reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

reklama
mag detoks od slodyczy bo jak urodzilam spadlo 4 kg pozniej jak juz troche lepiej sie czulam wpier...alam slodycze tydzien albo i dwa i znow wazylam 4 kg wiecej wiec teraz chce schudnac do 65 jak sie uda a dzis staelam na wage i znow 2 kg mnie ;-) z reszta mam postanowienie a to dla mnie naprawde wielkie i ogromne wyzeczenie i na swieta tez mam nic nie ruszyc :-) oby mis ie udalo :tak:;-)

no bede walczyc bede bo nie odpuszcze im za zadne skarby :tak:

wzięłam prysznic i ruszylam do wyrka spowrotem :-p kurcze niech moj suwaczek od staranek gna do tego marca bo normalnie wytrzymac juz nie moge a o prztulankach to nie wspomne bo kurka musze i w sumie teraz sie boje musze pierw isc 22 grudnia na kontrole czy wszystko oki tam w srodku ... a pozniej to bedzie sex od nocy do rana :eek:;-) beda dwa wyglodniale zwierza :-p

a jesli moge zapytac kiegy macie to spotkanko? bo ja mam jechac do wro do wojskowego szpitalika po papirek jeden to moze choc na chwilke bym odwiedzila spotkanko poznalabym chociaz niektore z was no :) ja i tak sie czuje marcówką ale troszke w inny sposób bo od marca zaczne staranka :) od polowy to bedzie rowne 4 miesiace odczekania... jesli wam nie przeszkadza zebym was odwiedzila to ja bardzo chetnie na chwilke bym wpadla... jesli tonei problem :sorry:

Hej dziewczynki dawno nic nie pisałam, chociaż na bierząco śledziłam wątek :tak: po ostatnich wydarzeniach musiałam wiele przemysleć.
Nie wiem czy pamietacie że u mojej dzidzi w 23 tyg wykryto zmiane w brzuszku. Przeszło tydzie temu byłam na kolejnym usg tym razem w Rudzie Śląskiej, pani doktor stwierdziła że ta zmiana to powiększona miedniczka nerki prawej, dodatkowo powiekszony moczowód. Prawdopodobnie istnieje jakieś zwężenie moczowodowo-pęcherzowe utrudniające odpływ moczu lub moczowód podwójny. Na szczęście dzidzia siusia prawidłowo, bo pęcherz jest prawidłowo wypełniony i jest prawidłowa ilość wód płodowych.
Za 2 tyg mam wizyte u mojego gina, na początku stycznia usg kontrolne tym razem w szpitalu w Rudzie Śląskiej a po 34 tyg konsultacje z chirurgiem dziecięcym. Teraz pozostaje tylko kontrolować zmiane na usg, po porodzie malutką czeka usg brzuszka, inne badania, być może zabieg ale to juz w ostatecznośći.
Przez ten czas zdążyłam wiele poczytać, znalazłam forum rodziców których dzieci urodziły się z wadami układu moczowego. Rozmowy z nimi i ze specyjalistami w tej dziedzinie dodały mi wiele sił i wiary. U niektórych wady cofneły sie po porodzie u innych niestety nie i była konieczna interwencja chirurgiczna, ale nie zmienia to faktu że dzieciaczki te wyglądaja na szczęśliwe i radzą sobie z chorobą lepiej od rodziców :tak: wbrew pozorom dzieci dochodzą do siebie znacznie szybciej niz dorośli.
Wiecie co jest najdziwniejsze do tej pory nie czułam sie jeszcze 100% mamą, oczywiście czułam, chciałam i kochałam moja dzidzie ale było to takie odległe. W momencie kiedy dowiedziałam się że niunia ma jakąś zmiane w brzuszku poczułam co znaczy kochać kogoś ponad wszystko, miłością bezgraniczną, taka mała istotka a w jednej chwili stała sie całym moim światem :tak:
Oczywiście martwie się i boje ale wiem że musze być dla niuni silna, musze wierzyć że będzie dobrze, że zmiana nie powiększy się a nawet jeśli tak nie będzie to po urodzeniu zrobie wszystko by moje dzieciątko było zdrowe i szczęśliwe :tak:
Wiem że takich rodziców jak ja jest wiele oni przez to przeszli ich dzieci są dziś cudowne, radosne i uśmiechnięte, nikt by nie powiedział że tyle przeszły juz po urodzeniu :tak:
Przepraszam za taki długi wpis ale musiałam sie z Wami podzielić moimi przemyśleniami.
Na ostatnim usg dowiedziała sie również że moja dzidzia oprócz zmiany ma również długie nogi, poukładane w głowie :tak: i strasznie jest ruchliwa a wszystko to żeby pocieszyc swoją mamusie :-)
Pozdrawiam wszystkie mamusie serdecznie :tak:

Witajcie weekendowo.
Ja wczoraj normalnie padlam.Poszlam z maluchami na lodowisko zeszlo nam tam 2h i wrocilam po 22. Zdazylam tylko wlaczyc im wode do kapieli i poszllam kuknac do kompa i zasnelam.Obudzilam sie o 6 rano.Moj G tylko mnie przykryl i tak w dresach do rana.Obudzil mnie budzik bo G do pracy na 7.Dobrze ze przynajmniej on byl przytomny.No i nawet maluchy grzecznie nie obudzily mamy.
Ale sie wyspalam.A wogole tam bylo disco na lodzie(wiem ze adwent ale Amerykanie na to nie patrza)i maluszek normalnie uzadzil sobie disco w brzuszku.Stepowal,wywijal koziolki itp.A potem padl jak mama i dopiero gdy tato poglaskal rano to sie obudzil.

