avanti85
Entuzjast(k)a
dziewczyny ja szczepiłam tą skojarzoną 5w1 szkoda że wcześniej nie gadałyśmy które lepsze i teraz zaczynam żałować że podjęłam taką decyzję :-
baffled: a jak się zacznie tymi skojarzonymi to trzeba do końca je podać 

Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)

Ja juz podjelam ostateczna decyzje,wyslalam smsa mezowi i bardzo sie ucieszyl bo wyszlo na jego.Bede szczepic szczepionkami tymi refundowanymi przez NFZ czyli osobnymi a nie skojarzonymi.Jak to dobrze ze jednak mi Julite nie przyjeli do szczepienia i jeszcze mam wybor...Czasem nie ma tego zlego...Nas tez pediatra namawiala na szczepionke 5w1,ale maz jak zwykle wyweszyl podstep gdyz u nas szczepionki 5w1 kupuje sie w przychodni a nie w aptece,wiec pewnie przychodnia ma z tego jakies zyski,jakas prowizje.Do tego pediatra na moje pytanie czemu lepsze te skojarzone odpowiedziala ze sa "nowoczesniejsze",bo mniej wkluc,bo mniej alergiczne (???)itp.Slabe argumenty.Ja nie musze byc nowoczesna,chce miec zdrowe dziecko.

ja zaszczepiłam 6w1 - i tak jak czytałam Was zaczęłam się zastanawiać - zadzwoniłam więc do zaprzyjaźnionej aptekarki (która jest na forum lutówką 09) i stwierdziła że ona szczepi 6w1 - jest to szczepionka wyprodukowana w Polsce, nowocześniejsza i że ponoć lepsza w przyswajaniu przez dzieciaczki
Pytałam i mogę zmienić po 1 szczepieniu na te refundowane przez NFZ
Co do powikłań - najczęściej jest to autyzm i najczęściej po szczepionce którą się podaje ok 1,5 roku
Co do konserwantu - rtęci jest ona we wszystkich szczepionkach![]()
Witam!
Ogladalyscie dzis DDTVN? Wreszcie poruszyli temat szkodliwosci szczepien u noworodkow i niemowlat. Ja juz od dluzszego czasu interesuje sie powiklaniami poszczepiennymi.Jesli chcecie to poczytajcie i napiszcie co sadzicie.Ja uwazam , ze to bezprawne , ze musimy godzic sie na faszerowanie naszych maluchow tymi swinstwami.Sklad szczepionek jest szokujacy!!! SZCZEPIENIA - WIEDZA OCHRANIA, IGNORANCJA NARAŻA Szczepienia. Dobrodziejstwo, czy zło konieczne?
A i mam Wyprobowany przez siebie sposob na kolki dla karmiacych piersia.Znajoma pediatra wczoraj mi poradzila pic nektar z czarnej porzeczki.I poskutkowalo , malemu kolki przeszly i spal spokojnie pierwsza noc od dluzszego czasu:-)