzalismy jupiiiii :-Di chyba ta chmura co wisi to tez sniegowa:szok: chyba trzeba sanki kupic jakies bo bedzie szybciej niz z wozkiem po tym sniegu hahaha:-) aaaa a widzialyscie ceny sanek drewnianych z oparciem??:szok: to w pl mozna kupic za 50zl a tu kosztuja 50Ł i to na ebayu!!:szok:chyba ze takie plastykowe poddupniki to sa tanie ale nie dla malej dzidzi:nerd:
a tu fotki z dzisiaj :D:-D

Załączniki

• DSCF4836.jpg
    DSCF4836.jpg
    30,7 KB · Wyświetleń: 36
  • DSCF4829.jpg
    DSCF4829.jpg
    38,9 KB · Wyświetleń: 44
No przesadzaja tu z cenami sanek,my przywiezlismy z Polski w sierpniu:)
Rok temu jak przysypało chciałam kupic tutaj,ale jak zobaczylam ceny to zwatpilam.
No a zapowiada sie niezla zima...:)
Ale widze Azorek84 po ubraniu małej, ze wy na zime juz jestescie przygotowane.Arek jeszcze kombinezonu i butow na zime nie ma.

kasiarka my ten kombinezon dostalismy od tesciowej mojej w styczniu:szok: hehehe ale Amelka mala jest a kombinezonik mamy na 86cm to nam nawet do marca starczy hehehe:-D ja wlasnie pomylam 2 okna na balkonie,okno u Amelkowny w pokoiku i w kuchni (takie male tam jest a ciezko sie do niego dostac:no:):dry: teraz ogarnelam jeszcze troche kuchnie i szuflady i szafki uffffff zdycham hehehe ale musze korzystac poki lukasz w domu to moge spokojnie cos zrobic anie co 5 min latac za amelkowna:tak::-)

ja od kilku dni nie moge skonczyc pac, jak juz mi sie wydaje ze to ostatnie, to znowu cos sie znajduje.ehhh
robie porzadki w szafach...
Ewa to maja wprowadzic ale narazie nie ma sie co martwic.Nie wprowadzaja tego od jutra, no i jak dostaniesz mieszkanie przed wprowadzeniem tego prawa to ono cie nie obowiazuje:)nadal jest szansa...
Azorek u nas troche sniegu popadalo, ale u was to dopiero dalo.Faktycznie na sanki mozna ruszac.A ja sie smialam z mojej mamy jak chciala mi tu sanki przywiesc:)

heheh olu no ja spa mam jak okna myje hahahah grote lodowa hahahaha:-D aaa i ze mezasty podjadl bigosilu to nawet aromatherapy w sypialni tez mam;-):-D:-D heheheh
U mnie na wsi tez sporo napadalo sniegu:tak: olu od srody jestem ciagle sama w domku od switu do nocy (albo i pozniej nawet) wiec zapraszam:tak::-D tylko ni epon bo mam te spotkania w jobcentre wiec odpada:dry:
A i jak chceta wieksza grupa to zapraszam znowu hurtowo hihi tylko dajcie cynka co bym jakies ciacho kuppila i zapas kawy ;-):-D

reklama
Chętnie bym przyjechała ale jutro o 8 rano do Polski lece na tydzień tak że ja w tym tygodniu odpadam:-( ale superowo tyle śniegu no i widzę nowa fryzurkę - SUPER:-)
Justa chętnie się umówię z Tobą na jakieś konsultacje jak wrócę z Polski - będziesz jeszcze tutaj w przyszłym tygodniu czy już na nowym mieszkanku??

Do góry