Witam serdecznie.....i zaraz się wykręcam. Na kilka dni jadę do rodziców. Mężuś będzie miał pracowity tydzień i nie chce mi się tak siedzieć samej:-)
Pozdrawiam gorąco:-)
Rośnijcie zdrowo ( ale niech przybywa tylko w brzuszkach:-))

Zazdroszcze tego wyjazdu do rodzicow.Ja tez chce:wściekła/y::-(

mam plan iść na zakupy, jestem na zwolnieniu do środy, mam nadzieję, że nikogo z pracy nie spotkam! no normalnie zawsze mam stresa :eek:
chcę iść kupić jakiś ciuszek sobie :-) i coś dzidzi pewnie wpadnie :-)

Zawsze mozesz powiedziec ze wlasnie wracasz z kontroli lekarskiej,lub z apteki:-D:-p

no a jak :sorry:
nie byłam przygotowana technicznie do tego heheh i nawet kartki nie miałam- pani za jedną czystą kartkę zażyczyła sobie 50groszy! :szok: więc wyrwałam karteczkę z notesu i dałam jej taką poobrywaną z moim dziełem, ona spojrzała, powiedziała, że może być i wyrzuciła ją do kosza :-D to było najlepsze ze wszystkiego! :rofl2:

No ale to bylo przegiecie,ty odwalasz dzielo sztuki a ona do kosza.Nakopalabym jej.

Emilka witaj w naszym gronie i odzywaj sie

Moni27 dobrze ze wylapaliscie ta zmiane tak wczesnie to mozecie dzialac,ale jestem pewna ze na usg po porodzie sie skonczy.

Milego dzionka zycze

Moni27 bądz silna dla swojego maleństwa i przede wszytkim musisz byc dobrej myśli. Dobrze ze tak wcześnie wykryli tę nieparwidłowśc bo masz czas na interwencję i szukanie specjalistów a ja wierzę że skończy się to na usg i bedzie wszytko dobrze:-)

Swoją drogą jak lekarze wykrywają takie nieprawidłowości?? tylko po usg? Bo ja mialam takie niedokładne te usg ze az się boję ze gin mógł coś przeoczyć:eek: Czy to bierze się po stosunku dł głowki do obowodu brzuszka/kości udowej itp?? Czy coś jescze mierzą. Tak samo u Rybki wykryli jakąś nieprawidłowośc w główce a u naszej niuniu tylko obwód głowki mierzyli i to jest ten wyznacznik:sorry: Sorry ale jestem laikiem w tej sparwie bo gin parwie nic nie mówił nam:-( Zaprosił nas na badanie ok 28tc oczywiscie prywatnie i wtedy wszytko bedzie już lepiej mozna pomierzyć:crazy:

wróciliśmy, mieszkanko mamy wybrane, teraz tylko albo aż kredyt musimy załatwić i odetchnę z ulgą...wybraliśmy mieszkanko 2 pokojowe ale można je spokojnie przerobić na 3 pokoje, więc Gabrynia będzie miała swój, tak się cieszę:-Dżeby wszystko się udało....
mississ- super że się odezwali, w końcu jakaś sprawiedliwość może będzie- a tak swoją drogą to się nie chwaliłaś na priv o tym:confused2:

Moni27- najważniejsze że wiecie wcześniej o tym , zobacz jeszcze w sumie nie tak dawno kobiety nie miały prawa do USG, i nie wiedziały jak rozwija się ich maleństwo, teraz jesteśmy w tej lepszej sytuacji i możemy się przygotować na wszystko(w miarę możliwości) 3mam kciuki, NA PEWNO BĘDZIE WSZYSTKO DOBRZE, MUSISZ BYĆ SILNA I MOCNO WIERZYĆ ŻE WSZYSTKO SIĘ UŁOŻY

kurcze.. caly dzien dzisiaj chodze glodna.
o 9 zjadlam 2 kanapki, potem gdzies o 12 zupe, potem o 14 ziemniaki z goląbkami, teraz pomarańcza.. i nadal jestem glodna i szukam czegos :eek: :-D:-D

reklama
Swoją drogą jak lekarze wykrywają takie nieprawidłowości?? tylko po usg? Bo ja mialam takie niedokładne te usg ze az się boję ze gin mógł coś przeoczyć:eek: Czy to bierze się po stosunku dł głowki do obowodu brzuszka/kości udowej itp?? Czy coś jescze mierzą. Tak samo u Rybki wykryli jakąś nieprawidłowośc w główce a u naszej niuniu tylko obwód głowki mierzyli i to jest ten wyznacznik:sorry: Sorry ale jestem laikiem w tej sparwie bo gin parwie nic nie mówił nam:-( Zaprosił nas na badanie ok 28tc oczywiscie prywatnie i wtedy wszytko bedzie już lepiej mozna pomierzyć:crazy:

Dronka83 spokojnie napewno u Twojej dzidzi jest wszystko oki :tak: u mój lekarz na usg połówkowym w 20 tyg oceniając narządy nie widział nic nieprawidłowego, dopiero w 22 tyg jak poszłam na usg prenatalne lekarz wykrył zmiane, była ona dobrze widoczna w okolicach nereczki u dzidzi. Byłam troszke zdziwiona że mój lekarz nic nie zauważył, myślałam że to wina sprzętu ale jak poszłam do mojej gin w 23 tyg to ona również zauważyła zmiane więc sprzęt nie ma tu nic do rzeczy. Oprócz tego dzidzia ma prawidłowe wymiary brzuszka :tak:, poprostu zmiane było widac jak lekarz oceniał wszystkie narządy po kolei, ich wielkość i przepływy.
Poprostu u mojej dzidzi pojawiła się zmiana, u waszych dzieciaczków napewno wszystko jest oki, czasami tak bywa że są u dzidzi jakies nieprawidłowośći i tak jest u mojej niuni.

Do góry