Dziewczynki nie mam czasu czytac na biezaco tego watku marcowego

Wiem ze gdzies ktos mnie wzoraj pytal bym napisala o tej poloznej srodowiskowej jak to jest.Odpowiem tutaj bo nie pamietam gdzie i kto mnie pytal-najwyzej pozniej sie przeklei posta.Przepraszam wiec za balagan na forum-ale ze zmeczenia i niewyspania nie daje rady ogarnac wszystkiego co czytam:-(
Wiec juz w szpitalu pytaja sie o adres przychodni "D" na rejonie,czyli gdzie bedzie sie chodzilo z dzidziusiem do pediatry.Oczywiscie dobrze byc samemu wczesniej zarejestrowanym w rejonowej przychodni,ale nawet jak nie to mozna to zrobic wlasnie w pierwszych dniach po porodzie (wypelnia sie po prostu druk,pokazuje legitymacje ubezpieczeniowa i dowod).No wiec jak juz sie poda w szpitalu adres rejonowej przychodni,to szpital wysyla dokumenty dotyczace dziecka wlasnie do wskazanej placowki.Karte zdrowia dziecka,karte szczepien i badanie przesiewowe sluchu oczywiscie dostaja rodzice w dzien wyjscia ze szpitala-i z tym trzeba chodzic do pediatry na wizyty.No wiec po wyjsciu ze szpitala dzwoni sie do przychodni,mowi ze juz dzidzia urodzona i prosi sie o wizyte poloznej srodowiskowej-jest to w ramach NFZ,bezplatnie.Ja mialam losowa wybran polozna,nie wybieralam jej sama-przyszla taka jaka byla.Taka polozna zjawia sie w ciagu tygodnia od wyjscia ze szpitala.Przychodzi,oglada dziecko (sprawdza pieluche!),oglada pupe czy sa odparzenia i ogolnie skore,patrzy na warunki mieszkaniowe (w sensie kaciku dziecka czy np z okien nie wieje,czy jest higienicznie itp),potem pyta o zawod rodzicow i czy maja prace.Ogladala tez mnie-rane po cc oraz odchody poporodowe.No i mozna tak jak ja zrobilam takiej kobitce zaparzyc herbatke i ruszyc z lista pytan-jak pisalam mialam ich 47

Na wszystkie rzeczowo udzielila mi odpowiedzi.Na koniec powiedziala "do zobaczenia za tydzien" wiec zrozumialam ze przyjdzie jeszcze raz.Nie wiem tylko czy ma to byc nalot z zaskozenia czy umowiona wizyta.Za kilka dni ma tez byc pediatra-zbadac dziecko,opowiedziec o szczepieniach,wit.K i D itp.To wszystko jest bezplatnie.