przepraszam wszystkie mamy i panie moderatorki bo smietnik urzadzam na tym watku.
nowa kolezanka prosi o konkrety wiec prosze bardzo:
"Hej,
od dluzszego czasu czytam wasze wypowiedzi na forum...tez jestem mama sierpniowa...i stad zapewn to zainteresowanie ...porownywanie???
Chcialabym podzielic sie swoim zdaniem na kilka tematow ~
number uno...
Kleik oraz karmianie stalymi pokarmami...
Przerazil mnie fakt, ze az tak wiele mlodych mam wiaze nasycenie dziecka z jego spaniem...nie od dzis wiadomo, ze ilosc przespanych godzin przez maluszka nie ma nic wspolnego z tym ile zje wieczorem i napewno czy to bedzie kaszka, klesik, mleko...nie ma znaczenia...nie kazde 3 miesieczne dziecko potrafi przespac cala noc bez karmienia, jedne ucza sie przesypiac cala noc wczesniej inne dopiero w 5,6 miesiacu a inne nawet majac 12 miesiecy .
Przyczyna budzenia w nocy nie jest glod.
A co do wprowadzania stalych pokarmow jak zupki i takie tam...
Dla mnie oczywisty jest fakt, ze uklad pokarmowy dziecka 3 miesiecznego nie jest na tyle rozwiniety aby dobrze trawic pokarmy stale...Kolezanka z UK
Azorek 84...
...napisala liste znakow , ktore mowia, ze dziecko jest gotowe na wprowadzanie stalych pokarmow...tak jak napisla, ze trudno jest jej tlumaczyc z angielskiego na polski ...ROZUMIEM, ze nie doczytala na tej liscie albo nie zrozumiala , (liste
ktora rowniez posiadam) , ze jest bezwzgledny zakaz karmienia dzieci ponizej 17 tygodnia zycia a nawet wskazane jest przez WHO wprowadzanie stalych pokarmow od 6 miesiaca...
No i jeszcze witaminy...
Na pudelku mleka modyfikowanego jest zawata informacja o ilosci zawartych witamin i mineralow itp. Dobrze jest wiedziec jakie jest dzienne zapotrzebowanie malucha na taka witamine, jesli 100ml mleka zawiera 20% dziennego zapotrzebowania vit d3 to skoro Nasze dzieci pija okolo 500ml ...rachuba jest prosta..."
wiec nie znamy sie wiec nie tobie oceniac moje zdolnosci jezykow,ktore mi ironicaznie wytykasz!!jak bys dokladnie czytala tamte posty pod ktorymi tak "ladnie i delikatnie" sie wypowiedzialas to wiedziala bys ze dziewczyny pytaly o ZNAKI jakie daje dziecko a nie o wiek w jakim powinny zaczac jesc konkrecik-bo to jak widac kwestia wzgledna