reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

Nasz jadłospis jak na razie wygląda tak:
9 mleko
11 jakiś deserek ok pół słoiczka
13 mleko
15-16 obiadek
18 mleko
22-23 mleko
choć mój synek go cały czas modyfikuje czasami omija już ostatni posiłek a od dwóch dni zaczął budzić się jeszcze o 5 rano ale nie wiem czy to tylko tak po szczepieniu mu się porobiło czy już tak zostanie. :-)

reklama
U nas jadłospis maluje się tak:
5/6- mleczko
10-mleczko
13-zupka
16-mleczko
17.30- jabłuszko vel. inny smakołyk
19-mleko
22- mleko
2-mleko

Czasem to modyfikujemy w zaleznosci od humorku i dnia ale kolejność zawsze ta sama ;-)

u nas tak
9- owocek(deserek) z kaszka lub bez
11- mleko
13-obiadek(pol sloiczka)
15 mleko
18 mleko
22-mleko
1-mleko
4-5 mleko
u nas tyle razy mleko bo mloda je male ilosci...

A my znowu na samym cycusiu,zaczelismy marchewkę,odstawilismy,dałam ziemniaczek z moim mleczkiem i było ok ale przerwałam rozszerzanie diety z powodu tych wymiotów przy gorączce.Dam mu jeszcze z dzień odsapnąc i zapodam ziemniaka z dynią,a może już jutro dam ze 3 łyżeczki.Muszę ostrzej się przyłożyc bo nas 6mies z samym cycem zastanie;-)
Merlin byłam w Radości w eko sklepie i tam warzyw nie mieli.Polecała Pani sklep na Gocławiu Organic czy jakoś tak się nazywa.Musze sprawdzic na necie czy się reklamują i co mają.

A nasze kupy po lakcidzie nadal ze śluzem,jak dawałam marchew to było ok a tak śluz jest a 3 opakowanie kończymy,chyba zrobię ten posiew z kału

Organic to ogólnie sieć takich sklepów - jest też w złotych tarasach - byłam tam ostatnio warzyw mają mało ale te podstawowe są ... i wiesz co no są czyste i ładnie ułożone :-D co więcej trudno powiedzieć ja tam kupiłam kaszkę holle jak na razie warzywa daję z warzywniaka
A co sie u was stało że wymioty są ?

Ostatnia edycja:
martusia - ja wiem, że dla Ciebie wieki to nie 100 lat i więcej, ale myśląc w ten sposób człowiek musiałby na swoim ogródku robić, bo przecież słoiki też idzie przebić. Niestety nic nie jest pewne jak nie produkujemy tego sami. Pozostaje nam ufać i mieć nadzieję.
Ja mam swoje drzewa i krzaki owocowe i można by powiedzieć super, bo nie pryskane, bo swoje, bo codziennie widzę co mam itd. , ale widzę również chodzące koty po drzewach za ptakami, czy same ptaki, które mogą przenieść choroby zwierzęce. Niestety.

Jadłospis?

Przykładowy:

po przebudzeniu: butla/cyc
drugie śniadanie : kaszka/kleik
obiadek : zupka
potem : deserek
na wieczór : butla/cyc
noc : w zalezności od potrzeb

Warto wprowadzić stałe godziny posiłków wtedy dzieć zaczyna działać jak w zegarku. ;-)

no chyba muszę mojemu dzieciowi wprowadzić stałe pory karmienia, bo inaczej się nie da

w ogóle jak widzę ilość posiłków waszych dzieci to się załamuje

moje dziecko po przebudzeniu się
8-9 cyc i mleko
13 cyc, zupka i mleko, którego zazwyczaj nie chce jeść, a ilość zupy to z pół słoiczka
16 cyc i kaszka max z 50ml wody
18 deserek to rzadko nam się udaje i to pół słoiczka
20 cyc i mleko

Doloress - niekiedy dzieciaki nie potrafią zjeść więcej na jeden posiłek i stąd częściej te posiłki. Ja uważam, że u Ciebie menu jest super, jeszcze stałe pory i będzie git.

Jeszcze raz was podpytam bo nie bardzo wiem o co chodzi i jakoś odpowiedzi nie znajduje... Od 2 dni jemy buraczka z pietruszką i Krzyś robi kupe jakby nie do końca czasem przetrawiony ten buraczek jest :baffled: czy to oznacza że może za dużo zjada i jego brzuszek nie jest gotowy do strawienia :confused2: Dawałam mu około 60ml

Moim zdaniem jest ok. To tak jak po marchewce jest kupka pomarańczowa;-) A to że nie wszystko strawione tak jak należy to tak mi się wydaje że żołądek się przyzwyczaja. Jakbyś za dużo dała to chyba by wyszło druga stroną- buźką:-D a 60 ml to nie dużo. Ja daje Arturowi tyle ile chce i w sumie sie nie zdarzyło żeby zwrócił, a kupki to rózne raz ładna gładka a innym razem widać troszke tego niestrawionego ale potem druga kupka już jest ok:tak:

Jeszcze raz was podpytam bo nie bardzo wiem o co chodzi i jakoś odpowiedzi nie znajduje... Od 2 dni jemy buraczka z pietruszką i Krzyś robi kupe jakby nie do końca czasem przetrawiony ten buraczek jest :baffled: czy to oznacza że może za dużo zjada i jego brzuszek nie jest gotowy do strawienia :confused2: Dawałam mu około 60ml

ja uwazam ze to normalne, nasze maluchy maja jeszcze niedojrzaly uklad pokarmowy

U nas po buraczku kupa nawet czerwona nie byla:szok:

reklama
Merlin myślę że jest wszystko w normie u Was:tak:
Co do wymiotów to zaczął wymiotowac raz dziennie jak zaczełam dawac pierwsza marchewkę,nie wiem czy to od tego czy brzuś się zbuntował na nowe rzeczy czy to był po prostu początek infekcji bo po 3 dniach mały gorączkował i wymiotował z tej gorączki czyli wymioty były jak gorączka rosła.
Marchewkę na razie odstawiamy bo może to i po niej wymiotował,powtórzymy za kilka dni.Dziś był ziemniak z dynią troszeczkę i średnio smakowało

Ostatnia edycja:
Do góry