reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

nasza waga

U mnie + 1,5 kg zaczęłam tyć w 15 tygodniu czyli średnio 0,5 kg tygodniowo
jak tak będzie dalej a jeszcze 22 tygodnie przede mną to finalnie powinno byc około 12 kg , niestety to więcej niż te " przepisowe 20%"
przepisowo wg tej teorii powinnam przytyć 10 kg .
Ale lekarz przy ostatniej wizycie wyliczył mi że moje minimum powinno wynieść 13 kg bo mam za niski czynnik BMI 17,8 . Czy wam też tak wyliczali??

reklama
Mi lekarz nie wyliczal, ile powinnam przytyc. Ale ja nawet nie pytalam, bo sama wczesniej ,,poinformowalam sie,, na ten temat :tak: Ksiazki ksiazkami, a zycie zyciem. Ja nie jem wiecej, niz przed ciaza, a tu juz 6 kilo na plusie. U mnie to raczej wynik tego, ze sie mniej ruszam, bo sie szybko mecze.

Na kazdej wizycie trzese tylkiem, ze mnie lekarz skarci, ze za duzo przytylam :-D Ale narazie mowi, ze jest ok, wiec sie nie przejmuje. W koncu wiem dlaczego te dodatkowe kilosy :-) Chcialam dzidzie, to mam, hehehe :-D

mi lekarz też nic nie wyliczał, ja też się o to Go nie pytałam - sam powiedział mi, że jak na mój wzrost i wagę wyjściowa to jak 15 kilo mi przybędzie to byłoby dobrze - ale boję się, że może mi przybyć więcej :( też na każdej wizycie się trzęsę jak staję na wadze - co mi wychodzi przy mierzeniu ciśnienia - typowo stresującej się osoby :]

mi tez nic nie wyliczal, właże na wagę i dr notuje i tyle

Przed ciążą niecałe 59 kg
Pierwsze tygodnie 59,5 kg
9 tydzień do 60 kg
12 tydzień 61,2 kg
15 tydzień prawie :cool2: 62 kg
20 tydzień 63 do 64 kg

+4 do 5 kg

ja po dzisiejszym wazeniu jestem 6 na plusie..pytalam lekarza czy nie za duzo ale stwierdzila ze to jest w normie bo nie bylam za gruba przed ciaza

Muszę powiedzieć, że moja lekarka na ostatniej wizycie zachowywała sie co najmniej dziwnie i bardzo mnie zdenerwowała. Najpierw olała info o ruchach dziecka, a potem przyczepiła sie do wagi. Dziewczynki, gdybym sie przejmowała to bym zgłupiała!!!!
Przytyłam 4,5 kg od początku ciąży....przed ciążą należałam raczej do dość szczupłych osób, nawet z niedowagą. A ta co daje mi wykład, że za dużo trochę, że będę miała rozstępy, przytyje z 15 kg albo więcej. Wkurzyłam się ostro!!!
Dzidziuś ma być zdrowy, przytyje tyle ile przytyję, potem to zrzucę, nigdy nie miałam z tym problemu.
Zastanawiam się czy chodzić do tej baby, bo jakoś mnie zawiodła, ale może miała gorszy dzień....

to faktycznie jakaś dziwna reakcja ze strony tej Twojej pani doktor... :( ja bym się strasznie zdołowała! poza tym, słyszałam, że kobiety chudsze szybciej przybierają na wadze i całkiem możliwe, że więcej niż grubsze - piszesz, że jesteś szczupłą osóbką, przytyłaś 4,4 kg - hm, ja do tych grubszych należę, przytyłam 6 kg - i jakoś mój lekarz nie zareagował tak jak Twój :)
nie przejmuj się, może faktycznie miała gorszy dzień ;) zobaczysz na kolejnej wizycie ;)

U mnie w koncu drgnelo. Przytylam 1,5 kg ale najpierw schudlam ponad 3 wiec dalej jestem pod kreska a wygladam jak tir. Jutro spytam doktorka czy mam byc spokojna bo troche kicha w polowie ciazy wazyc mniej niz przed ciaza...

Mi też ginek nic nie mówil o wadze to jest sprawa indywidualna i nic nie wyliczał. Szczuplejsze kobiety moga szybciej tyc ale to tez zalezy. Ja z Oliwia przytałam w ciazy prawie 30 kg ginek nic nie mowil taka byla moja uroda a tylam od samego poczatku ciazy. A teraz wlasnie powoli tyje nie wiem ile teraz waze bo waga mi sie popsula w domu ale w 15 tc jak bylam na wizycie to od zalozenia karty przytylam 1 kg to moze teraz juz bedzie ze 3 lub 4 albo i wiecej. Po Oliwii wszystko zrzucialm a nawet jeszcze mniej wazylam niz przed Oliwią.

Nie rozumiem takich lekarzy ktorzy strasza kobiety ze za duzo przytyja. :angry:

reklama
Dla mnie też to jakiś bzdet. Moze ta lekraka sama w ciazy sie trzesla zeby czasem torba sie z niej po ciazy nie zrobila. Jakby to bylo najwazniejsze....
Daga to niezle nabralas. ja w poprzedniej ciazy przytylam tylko 9 kg ale brzuch mialam ogromny. Po prostu chyba mialam swoje zapasy i dziecko duzo ze mnie bralo. Wiec teraz tez za bardzo do bani nie biore ale jutro sie spytam niech mi potwierdzi ze nie ma czym sie martwic...

Do góry