reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

My od dziś przechodzimy powoli z Bebilon pepti 1 na 2.

Nie wiem czy to złe jeżeli małemu nie daję kaszek(nie lubi ich- wiele razy próbowaliśmy mu ją podawać).

Aaa... I mam do Was pytanie. Jak z tymglutenem. Kupiłam małemu kaszkę z glutenem (po 6mcu) i w jednym piszą by dawać w 5tym a na opakowaniu ze w 6tym.Nie rozumiem jak mam mu ją podawać .Chodzi mi o ilośc na dobe. Raz do obiadku czy co karmienie mlesiem?

reklama
My od dziś przechodzimy powoli z Bebilon pepti 1 na 2.

Nie wiem czy to złe jeżeli małemu nie daję kaszek(nie lubi ich- wiele razy próbowaliśmy mu ją podawać).

Aaa... I mam do Was pytanie. Jak z tymglutenem. Kupiłam małemu kaszkę z glutenem (po 6mcu) i w jednym piszą by dawać w 5tym a na opakowaniu ze w 6tym.Nie rozumiem jak mam mu ją podawać .Chodzi mi o ilośc na dobe. Raz do obiadku czy co karmienie mlesiem?
O widzisz - ja tez zielona jestem jesli chodzi o gluten i jego wprowadzanie do diety - czy któraś mogłaby mnie olśnić? Proszę :blink:

I my dołączamy na ten wątek - już nie jako teoretycy :-D:-D:-D:-D

W menu były: rozgotowany ryż, pół dużego, lekko pokruszonego chrupka kukurydzianego oraz makaron ryżowy. Do popicia herbatka jagodowa.

JESTEM BARDZO DUMNA Z CÓRCI i zyskałam pewność że BLW to jest to :-D
A tu parę dowodów :-)

dziunka SUUUUUPER!!!! GRATKI dla Joasi :-):-):-):-) a napisz mi czy ty jej dawałaś jakiś specjalny makaron czy ryż czy tak zwykły z marketu:tak::tak:
metoda mi się bardzo podoba ja jak kupię ceratę to też będę tak niuniowi podawać jedzenie z tym że tylko na kolację bo potem kąpiel więc będzie git:-):-)

co do glutenu
to kilka stron wcześniej jest na ten temat dyskusja:-):-)

ej dziewczyny podajecie żółtko?? jak tak to napiszcie krok po kroku jak to przygotowujecie??

ej dziewczyny podajecie żółtko?? jak tak to napiszcie krok po kroku jak to przygotowujecie??

Ja jeszcze nie podaje, ale wiem, ze sie gotuje jajko, odbiera pol zoltka, drobni i dodaje do zupki co drugi dzien. A tu w Szkocji o tym nawet nie slyszeli, lekarka mowila zeby dac od razu cale jajo i wybauszyla oczy jak powiedzialam ze co drugi dzien:) hehehe

Ja z glutenem to chyba poczekam. Jajko przygotowuje się tak jak pisała Pianistka, czyli gotuje się na twardo i co drugi dzien po pol żołtka. My jesteśmy na Pepti ale jak pisąłam wczesniej podałam małemu jarzynkową zupkę gerbera z mlekiem i smietaną (bo my na Pepti z racji bączków) - oj jak smakowało!!!! Dziś widzę takie czerwońsze lekko poliki i coś suche, to wszystko jakoś delikatnie ale to chyba skazowe??? A ja miałam mu powoli mleczko Ha wprowadzać :(

ja dalam maoej zoltko kilka dni temu do obiadku i chyba od tego wysypalo jej poliki....bo nic innego nie wprowadzalam....
co do glutenu ja daje malej czasem ciasteczko, czasem robie jej manne na sniadanie i nic jej nie jest :-)
dzis dlam jej paseczki gruszki przed kaszka, tylko gruszka nie dawala sie zjesc i uciekala z raczek bo slizgala sie....ale mala walczyla dzielnie :-) przed obiadem zamierzam jej dac troche ugotowanych brokulek :-)

ja dalam maoej zoltko kilka dni temu do obiadku i chyba od tego wysypalo jej poliki....bo nic innego nie wprowadzalam....
co do glutenu ja daje malej czasem ciasteczko, czasem robie jej manne na sniadanie i nic jej nie jest :-)
dzis dlam jej paseczki gruszki przed kaszka, tylko gruszka nie dawala sie zjesc i uciekala z raczek bo slizgala sie....ale mala walczyla dzielnie :-) przed obiadem zamierzam jej dac troche ugotowanych brokulek :-)

Najlepiej gotuj na parze- bo wtedy zachowują swoją pierwotną konsystencję.

Ja gluten zgodnie ze starymi zasadami. A zółtko to nie od 8 miesiąca? Czy 10-tego? Nie pamiętam teraz... ale może się mylę.

Co do żółtka to znomu milion zasad , dzis czytałąm , że od 7 msca co drugi dzień .Badź tu mądry...
Jutro mamy szczepienie i zobaczymy co pediatra mysli o tym glutenie , pewnie pójdę za jej radą...

Bo prawda jest taka, że wszystko powinno podawać się intuicyjnie. dzieciaki róznie sie rozwijaja.

reklama
z tym zoltkim to milion teorii, narazie ie bede dawac...

co do glutenu tu macie cytat z ''oseska'' :

W prowadzone zmiany mają na celu stopniowe, ostrożne przyzwyczajanie organizmu dziecka do glutenu. Specjaliści zalecają, by zaczynać od maleńkich porcji: 2-3 gramów (1/2 łyżeczki!) kaszy manny lub kleiku pszennego dodanego do 100 ml zupy. Taką mieszankę początkowo podajemy raz dziennie.

Zaleca się u niemowląt karmionych wyłącznie piersią stopniowe wprowadzanie glutenu, w małych ilościach, w 5-6 miesiącu życia. U niemowląt karmionych sztucznie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. m.ż., a nie później pod koniec 6. m.ż.

Ostatnia edycja:
Do góry