Polecam bardzo sprawdzoną (obstawia każde imprezy u nas) i wręcz zamawianą przez gości przekąskę
Proste i pewnie w niejednej rodzinie już przejedzone
nadziewane jajka.
Tyle że te są bardzo smaczne i znikają ze stołu pierwsze.
Robi się je z pieczarkami
duszonymi !!! z cebulką i przyprawami (jakaś vegeta, pieprz, papryka w proszku) zmieszanymi z żółtkami, nadziewa białka i oczywiście dekoruje majonezem ze szprycy (lub z gotowej tubki). My jeszcze posypujemy prażoną cebulką, ale to już według uznania
Bardziej wykwintne -
koktajl z krewetek
Krewetki odmrożone lub świeże wcześniej podgotowane, ewentualnie z zalewy mieszamy z sosem (majonez+ketchup+odrobina tabasco, można dodać jogurtu naturalnego ale już nie będzie takie smaczne jak z samym majonezem), do sosu ja dodaję jeszcze młotkowanego pieprzu (podkreśla smaczek) i dekoruję natką pietruszki. Przekładamy to do kilku (ja wkładam do 3, nie pytajcie dlaczego) kieliszków np takich od martini i rozkładam na stole
Proste, klasyczne i smaczne -
caprese
Ja robię na patyczkach, nadziewam koktajlowe pomidorki+kuleczka mozarelli+listek bazylii polewam wszystko oliwą z oliwek i balsamico
Coś na ząb. Np do różnych sałat pięknie idzie -
grzanki
Prostsze niż drut i szybkie -ciach ciach
Wystarczy pokroić bagietkę, posmarować masełkiem wymieszanym z czosnkiem i solą, i posypać startym żółtym serem. Pod opiekacz kilka minut i gotowe
Możesz zrobić
deskę serów z kiścią winogron i kilkoma garstkami orzechów np nerkowca, włoskich, brazylijskich
Jako jedno z dań świetny jest też misz masz z różnych pieczonych mięs - żeberka, skrzydełka kurczaka, pałeczki kurczaka. Marynujemy chabaninę w różnościach - olej, łyżka musztardy, miodu, sosu sojowego, sól, pieprz, papryka, dużo majeranku, trochę tymianku rozmarynu, ziół prowansalskich. Przekładasz do jakiejś gęsiarki albo dużego rondla i pieczesz powoli do miękkości.
My mamy takie fajne podwójne naczynie z pogrzewaczem (na tealighty) w którym podaję np dwa rodzaje makaronu - jeden ze szpinakiem (duszony na maśle szpinak+czosnek+śmietana+sól+pieprz+parmezan), drugi z prostym sosem pomidorowym (pomidory pelati+czosnek+parmezan), albo z bolognese jak masz czas ;-)
Na razie tyle, jak wpadnie mi jeszcze jakiś ciekawy pomysł, dopiszę