reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Mleko dla rocznego dziecka

malheureux

Zaciekawiona BB
Witajcie. Moj synek ma 10 miesiecy i jak bedzie mial rok to planujemy odstawić go od piersi i jak się uda to chcemy podawać mu mleko od krowy. Tylko tu jest problem bo nie ma gdzie załatwić takiego mleka. Czy idzie gdzieś kupić mleko w sklepie, które można podawać dziecku rocznemu? takie najmniej przetworzone. Jeśli tak, to jak się nazywa? Nie chcemy podawać mu mleka modyfikowanego. Z resztą podejrzewam, że nie chciał by nawet takiego pić ;)

reklama
Ja bym nie podawala płynnego krowiego mleka :)
Poczytaj dlaczego.
Co prawda moj synek na piersi ale ma juz 1.5 roku i płynnego nie mial w ustach.
Jesli synek je nabial sery jogurty to nie trzeba po piersi dawac mleka.:)

Poczytalam i kojarze ze gdzies natknelam się na ubformacje, że po mleku matki dziecko nie potrzebuje innego mleka. Mój syn je twarożki, joguty i ser żółty. Pomyślałam jeszcze o przedłużeniu karmienia piersią, ale nie wiem. Synek budzi się w nocy z powodu chyba tęsknoty za cycusiem. Dostaje cycusia, troszkę possie i idzie spać dalej. Jak będzie dalej dostawał cycusia to raczej nie będzie przesypiał nocy..

Pojedź na najbliższą wieś i poszukaj gospodarza który ma krowy i bez problemu dostaniesz, koleżanka jest dogadana że odbiera mleko codziennie po udoju a płaci raz na koniec miesiąca.
W domu przegotowuje mleko przed podaniem synowi a jak był mniejszy to rozcieńczała z wodą 50:50 bo takie mleko jest bardzo tłuste
Inną sprawą jest czy dziecko będzie mogło pić takie mleko bo jest to produkt silnie alergizujący

Ja slyszalam, że mleko takie powinno być od 1 krowy, a nie od różnych. Jak mają gdzieś krowy to wszystko idzie do "jednego wora". W obecnych czasach nikt nie ma już pojedyńczych krów, tylko całe hodowle.

Sama widzisz. Ja, szczerze mowiac, nie widze sensu takich "kombinacji alpeskich" . Mleko krowie, samo w sobie, nie jest zadnym takim "cudem", by az tak kombinowac ;) .
Po to jest mleko modyfikowane, by jego sklad byl dostosowany do potrzeb dzieci - jak napisala Nessi - mleko krowie jest dla cielat .
Jesli juz tak koniecznie chcesz eksperymentowac na swoim dziecku, to juz lepiej poszukaj mleka koziego - lzej strawne i zdrowsze :) .

reklama
Podawania wody z proszkiem tez nie widze sensu, skoro moje dziecko otrzymuje od urodzenia tylko naturalny pokarm. Po drugie wiem na pewno, że po 1 roku modyfikowanego mleka dziecko nie ptrzebuje również. Hmm no a jak Wy robiłyście?

Do góry